Numarul copiilor incomplet vaccinati pana la varsta de un an si jumatate a crescut cu 15 la suta in 2014, iar acoperirea vaccinala la nivel national a scazut sub 86 la suta, fata de tinta asumata de 95 la suta, potrivit unei analize a Institutului de Politici Publice.

Vaccinarea a scazut constant la toate vaccinurile din Programul National de Imunizare, in 2014, cu exceptia celui facut in maternitate, arata cercetarea, scrie Mediafax.

Acoperirea vaccinala pentru DTP 4, VPI 4, Hib 4, HEPB3 si ROR 1 la varsta de 18 luni s-a situat sub tinta de 95%. Raportat la numarul de nascuti vii valorile acoperirii vaccinale sunt sub 86% pentru toate antigenele vaccinale si in scadere cu pana la 3,3% fata de anul anterior.

Procentul copiilor depistati ca incomplet vaccinati la varsta de 18 luni a crescut cu 15% fata de anul precedent.

Printre principalele motive ale nevaccinarii corespunzatoare varstei se numara: neprezentarea la medic, refuzul parintilor, nascut in strainatate, omisiune, contraindicatie medicala, lipsa vaccin.

Principala cauza este neprezentarea - 28% dintre parintii nu si-au dus copiii la vaccinare - iar 14,3% dintre ei au refuzat sa-si vaccineze copilul. Numarul romanilor care refuza sa-si vaccineze copilul este in crestere fata de 2013, crestere mai pronuntata la oras: plus 3,2% in 2014 fata de 2013.

Lipsa vaccinurilor este o alta cauza pentru scaderea procentelor privind acoperirea vaccinala. Astfel, aproximativ 8% dintre copii au ratat vaccinarea din cauza faptului ca vaccinul lipsea.

Analiza a mai relevat diferente notabile intre valorile costului mediu pe doza de vaccin achizitionat raportate de fiecare judet.

La o extrema se afla judetul Gorj cu un cost mediu de 91 lei pentru fiecare vaccin, fiind urmat de judete precum Cluj (65 lei), Timis (53 lei), Brasov (52 lei), iar la cealalta extrema se afla judete precum Bistrita Nasaud (30 lei) si Buzau (28 lei).

Indicatorul de eficienta stabilit stabilit prin Programul National de Imunizare cost mediu /doza vaccin achizitionat centralizat este de 35 lei.

Cercetarea IPP mai arata ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului nu este monitorizati corespunzator in prezent, in conditiile in care numarul persoanelor care utilizeaza in mod constant mijloace contraceptive a scazut semnificativ (cu 20%) in ultimii ani.

In ceea ce priveste Actiunea de Mediere Sanitara in anul 2014, initiativa guvernamentala adresata direct incurajarii accesului grupurilor vulnerabile la servicii publice de sanatate, faptul ca numarul mediatoarelor sanitare a scazut cu 46% fata de 2008, cea mai accentuata scadere (de peste 3%) fiind anul trecut, pune in pericol eficienta politicilor statului fata de aceste categorii.

"Nu se poate face preventie si educatie primara sanitara cu o singura mediatoare incadrata la Bucuresti spre deosebire de 35 la Mures, de exemplu", se arata in comunicatul organizatiei.

Cercetarea a fost realizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) alaturi de partenerii sai strategici – organizatii rome (Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate, Romani Criss - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Asociatia Umanitara Pentru Ei si Asociatia VOX Civica).

Acestea solicita public o analiza de nevoi complexa asupra tuturor programelor nationale de sanatate insistand asupra programelor cu impact direct asupra grupurilor vulnerabile respectiv alocare semnificativa de fonduri in acord cu nevoile identificate si impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe.

Sursa foto: bebelus vaccinat, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri