Angajatii combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures vor primi cresteri salariale de 10 la suta, in urma semnarii si inregistrarii noului contract colectiv de munca pe unitate, transmite Mediafax.
Vicepresedintele Sindicatului "Alternativa 2002" din combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures, Maria Dandarau, a declarat ca a fost inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca Mures, noul contract colectiv de munca, semnat cu noul director al combinatului.

Documentul, valabil pana la sfarsitul anului 2012, prevede ca angajatii Azomures vor primi retroactiv cresteri salariale de 10 la suta, incepand cu septembrie, si ca se mentin primele si celelalte drepturi castigate.

"Noi am inceput negocierile in luna iulie, o vreme cu fosta directiune, cu domnul Yetkin Erman, am continuat apoi cu noul director, Saral Necip Fazli. Negocierile au avut alt stil decat cel cu care suntem obisnuiti, a adus o altfel de abordare, in sensul ca domnul Saral ne-a facut o oferta de 10 la suta crestere la salarii, cu conditia ca acest contract colectiv de munca nu se mai discuta. N-am fost de acord, ne-am reasezat la masa negocierilor si intr-un final am semnat pentru o crestere de 10 la suta la salarii si mentinerea celorlalte drepturi", a spus Dandarau.

Potrivit acesteia, drepturile castigate in negocierile anterioare cu conducerea combinatului s-au mentinut. Astfel, s-au pastrat primele, zilele de concediu, zilele de concediu suplimentar, prevederile privind sanatatea si securitatea in munca, toate aceste drepturi fiind prevazute in noul contract colectiv de munca, intr-un protocol sau in regulamentul unitatii.

Liderul sindical a precizat ca, in medie, salariile vor creste cu 100 de lei.

Vicepresedintele Sindicatului "Alternativa 2002" a mai spus ca vechiul contract colectiv semnat la Azomures a expirat in 31 august, fiind apoi prelungit pana in 1 octombrie, cu conditia ca in momentul in care se va semna un nou contract acesta sa fie aplicat incepand din 1 septembrie.

Celalalt sindicat din Azomures, Independent, a cerut in scris Inspectoratului Teritorial de Munca Mures sa nu inregistreze noul contract colectiv de munca.

"Sindicatul Independent a motivat ca Alternativa 2002 nu are reprezentativitate. Noi avem peste 1.000 de membri, avem acte care confirma ca avem reprezentativitate, ei n-au nici 200 de salariati membri, pur si simplu nu intelegem acest gest", a spus Dandarau.

Ea a adaugat ca a existat o problema si in legatura cu noul director al Azomures, care a anuntat ca unitatea nu va retine la sursa cotizatia pentru sindicat.

"Ar fi primul angajator care nu retine la sursa cotizatia pentru sindicat, care e deductibila. Un astfel de gest a fost interpretat ca o presiune asupra sindicatului, pentru ca pune oamenii pe drumuri - sa mearga sa plateasca cotizatia. Dar fiecare membru i-a solicitat patronului sa retina si sa vireze cotizatia pentru sindicat, fiind inregistrate peste 1.000 de cereri", a adaugat vicepresedintele Sindicatului "Alternativa 2002" .

Combinatul Azomures are aproximativ 2.700 de angajati, din care 1.500 sunt membri ai Sindicatului "Alternativa 2002", aproape 200 fac parte din "Independent" si aproximativ 1.000 de persoane nu fac parte din sindicate, fiind multi pensionari reangajati.

Grupul elvetian Ameropa Holding se afla in negocieri avansate in vederea preluarii controlului firmelor Eurofert si Azomures Holdings, actionari majoritari ai Azomures (AZO), care detin cumulat 75,87% din combinatului chimic din Targu Mures.

Combinatul din Targu Mures este controlat de investitori turci, prin intermediul Eurofert Investments si Azomures Holdings LLC, ambele firme fiind inregistrate in SUA.

Profitul net al combinatului chimic Azomures (AZO) a crescut de 2,3 ori in primul semestru, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei, la afaceri cu 76% mai mari, de 967,8 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri