Primariile, institutiile publice si firmele care vor sa dezvolte statii de incarcare a masinilor electrice pot depune cereri de finantare la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Dupa ce aceste statii vor fi functionale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor apreciaza ca deplasarea dintr-un capat in altul al Romaniei va fi de 50 de lei. Perioada in care vor putea fi depuse cererile va incepe in 15 septembrie si se va incheia in 15 octombrie 2016. Programul se intinde pana in 2020, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea.

Pentru 2016, bugetul alocat acestui program este de 70 milioane de lei si vizeaza montarea a 420 de statii de incarcare cu putere normala (4 ore) si alte 420 de statii de incarcare rapida (mai putin de o ora).

”Programele Rabla PLUS si Infrastructura de alimentare verde au forta de a rupe barierele care au tinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde in Romania si de a face tranzitia tot mai mult in viitor de la carburant la curentul electric”, a declarat, intr-un comunicat, Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

In opinia AFM, acest program va pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania.

Vor putea depune cereri de finantare primariile oraselor cu o populatie de peste 50.000 de locuitori, institutiile publice si firmele din astfel de orase, dar si companiile ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale.

”Suntem convinsi ca, imediat ce reteaua va fi activa si va permite traversarea Romaniei de la un capat la altul, cu o masina 100% electrica, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importanta pentru mult mai multi romani”, a adaugat Pasca Palmer.

Ce sume vor putea deconta primariile si firmele la AFM?

AFM va deconta pana la 80% din investitia intr-o astfel de unitate. Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica sau firma este de 900.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro). Totodata, Ministerul Mediului va crea o harta online a acestor puncte de incarcare.

Cei care vor decide sa intre in acest program vor putea deconta pana la 2.500 de euro pentru o priza cu incarcare normala, respectiv 35.000 de euro pentru o statie cu incarcare rapida.

'Dupa un calcul simplu, orice primarie, institutie publica sau agent economic poate instala din suma maxim 4 prize de incarcare rapida si alte 24 cu incarcare normala”, potrivit AFM.

Unde vor putea fi amplasate aceste incarcatoare? In parcarile publice, in parcarile care deservesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), in parcari cu acces direct la autostrazi, drumuri nationale sau europene.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri