DNA cere aviz pentru inceperea urmaririi penale a senatorului Titus Corlatean pentru votul din diaspora la alegerile prezidentiale din 2014, cand acesta era ministru de Externe.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla, scrie News.ro.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de senatorul Titus Corlatean, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, in legatura cu savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Potrivit DNA, in contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, “prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte”.

Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate, sustine DNA.

“Prin urmare, limitarea accesului la sectiile de votare in strainatate a avut drept consecinta cresterea procentajului total de voturi favorabile obtinute de acelasi candidat, in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respective”, a precizat DNA.

Pe de alta parte, procurorii sustin ca dreptul de vot cetatenilor romani care locuiesc in strainatate a fost vatamat.

“Vatamarea s-a realizat atat prin impiedicarea exercitarii acestui drept, cat si prin ingreunarea foarte serioasa a exercitarii acestui drept, care a determinat pe multi dintre titularii dreptului la vot sa renunte la exercitarea acestuia. Prin aceeasi conduita, ministrul de externe a cauzat si o vatamare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau in buna functionare a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate si in indeplinirea de catre acestea, in conditii optime, a atributiilor legale privind apararea, in strainatate, a drepturilor cetatenilor romani”, se mai arata in referatul cauzei.

Anchetatorii sustin ca indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre Titus Corlatean s-a concretizat indeosebi in nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor sectii de votare in localitati in care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de catre un numar superior de persoane si in organizarea, fara vreo documentare ori justificare, de sectii de votare in localitati care nu au fost propuse de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

DNA a atasat cererii referatul intocmit de procurori, precum si 19 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala. Titus Corlatean a fost audiat in octombrie 2015 la DNA, el spunand atunci ca s-a prezentat in calitate de martor, in dosarul privind votul din diaspora la algerile prezidentiale.

Dosarul a ajuns la DNA in 2 decembrie 2014, fiind solicitat de de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie intrucat procurorii anticoruptie aveau in lucru un alt dosar care vizeaza aceleasi fapte. La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie 2014, in mai multe capitale europene cozile au fost uriase la sectiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Senatorul Titus Corlatean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe intre cele doua tururi de scrutin de la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri