Sistemul medical din Romania are mai multe neajunsuri, de la regulile de igiena care nu sunt respectate, pana la lipsa de incredere a pacientilor in mediul sanitar, iar rezolvarea acestora se regaseste, in primul rand, in reformarea sistemului de invatamant medical, este de parere Ovidiu Palea, directorul general al centrului medical ProVita. Acesta a povestit, pentru wall-street.ro, despre reformarea sistemul de sanatate romanesc, ce pasi ar trebui sa urmeze autoritatile si ce ar propune pentru ca Sanatatea sa devina o directie prioritara pentru Romania si sa se alinieze celorlalte state europene.

Ovidiu Palea spune ca lipsa de incredere in sistemul medical cu care Romania se confrunta este cauzata de erorile grave si socante care au loc in spitalele din tara, dar si de o interpretare gresita sau o manipulare inconstienta la nivelul opiniei publice. Pe de alta parte, nu doar pacientii raman neincrezatori, ci si la nivelul doctorilor se remarca o discordanta, din cauza ca nu toti practica medicina la aceleasi standarde: “Din pacate, nu vad nicio solutie minune, rapida. Silviu Brucan a zis ca in 20 de ani de la revolutie ne vom aseza. Eu zic ca avem nevoie de doua generatii de doctori adevarati pentru a repune sistemul medical pe picioare. Deci 40 de ani in cel mai bun caz!”.

Directorul centrului medical ProVita considera ca aceasta lipsa de incredere isi are rezolvarea in reformarea sistemului de invatamant medical: “In primul rand studentii actuali nu au mentori, invata exact ce am studiat si eu acum 25 ani, ceea ce nu este normal. Mai mult, avem 20 de ani de intrat la medicina cu media 5. Oriunde pe mapamond sunt 10 pe loc, selectia profesionala a disparut si de abia acum renaste”, explica Ovidiu Palea.

Din perspectiva pacientilor, de 20 de ani scapa cine poate! Daca afara exista un standard din punct de vedere al mortalitatii si a ratei de complicatii, la noi la nivel national este efectiv o selectie naturala!

De ce reforme are nevoie sistemul medical din Romania

In opinia lui Ovidiu Palea, principalele trei reforme ale Sanatatii ar trebui sa vizeze salarizarea decenta a personalului medical, legea asigurarii de sanatate private si decontarea de catre Casa de Asigurari a actului medical la un pret decent. “Nu poti cere, atunci cand nu dai! Cresterea salariilor este un factor departe de a rezolva problema, dar incepe prin a reda decenta acestei meserii. Spaga si plicul ne-au adus in halul in care suntem, printre altele, evident. Dar dati-ne sansa sa stam drepti in fata pacientilor, pentru ca am muncit zeci de ani sa devenim medici si oriunde in lumea asta este o meserie de mare respect, mai putin aicil!”.

Totodata, directorul ProVita considera ca personalul medical din Romania nu poate fi stimulat altfel decat prin salarii motivante. „De 25 ani mergem in jos cu sistemul sanitar tocmai pentru ca nu se iau decizii radicale. Desigur, banul nu e totul, dar nu este deloc normal sa pui o viata in mainile unui om care castiga 400 euro, in timp ce orice curs care il ajuta sa faca un act medical mai bun il costa 1.500 euro.

In ceea ce priveste legea asigurarii de sanatate private, directorul ProVita considera ca in Romania se doresc acte medicale de nivelul celor din tarile de Vest, dar practicate la preturile celor din Est. Totodata, seful ProVita propune decontarea serviciilor medicale de catre Casa de Asigurari la preturi decente: “Discutia pleaca iar de la bani! Nu este vorba de lipsa de fonduri, cat de lipsa de prioritati. Nicaieri in Europa nu exista asemenea decontari pe boli, este ridicol!”

Doctorii sunt efectivi incoltiti si paralizati de lipsuri si frustrari pentru ca nu pot presta la un anumit nivel! Se afla, efectiv, intre ciocan si nicovala - un stat care nu le ofera conditii si pacienti disperati si fara solutii.

Despre situatia din spitale: cum sa ne asiguram ca sunt salubre?

Problema conditiilor nefiresti din spitale – infectiile spitalicesti si dezinfectantii diluati - porneste, in primul rand, de la bunul simt si de la regulile de igiena de baza. „Trebuie sa ne spalam pe maini inainte si dupa vizita la pacient. Nu este nevoie de teste complicate - faceti un exercitiu banal si luati culturi bacteriene aleator, de pe mainile personalului medical, inclusiv doctori si o sa aflati unde e sursa infectiilor. Sau aflati numarul de manusi care se consuma per spital, raportat la cifra similara din spitalele europene. O sa fiti socati!

“Facem sali de operatii cu pereti antibacterieni si circuite ultra curate, inventam pompe de sala de operatie, zeci de pagini de norme pe care privatul trebuie sa le aiba, in timp ce la stat se opereaza mai rau ca in M.A.S.H.! ( n.r.- serial)”. In acest ritm, explica directorul ProVita, costurile serviciilor medicale cresc an de an, in timp ce rata infectiilor spitalicesti ramane aceeasi. “Cand profesam in America am avut, la un moment dat, in terapie intensiva, peste jumatate din pacienti infectati. Cum s-a rezolvat situatia? Doar prin instituirea unor masuri draconice de igiena a personalului medical rata de infectii a scazut la jumatate! Nu prin pereti antibacterini si substante dezinfectante!".

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri