Cu toate ca, in ultimii 10 ani, numarul afacerilor conduse de femei a crescut cu aproape 15%, in continuare, in conducerea marilor companii romanesti, ele sunt foarte slab reprezentate. Doar 12% dintre functiile de conducere in firmele cu o cifra de afaceri peste medie sunt ocupate de femei, arata o analiza a Fundatiei Estuar.

Antreprenoriatul feminin romanesc de top, in dificultate

Conform ultimelor studii realizate de Institutul European pentru Egalitatea de Gen, absenta femeilor din posturile de top management inca se pune pe seama unor preconceptii existente in mentalitatea romanilor, conform carora femeile nu rezista suficient de bine in conditii de stres si nu sunt destul de competente pentru a lua decizii la acest nivel. Insa, realitatea spune altceva: la nivel european, firmele cu un numar echilibrat de femei si barbati in componenta, au un profit mai mare decat cele in care functiile importante sunt detinute exclusiv de barbati.

De asemenea, continua sa persiste si convingerea majoritatii romanilor ca rolului femeii este sa isi petreaca timpul rezolvand probleme care tin de gospodarie sau de cresterea copiilor. Peste 73% dintre femei petrec mai mult de o ora pe zi gatind sau facand treburi casnice si peste 46% dintre ele petrec cea mai mare parte a unei zile ingrijindu-se de educatia copiilor sau a nepotilor.

Decalajul dintre sexe la nivelul antreprenoriatului romanesc de top se explica si prin reticienta femeilor de a face datorii, spiritul lor de conservare a resurselor fiind mult mai accentuat decat in cazul barbatilor.

40% dintre IMM-uri sunt conduse de femei

Conform rapoartelor anuale realizate de Eurostat, femeile sunt mult mai active in sectorul micilor afaceri. Aproape 40% dintre IMM-urile cu o cifra de afaceri mica sau medie sunt conduse de femei, trendul fiind, in continuare, pe panta ascendenta. Tot mai multe femei isi deschid afaceri in comert, in zona de servicii sau in invatamant si sanatate, acestea din urma dovedindu-se a fi cele mai profitabile. De asemenea, 29% dintre posturile de middle-management ale acestor mici companii sunt ocupate de femei, procentul fiind intr-o continua crestere.

Nu banii, ci curajul transforma o idee buna intr-o afacere.

Fundatia Estuar, prin proiectul Respect si Sanse Egale pentru Femei isi propune instruiasca peste 500 de femei si sa le sprijine pe acelea care vor sa isi dezvolte propriile afaceri. Prin cursuri de specializare sau prin finantari avantajoase, participantele la proiect sunt incurajate sa isi puna in aplicare ideile cele mai ambitioase, transformandu-le in afaceri profitabile. Mai mult decat atat, proiectul are in vedere si realizarea unui centru educational pentru copiii persoanelor care cauta asistenta, menit sa le ofere celor mici, in mod gratuit, servicii de ingrijire si asistenta, in timp ce parintii lor muncesc. In plus, transportul catre si de la centru este si el asigurat si gratuit.

Proiectul “Respect si sanse egale pentru femei” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 “Investeste in oameni!”, Axa Prioritara nr 6: Promovarea incluziunii sociale.

Sursa foto: Tanara la birou/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri