Immochan, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari prezenti pe piata din Romania, care a construit la nivel local mai multe proiecte comerciale, precum si rezidentiale, si-a bugetat investitii de sute de milioane de euro in dezvoltarea a trei noi mall-uri de mari dimensiuni, un plan care se va derula in urmatorii cinci ani.

Dupa succesul de care s-a bucurat proiectul Coresi Shopping Resort din Brasov, inaugurat in urma cu doi ani de zile, Immochan simte valul pozitiv al dezvoltarilor la nivel local si planuieste sa dezvolte alte mari proiecte comerciale in trei dintre principalele orase ale tarii.

“Ne uitam spre trei orase – Bucuresti, Sibiu si Craiova sunt in vizorul nostru – orase cu un potential ridicat pentru noi spatii comerciale. Am identificat terenurile, dar momentan nu a fost incheiat un acord cu privire la achizitia acestora. (…) Viitoarele proiecte ar urma sa fie dezvoltate pe terenul unor foste platforme industriale, iar acest lucru se va intampla mai ales in provincie. Eu vreau ca in urmatorii cinci ani sa avem cele trei proiecte intr-o forma sau alta”, a declarat Tatian Diaconu (foto mai jos), director general Immochan Romania.

Intrebat despre tipurile de proiecte pe care si le doreste in cele trei locatii, managerul Immochan a sustinut ca cele trei vor fi proiecte de mari dimensiuni, insa analizeaza si posibilitatea dezvoltarii unor centre comerciale de mici dimensiuni, de “super-proximitate”.

“Eu nu mai cred in proiectele de dimensiune medie, intr-unul care nu are capacitatea de a fi regional. Nu mai cred in proiecte medii, cred fie in cele de super-proximitate sau suficient de mari incat sa atraga vizitatori si clienti din toate colturile orasului. In cinci ani de zile, ma astept ca locatia unui mall sa fie calculata in kilometri de orase”, a mai precizat Tatian Diaconu.

Proiectul Coresi Shopping Resort a atins la finele anului trecut peste 9 milioane de vizitatori, cu peste 2,5 milioane mai multi decat estimarea initiala, lucru pe care reprezentantii Immochan il califica drept “o performanta fantastica”.

“Proiectul din Brasov merge foarte bine si a depasit deja cu mult asteptarile. Obiectivul de a depasi 9 milioane de vizitatori trebuia atins dupa 3 ani de zile. Este o performanta fantastica”, a mai spus Tatian Diaconu.

Tatian Diaconu: Cine va investi in urmatorii 5 ani va avea pozitie dominanta in piata, in urmatorii 50 de ani. Apare fenomenul de retail societal

Executivul de la conducerea operatiunilor Immochan Romania este ferm convins ca cine va investi in piata imobiliara in urmatorii cinci ani va avea o pozitie dominanta pe piata in urmatorii 50.

“Cine va investi in urmatorii 5 ani in piata va avea pozitie dominanta in urmatorii 50 de ani. Noi nu avem un buget prestabilit pentru aceste investitii, insa ele vor fi cuprinse intre 100 si 300 de milioane de euro, in functie de complexitatea viitoarelor spatii comerciale”, a mai adaugat Tatian Diaconu.

Reprezentantii Immochan Romania sustin ca, pe langa investitiile viitoare pe care le analizeaza la nivel local, vor derula o serie de investitii si in actualele proiecte din Romania.

“Trebuie sa investim. Este necesar un val investitii in revitalizarea centrelor comerciale in asa fel incat acestea sa fie mai primitoare si prietenoase. Ele trebuie sa creeze o comunitate, iar retailul devine unul social. Vorbim despre fenomenului retailului societal, in care se pune un mai mare accent pe activitatile derulate in centrele comerciale si pe comunitati. Avem un plan de investitii pentru urmatorii cinci ani. (…) In acest an, planul validat se ridica la circa 10 milioane de euro, iar suma va reprezenta revitalizarea a cinci proiecte comerciale din Romania – la Baia Mare, in Timisoara, Constanta, Cluj si Pitesti”, au mai precizat reprezentantii Immochan Romania.

Tatian Diaconu a subliniat faptul ca in ultimii ani se observa o crestere spectaculoasa a ponderii suprafetei ocupate de chiriasii din zona restaurantelor.

“30% din suprafata unui centru comercial a ajuns sa fie ocupata astazi de restaurantele si cafenelele din zona de food-court. In urma cu 5 ani de zile, ponderea spatiilor de luat masa nu depasea 10%. (…) Ma astept ca acest fenomen sa se dezvolte si mai mult si in anii urmatori si sa depaseasca 40%”, a mai aratat Tatian Diaconu.
Un plan in aceasta directie va fi reprezentat si de transformarea proiectului dezvoltat de Immochan Romania in cartierul bucurestean Drumul Taberei, acolo unde momentan zona food-court este ocupata de un singur lant de restaurante.

“Vrem sa transformam proiectul din Drumul Taberei, iar pentru acest lucru am gandit un proiect ce se va intinde pe o suprafata de 3.000 mp. In luna martie ar trebui demarate lucrarile, iar acest lucru va presupune atragerea de noi chiriasi, iar valoarea totala a investitiei se ridica la 6-7 milioane de euro”, au mai precizat reprezentantii Immochan Romania.

Citeste si:

    Executivul Immochan a mai punctat faptul ca asistam la o “Uberizire a Romaniei”. “Trecem de la capitalism traditional, la o forma a unui capitalism accelerat. Mi-as dori sa vad astfel de demersuri intre mediul public si cel privat. Nevoile Romaniei nu vor putea fi acoperite doar daca ne axam pe prioritatile si planurile statului”, a mai adaugat Tatian Diaconu.

    Pentru brasoveni, Coresi Shopping Resort este al doilea proiect in materie de shopping, dupa Unirea Shopping Center, proiect detinut de omul de afaceri Dan Adamescu, care a incetat din viata la inceputul acestui an. In Brasov, o zona foarte importanta shopping si entertainment este si centrul istoric al orasului, plin de spatii incarcate de istorie, dar si de magazine cu branduri la moda.

    Tot in Brasov este in constructie proiectul mixt de birouri si comercial AFI Europe, programat sa fie inaugurat in cursul anului viitor.

    Citeste si:

      Proiectul Coresi Shopping Resort din Brasov a absorbit o investitie de 60 de milioane de euro.

      Planuri mari in rezidential pentru francezi

      Dupa experienta pe care au avut-o in parteneriatul incheiat cu dezvoltatorul local Avantgarden, Immochan se gandeste sa continue investitiile si in aceasta directie.
      “Avem 13 blocuri in constructie in Brasov, cu un total de 570 de apartamente, dintre care 564 au fost deja vandute inca din faza de proiect. Romania s-a dezvoltat enorm in ultimii cinci ani, iar Brasovul a profitat din plin de acest val pozitiv dat de cererea din piata si de cresterea economica. Unul dintre atuurile proiectului este reprezentat de faptul ca localizarea sa este una foarte buna, iar preturile sunt foarte bune, avand in vedere ca variaza intre 900-950 de euro/mp”, a mai spus seful Immochan.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri