Statele membre UE s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranti, urmand ca fiecare tara sa decida pe baza de voluntariat cate persoane poate prelua, a declarat, vineri, la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis, precizand ca in Romania chestiunea va fi gestionata de MAI.

"Tema migratiei a fost abordata pe larg (la Consiliul European de Vara), acest fenomen reprezentand o provocare importanta pentru UE. In interventia mea, am subliniat ca provocarile cu care ne confruntam in prezent au nevoie de un raspuns solidar, coordonat si cuprinzator. Am aratat, totodata, ca transpunerea in plan concret a principiilor solidaritatii si reponsabilitatii partajate la nivel UE trebuie sa ia in calcul realitatile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflecta in mod adecvat aceste aspecte", a declarat, vineri, dupa incheierea Consiliului European, presedintele Klaus Iohannis, relateaza Mediafax.

Seful statului a precizat ca, in esenta, compromisul realizat consta in faptul ca, in ceea ce priveste relocarea intra-UE, toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranti aflati in Italia si Grecia. "Procesul urmeaza sa se desfasoare pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma sa le preia. Deci toata lumea participa, doar numarul este pe baza de voluntariat", a afirmat Iohannis.

El a explicat ca acest mecanism va fi unul temporar, pe o perioada de 2 ani, si va avea "caracter exceptional". "Referitor la relocarea extra-UE s-a agreat relocarea, de asemenea, pe baze voluntare, a unui numar de 20.000 de persoane dislocate care au in mod clar nevoie de protectie internationala", a spus Iohannis. Intrebat cum va functiona mecanismul, Iohannis a declarat: "Se verifica daca adunand aceste propuneri se acopera necesarul de 40.000 plus 20.000. Daca da, chestiunea este lamurita si se trece mai departe. Daca nu, atunci probabil va fi nevoie de o noua discutie, nu am stabilit in ce format, pentru a se ajunge la coincidenta numarului vizat".

Liderii europeni, reuniti joi si vineri la Bruxelles, au fost de acord sa accelereze relocarea a mii de imigranti care au ajuns in Italia si Grecia traversand Marea Mediterana, relateaza BBC News Online. Presedintele Consiluilui european, Donald Tusk, a declarat ca 40.000 de persoane vor fi relocate in alte state membre UE in urmatorii doi ani. Anterior, Tusk le-a cerut statelor membre UE sa accepte sa imparta povara barcilor pline cu imigranti care au traversat Marea Mediterana in cautarea unei vieti mai bune in Europa. Cel putin 153.000 de imigranti au incercat sa intre in UE in acest an, ceea ce reprezinta o crestere de 149 la suta comparativ cu anul trecut, a afirmat agentia Frontex.

Tusk a declarat ca nu s-a ajuns la niciun acord privind sistemul de cote obligatorii propus de CE pentru relocarea imigrantilor in UE. "Nu avem nevoie acum de declaratii goale de solidaritate, ci de fapte si numere", a explicat el. Criza imigrantilor este un subiect important pe agenda summitului UE, care s-a deschis joi. Italia vrea mai mult ajutor din partea partenerilor sai europeni pentru a face fata barcilor pline cu imigranti care parasesc Libia, transformata in teatru de razboi.

Noile date ale agentiei ONU pentru refugiati UNHCR arata ca 63.000 de persoane au ajuns in Grecia pe mare in acest an, iar alte 62.000 in Italia. "Fiecare tara ar trebui sa faca o promisiune", a declarat presedintele francez Francois Hollande, ca ecou la afirmatii lui Tusk.

Criza este alimentata si de numerosii sirieni care fug de razboiul civil din tara lor. Astfel, peste trei milioane de refugiati se afla in tarile de la granitele Siriei, cu mult mai mult fata de numarul lor din UE. Dar mii de persoane fug si de haosul, violenta si saracia din Eritrea, Somalia si alte tari din Africa subsahariana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri