Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care a decedat marti la Caracas din cauza cancerului, a avut cariera lunga si tumultoasa, fiind ales la conducerea tarii pentru prima data in 1998, dupa ce s-a remarcat printr-o lovitura de stat ratata in 1992, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
1992 - Locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat esuate impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.
1994 - Chavez si tovarasii sai, condamnati pentru "rebeliune militara", sunt eliberati din inchisoare in cadrul unei amnistii prezidentiale.
1998 - La conducerea unei coalitii de partide, majoritatea de stanga, Chavez este ales presedinte, in decembrie, cu 56% din voturi.
1999 - El convoaca un referendum in vederea crearii unei Adunari Nationale Constituante, iar noua Constitutie venezueleana este aprobata cu peste 70% din voturi.
2000 - Chavez este reales presedinte pentru un nou mandat de sase ani, cu 56,9% din voturi.
2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizeaza nationalizatea terenurilor, petrolului si bancilor, suscitand furie si manifestatii din partea opozitiei.
2002 - Dupa numeroase greve in sectorul petrolier, Confederatia Muncitorilor din Venezuela (CTV) si organizatia patronala Fedecamaras cer, la 6 aprilie, in cursul unei manifestatii uriase, la Palatul prezidential, plecarea lui Chavez de la putere. In cursul operatiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte cateva sunt ranite.

- 11 aprilie: Statul Major militar incearca sa dea o lovitura de stat.
- 12 aprilie: comandantul fortelor armate Lucas Rincon anunta ca Chavez a acceptat sa demisioneze.
- 14 aprilie: Chavez revine la presedintie cu ajutorul unor militari loiali si mai ales a mobilizarii a mii de simpatizanti care ies pe strazile din Caracas.

2003


- 2 februarie: zi de greva generala, in cursul careia opozitia organizeaza o campanie de strangere de semnaturi in vederea destituirii presedintelui.

- 29 mai: acord intre Guvern si opozitie in vederea organizarii unui referendum privind o eventuala revocare din functie a presedintelui, cu scopul de a pune capat crizei politice.

2004 - Chavez iese invingator in urma referendumului privind revocarea din functie, obtinand 59% din voturi.
2005 - Opozitia boicoteaza alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obtine toate mandatele in cadrul Parlamentului unicameral.
2006 - Chavez este reales presedinte cu 62% din sufragii.
2007 - O noua reforma a Constitutiei, ceruta de catre Chavez este refuzata prin referendum.
2009 - O modificare a Constitutiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a presedintelui este adoptata prin referendum, cu 54,36% din voturi.

2010

- 26 septembrie: partidul aflat la putere castiga alegerile legislative, dar opozitia obtine 40% din mandate.
-17 decembrie: Parlamentul ii acorda puteri exceptionale lui Chavez, care poate sa guverneze prin decret timp de 18 luni.

2011

- 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasa in zona pelviana.
- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez da asigurari ca este vindecat.
2012
- 26 februarie: Chavez este operat din nou, in Cuba, de o tumoare canceroasa. In saptamanile urmatoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena publica.
- 9 iulie: Chavez anunta din nou ca s-a vindecat de cancer.
- 7 octombrie: Chavez castiga un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei. Spitalizat la Havana pentru o a patra operatie de cancer, Chavez nu reuseste sa depuna juramantul in functia de presedinte la 10 ianuarie, asa cum era prevazut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri