Inlaturarea Colonelului, ieftinirea petrolului?

Evenimentele petrecute in ultima luna au generat volatilitati mari ale cotatiilor in toate pietele, cutremurul din Japonia si conflictul din Libia au fost factorii principali care au influentat aceste evolutii.

In mod surprinzator insa, piata produselor petroliere a avut in ultima saptamana o evolutie stabila, cotatia pentru sortimentul semnificativ in plan european denumit Brent a variat intr-un interval de doi dolari, intre 114.30 -116.30 dolari SUA /baril. Surprinzator daca ne gandim la evenimentele din Orientul Apropiat si evolutia situatiei din Japonia. Volumele zilnice tranzactionate raportate de bursa de la New York au scazut aproape la jumatate, daca le comparam cu cele tranzactionate in urma cu o luna de zile. Credem ca a aparut o retinere a jucatorilor deoarece exista in orice moment riscul aparitiei unui eveniment crucial in derularea conflictului din Libia, eveniment care ar avea ca efect imediat o miscare de cativa dolari, intr-o directia sau alta, in timp de cateva minute, situatie cu care ne-am confruntat acum o saptamana.

Inlaturarea colonelului libian Gadafi de la conducerea Libiei va duce la o scadere a cotatiilor la BRENT, pe moment cu aprox. doi dolari, o prelungire a acestui conflict neputand avea ca efect decat o mentinere a cotatiilor la acest nivel sau o crestere a acestora. Pe langa conflictul din Libia, manifestatii semnificative de protest au loc impotriva regimurilor din Yemen, regatul Bahreinului si Siria. Aceste state nu joaca neaparat un rol important din perspectiva productiei si exportului de petrol; exista riscul ca aceste tensiuni sa se extinda insa si in Arabia Saudita, stat care detine un rol major pe piata petrolului la nivel mondial. Credem totusi ca este putin probabil pe termen scurt sa asistam la miscari sociale in Arabia Saudita, avand in vedere gradul de dezvoltare si nivelul de trai din acest stat.

Situatia de la centrala nucleara din Japonia ramane imprevizibila. Pericolul iradierii persista! Procesul de reconstructie dupa acest cataclism natural se pare ca va avea totusi o evolutie rapida, fapt care va duce la o crestere a importurilor de produse petroliere pe piata Japoniei. Daca evolutia tragediei tehnologice de la uzina nucleara din Japonia va scapa insa de sub control, efectul de moment asupta cotatiei BRENT va fi asemanator celui produs la iesirea din scena a colonelui libian.

Trebuie mentionat ca evolutia din ultima luna a preturilor la produsele petroliere a generat un process inflationist la nivelul principalelor economii mondiale. Saptamana aceasta datele economice din Marea Britanie au aratat o crestere a inflatiei, in Europa cat si in SUA inflatia este in crestere, fapt care va duce in scurt timp si la o crestere a dobanzilor de referinta din partea bancilor centrale. O crestere a dobanzilor de referinta va scumpi creditarea si va incetini dezvoltarea economica, care teoretic ar trebui sa duca si la scaderea pretului la petrol pe termen mediu si lung. Zona euro a fost influentata in aceasta saptamana de problemele legate de prognoza evolutiei economice portugheze, care dupa Grecia si Irlanda se pare ca va avea nevoie la randul ei de un bailout. Programul de austeritate al premierului Jose Socrates, care presupunea reduceri ale indemnizatiilor sociale si scumpirea transportului public, a fost respins de Parlament.

Din punct de vedere al analizei tehnnice, intrebarea cruciala pentru eveolutia pretului la Brent este daca acest interval de fluctuatie limitata a pretului din ultima perioada este o “formatiune de top” sau o “zona de consolidare” pentru cresteri ulterioare? Avand in vedere ca in ultima luna am avut o evolutie a cotatiei la Brent in intervalul de variatie 110 - 118 dolari SUA /baril, este important din perspectiva analistului, care din aceste doua niveluri va fi depasit primul? Doar astfel am putea avea certitudinea ca ne aflam intr-un maxim al pietei pentru ultimii doi ani sau din contra, mai avem de asteptat.

Pentru piata romaneasca, pretul la benzina si motorina este influentat de costul rafinariilor, stocurile existente, cotatia internationala pentru petrol, cererea si oferta, taxele si accizele precum si evolutia monedei nationale in raport cu euro si dolarul american. O crestere si mentinere la nivelul actual a cotatiei pentru petrolul BRENT, combinata cu o apreciere a monedei nationale in raport cu dolarul american, duce in mod natural la o crestere moderata a pretului pentru consumatorul final. Exista opinii potrivit carora la un trend crescator, media la care sunt constituie stocurile de petrol intr-o rafinarie este sub pretul actual al cotatiei internationale si nu exista motive de scumpire, dar trebuie avut in vedere ca daca stocurile se diminueaza, inlocuirea acestora se va face la cotatiile internationale din acest moment, cotatii care pot fi scumpe.

In ultimile trei saptamani am asistat la o apreciere a monedei nationale in raport cu dolarul american de aproape 8% (cotatia pentru petrol la nivel international este exprimata doar in dolari americani), in timp ce aprecierea fata de moneda europeana a fost de 3%. Mentienerea acestei aprecieri ar trebui, cel putin teoretic, sa ieftineasca toate importurile.



Setari Cookie-uri