Ce estimeaza specialistii in HR

Ce estimeaza specialistii in HR“Nu sunt foarte optimista. Tendinta generala este de scadere a personalului si de optimizare a activitatii celor ramasi”, spune Mirela Marinescu, director de recrutare in cadrul firmei de resurse umane APT Resources & Services

La inceputul anului 2009 managerii si antreprenorii au fost pusi fata in fata cu realitatea economica – criza avea sa se instaleze si in Romania, lovind puternic business-urile autohtone si ale multinationalelor. Planul anti-criza a venit rapid. Afaceristii au incetat expansiunea si au decis sa conserve cele mai profitabile linii, renuntand la orice cheltuiala care le-ar fi adus pierderi. In prima faza s-a facut curatenie in organigrama, restructurand angajatii a caror activitate nu avea o importanta vitala pentru organizatie. Bugetele de resurse umane au fost drastic diminuate. Celor ramasi la slujba li s-a comunicat inghetarea sau scaderea nivelului salarial pe termen nelimitat, la pachet cu disparitia unor bonusuri extra-salariale.

A doua parte a anului 2009 nu va aduce schimbari majore. Profitul acumulat in 2008, care a sustinut bugetul de HR in prima parte a anului, va secatui definitiv, declansand un alt val de disponibilizari. Astfel, somajul va continua sa creasca, va trece pragul de 6% in luna iulie si va ajunge la cote de aproape 9% pana la sfarsitul anului, conform analistilor economici. Concurenta de pe piata fortei de munca, dar si precautia si scepticismul in a angaja al managerilor vor tine pe loc salariile. In sectoarele de activitate puternic lovite de criza, acestea ar putea intra chiar pe o panta descendenta. Recrutarea va fi pe zero in semestrul doi, potrivit specialistilor in resurse umane.

“Revenirea pietei de consultanta in resurse umane este in stransa legatura cu inregistrarea unor semnale evidente de revenire a economiei in ansamblu. Cu toate acestea, serviciile de recrutare fac parte din categoria celor care isi vor reveni cu o intarziere de 6-12 luni fata de momentul redresarii companiilor, din cauza celor doi parametri modificati in perioada de criza: necesarul de forta de munca si costurile implicate de folosirea unor profesionisti externi companiilor”, apreciaza Loredana Ladunca, manager al LCL Financial Recruitment, companie de recrutare pentru piata financiar-bancara.

Business-ul vanatorilor de manageri isi revine din amorteala

Cum va arata raportul cerere-oferta in piata fortei de munca?

Cum va arata raportul cerere-oferta in piata fortei de munca?Indiferent de gradul cu care criza a impactat mediul de afaceri, precautia si asteptarea sunt reguli de aur pentru companii in semestrul al doilea din 2009. Inca din toamna anului trecut, criza a facut ravagii in sectoarele direct dependente de puterea de cumparare si de posibilitatea de a obtine creditare a populatiei. Imobiliarele, constructiile si sectorul auto au cunoscut cele mai semnificative scaderi, traduse in scaderea cifrei de afaceri, a disponibilizarii in masa a personalului si a scaderilor salariale pentru cei ramasi.

La inceputul anului, marile companii de imobiliare concediau pe capete, pana la jumatate din efectiv. Constructiile urmau acelasi trend, iar industria auto isi inghetase angajarile. Intre timp, lansarea programului Prima Casa da sperante brokerilor imobiliari. In acelasi timp, noul model de Dacia promite sa creasca afacerile producatorului auto Renault. Insa, cu toate aceste programe de relansare a consumului, specialistii in resurse umane sunt sceptici cu privire la cresterea numarului angajarilor.

“Numarul de angajati se va mentine constant in marile companii care acum si-au stabilizat personalul. Insa este putin probabil sa vedem anunturi de angajare. Cred ca acest lucru va fi mai dificil spre sfarsitul anului. Unele microintreprinderi si IMM-uri vor fi obligate chiar sa-si reduca efectivele. Unul sau doi angajati concediati ici-colo inseamna in total multa lume”, spune Alain Lebourg, fost recruiter pentru Dacia Renault.

Cele mai putine oferte de angajare se vor inregistra in zonele care s-au bazat pe dezvoltarea unei singure industrii. Un exemplu este Banatul, unde una dintre cele mai puternice industrii era cea de automotive, serios afectata acum”, afirma Ovidiu Vilceanu, managing partner al firmei de recrutare Sales Consulting.

De cealalta parte, companiile producatoare de bunuri de larg consum, industria farma si sectorul IT se afla in fruntea clasamentului celor mai stabile industrii in perioade economice instabile.

Insa, chiar si aceste industrii vor resimti apasarea efectelor crizei intrucat nivelul salarial global in scadere in semestrul intai a afectat direct puterea de cumparare a populatiei. Specialistii in resurse umane cred ca a doua jumatate a anului va aduce cumpatare si in sectoarele ferite de criza, unde numarul de noi angajari se va mentine la cote reduse.

“Anumite sectoare din economie sunt avantajate de criza – servicii recuperare debite, servicii call-center, productia de marfuri mai ieftine. Aceste sectoare vor inregistra cresteri ale numarului angajatilor, dar nesemnificativ pentru nivelul general al pietei. Inclusiv firmele care rezista crizei au adoptat o politica de asteptare la tot ce inseamna investitie sau noi angajari”, precizeaza Ladunca.

Daca firmele sunt decise sa amane investitiile in recrutare, cei 6% disponibilizati la care se adauga si cele trei generatii de absolventi (doua in 2008, una in iunie 2009) invadeaza site-urile de recrutare, depunand sute de CV-uri oriunde vad un anunt de angajare. eJobs, BestJobs si MyJob au inregistrat in semestrul intai al anului o crestere cu peste 50% a numarului de CV-uri depuse, si sustin ca se asteapta ca acest numar sa se mentina pe toata perioada anului in curs. Profilul candidatului ideal a suferit modificari daca il raportam la aceeasi perioada a anului 2008. In opinia lui Ovidiu Vilceanu, la mare cautare vor fi vorbitorii de limbi straine, in special nordice, care vor sa se dezvolte in cadrul companiei, dar care prezinta cerinte salariale in acord cu evolutia pietei.

“Pentru angajati noi se doreste o experienta de minimum 2- 3 ani, limbi straine, cunostinte calculator (MS office), asteptari salariale mai mici decat anul trecut cu circa 10%, atitudine pro-activa si orientare catre rezultat. Pentru cei care nu au experienta in munca, sansele de angajare sunt reduse. De aceea, ei trebuie sa foloseasca cat mai mult oportunitatile de internship in diferite companii”, conchide Marinescu.

Cum vor arata salariile in semestrul doi?

Cum vor arata salariile in semestrul doi?“Nu cred ca vom vedea schimbari in imobiliare, constructii sau auto. Constructiile sunt inca blocate, se mai construiesc doar cladiri de birouri sau, mai rar, noi spatii comerciale. Domeniul auto a cunoscut o scadere drastica a vanzarilor, imobiliarele - la fel. Atat timp cat aceste sectoare vor ramane blocate, si va mai dura pana isi vor reveni, cred ca salariile vor ramane la acelasi nivel; pe anumite pozitii este posibil chiar sa scada - mai ales pe middle-management, asa cum s-a mai intamplat in domeniul constructiilor”, sustine Florin Ochiana, HR and operations manager pentru Lugera & Makler.

El sustine ca are informatii din piata potrivit carora unii candidati ramasi fara loc de munca in constructii (mai ales manageri de proiect) au acceptat oferte salariale si cu 50% mai mici, insa apreciaza ca nivelul salarial nu a coborat cu mai mult de 20-30%. Chiar daca salariile se vor pastra la acelasi nevel in semestrul doi, veniturile angajatilor inca se pot diminua pe fondul eliminarii bonusurilor extrasalariale si a neatingerii target-urilor de vanzari, si deci a bonusurilor de performanta.

“Deja aceste bounusuri sunt anulate in multe companii si cred ca si altele vor renunta, din precautie, la ele. Vor ramane sigur bonusuri in sfera de vanzari si in orice domeniu unde rezultatele pot fi corelate clar cu contributia angajatului”, considera Marinescu.

In sectoarele afectate puternic de criza, salariile nu vor fi reajustate, fata de semestrul intai, apreciaza Lebourg. “Perioada cresterilor anuale cu 10% sau 20%, si cateodata mai mult, s-a terminat. Acum vor trebui 5 ani de munca pentru a primi o crestere de salariu echivalenta cu cea primita inainte dupa 1 an”, mentioneaza el.

In ceea ce priveste nivelul salarial la angajare, Lebourg vede o scadere per ansamblu de 10%, pe fondul recalibrarii cerintelor salariale venite din partea candidatilor. “Cand esti nevoit sa-ti gasesti de munca faci concesii. Raritatea ofertelor de joburi ii pune pe angajatori in pozitie de forta. Acestia devin mult mai exigenti asupra criteriilor de angajare: diplome, experienta, limbi vorbite, dar ofera un salariu mai mic sau egal”, sustine Lebourg.

Recruiterii nu pot identifica cu precizie viitorii angajatori ai anului 2009, mai ales cand nici o companie nu se hazardeaza in a face planuri pe perioade lungi de timp. “Se vor face angajari pentru cateva proiecte greenfield. Se vor continua recrutarile pentru anumite companii chiar din sectoarele cele mai afectate de criza, precum automotive, insa accentul va fi pus pe personal de munca temporara”, spune Ochiana.