Exista o modalitate prin care puteti atrage peste 6 milioane de oameni, ntr-o zi, pe website-ul dumneavoastra. Puteti genera vizionarea a peste 35 de milioane de videoclipuri ntr-o singura zi. Investitii de 11,5 milioane de dolari va pot fi la ndemna n doar patru luni. Doi tineri, Chad Hurley, 29 de ani, si Steve Chen, 27 de ani, fosti angajati ai PayPal, au reusit toate aceste lucruri. Si nu au avut nevoie dect de o idee geniala: YouTube.com.
ntr-o lume n care sunt la mare moda productiile cinematografice consumatoare de sume imense de bani si necesitnd echipe numeroase de profesionisti, adolescentul cu o camera video fara pretentii poate crea materiale extrem de amuzante. Este o realitate care prinde din ce n ce mai multi adolescenti si i conecteaza direct la viitorul n care stirea sau evenimentul video sunt create direct de utilizatorii de Internet.

YouTube.com este exponentul unei idei de afaceri care va cuceri Internetul, la fel cum s-a intamplat pna acum cu textele scrise n blogul personal sau fotografiile publicate n galerii online. Cu audiente-record, tinerii de la YouTube.com danseaza n desuuri, fac playback pe melodiile favorite sau pur si simplu si expun cu nonsalanta cele mai trasnite idei. Utilizatorii nzestrati cu talent pot beneficia astfel de un gen de recunoastere pe care Internetul o ofera noilor generatii si care creste odata cu acestea: Celebru pe Internet.

Istoricul

n spatele proiectului YouTube stau Chad Hurley si Steve Chen si cautarea lor continua privind o modalitate de a trimite videoclipuri prietenilor. Au renuntat la trimiterea materialelor prin e-mail, pentru ca nu folosea dect n cazul fisierelor cu dimensiuni reduse. Mai mult, n cazul n care destinatarul nu avea media player-ul potrivit, videoclipul ramnea de nevazut.

Ideea geniala apare odata cu inventarea unui sistem care sa permita incarcarea online a videoclipurilor, astfel nct acestea sa poata fi vazute de toti cei interesati. Singurul software necesar trebuia sa fie banalul browser de Internet. Steve Chen, programator la origine, a folosit tehnologia Flash de la Macromedia (acum achizitie Adobe), pentru a lasa utilizatorii sa ruleze videoclipuri prin intermediul browserelor. Chad Hurley, expert n meniul de navigare al aplicatiilor destinate Internetului, a dezvoltat o interfata care permite utilizatorului sa ncarce extrem de usor videoclipul n website, sa-l nsoteasca de un text descriptiv si sa-l includa n categorii predefinite (tag-uri).

Raspndire virala

YouTube ne ofera o modalitate extrem de simpla de a sorta videoclipurile pe care dorim sa le vedem. Avem de ales ntre a naviga la ntmplare, printre ultimele filmulete introduse n site, printre cele mai discutate, cele mai recente sau cele mai vizualizate videoclipuri. ntr-un mod ingenios, creatorii YouTube au permis oricarui webmaster sa includa si sa ruleze din paginile propriului website videoclipuri YouTube, fapt care a dus la explozia fara precedent a popularitatii website-ului. n primul an al existentei sale, YouTube a eclipsat competitori extrem de puternici, ca FireAnt, Google Video, Revver, Grouper si VideoEgg. Multe dintre aceste website-uri sunt sustinute financiar de companii cu greutate n businessul online.

Bun inseamna scump

Pentru un proiect de genul YouTube este foarte importanta infrastructura. Nu se poate oferi un serviciu de prezentare online a unui videoclip (video streaming), daca acesta nu ruleaza pe servere extrem de puternice. Aceste cerinte nseamna, de cele mai multe ori, bani. n vara anului 2005, YouTube a fost aproape sa devina victima propriului succes. Prea multi utilizatori foloseau serviciul si ncarcau un numar din ce n ce mai mare de videoclipuri online.

Ajutorul a venit n noiembrie 2005 de la Sequoia Capital, care a finantat proiectul cu 3,5 milioane de dolari. La nceputul lunii aprilie 2006, fondul american de investitii a recidivat, oferind YouTube alte 8 milioane de dolari. Aceasta a doua finantare obtinuta de la Sequoia Capital este un semn clar ca proiectul are perspective interesante. Pentru cei care nu stiu, Sequoia a facut investitii similare n proiecte precum Google, Yahoo!, Cisco Systems sau Oracle, aproape de momentele de nceput ale acestora.

Succesul YouTube tinde sa creasca exponential. Potrivit declaratiei lui Hurley citata de Associated Press, n aprilie 2006, numarul videoclipurilor postate zilnic depaseste 35.000. n aceeasi luna, statistica vorbeste despre un nivel de vizionare de peste 35 de milioane de videoclipuri zilnic, majoritatea avnd o durata cuprinsa ntre 30 de secunde si 2 minute. Problemele ncep totusi sa devina si ele din ce n ce mai presante.

Asemanat cu Napster

Compania a ntmpinat unele probleme datorate faptului ca o mare parte a continutului ncarcat n website se afla sub protectia dreptului de autor. Unii s-au grabit chiar sa asemene website-ul cu Napster, din perspectiva fisierelor video care sunt publicate fara permisiunea autorilor. Pentru a mpiedica ncalcarea dreptului de autor, YouTube a decis recent sa limiteze la 10 minute durata de play a fisierelor ncarcate, pentru a mpiedica astfel ncarcarea n website a unor filme sau emisiuni tv. Mai mult, YouTube a implementat propria politica de rezolvare a plngerilor, bazata pe analiza fiecarui caz raportat si a scapat, pna acum cel putin, de actiunile n instanta ale studiourilor hollywoodiene, pentru care este un cetatean corporatist cu bune intentii.

Cum castiga bani?

Compania s-a gndit deja la un mod de a scoate bani din videoclipurile ncarcate n website. Se spune ca, pe viitor, YouTube ar putea integra n videoclipuri mesaje publicitare, afla-te n legatura cu subiectul materialului vizionat de utilizator. n acelasi timp, s-au deschis colaborari cu mari companii, precum E! sau MTV, pentru a promova noi videoclipuri n sectiunea Featured Videos. n aceeasi sectiune se ncarca deja videoclipuri de prezentare (trailer) ale unor noi aparitii cinematografice (Clerks II sau Scary Movie 4 sunt prezentate acum pe YouTube).

Pe viitor nsa, companiile ar putea licentia materiale de promovare destinate direct publicului YouTube.com. O prima ncercare este popularizarea compilatiei Queen Stone Cold Classics, produsa de Hollywood Records, prin intermediul videoclipului integral al Bohemian Rhapsody, prezentat integral pe YouTube.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri