Ministerul Muncii a propus majorarea cu 15,98% a indemnizatiei lunare si bugetului personal complementar acordate persoanelor cu handicap, incepand din 2015, masura fiind inclusa intr-un proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern privind actualizarea cuantumului prestatiilor sociale prevazute la articolul 58, alineatul 4 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, noteaza Mediafax.

Documentul prevede actualizarea cuantumului indemnizatiei lunare si al bugetului personal complementar lunar si raporteaza aceste beneficii la indicatorul social de referinta (ISR), respectiv cresterea nivelului acestor prestatii sociale cu 15,98 la suta, incepand din ianuarie 2015. Astfel, indemnizatie lunara ar urma sa creasca de la 202 de lei la 234 de lei pentru persoanele cu handicap grav (respectiv 0,468 ISR), indiferent de venituri, si de la 166 de lei la 192 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (respectiv 0,384 ISR).

Buget personal complementar lunar ar urma sa fie majorat, din 1 ianuarie 2015, de la 91 de lei la 105 lei, pentru persoanele cu handicap grav (0,210 ISR), de la 68 de lei la 78 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (0,156 ISR) si de la 33,5 lei la 38 de lei, pentru perosanele cu handicap mediu (0,076 ISR). "Aceasta actualizare reflecta indicele de crestere a preturilor de consum pentru perioada ianuarie 2009 - decembrie 2012", se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul.

Fondurile necesare pentru plata acestor prestatii sociale vor fi asigurat din bugetele proprii ale judetelor, respectiv cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti, din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

In nota de fundamentare a proiectului se mai arata ca media pe cinci ani a impactului financiar asupra bugetului general consolidat este de 297.882,26 mii lei. Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 8 decembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri