Jumatate din deficit, in constructii

Jumatate din deficit, in constructiiPresedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut (foto), afirma ca Romania a asistat, in ultimii ani, la dublarea costurilor cu forta de munca, de la salarii de 300 de euro spre 700 de euro lunar, insuficient insa pentru a impiedica migrarea fortei de munca in constructii in tari ca Spania, Italia sau Marea Britanie.

Astfel, din deficitul de muncitori de circa 100.000 pe care il inregistreaza Romania in prezent, aproximativ jumatate se resimte pe piata constructiilor, conform declaratiilor ministrului Muncii, Paul Pacuraru.

Acesta se declara totusi increzator in posibilitatea remunerarii acestora cu salarii de 20-25 milioane de lei, existand la ora actuala companii care isi permit acest lucru, dupa cum declarase anterior, cu ocazia organizarii unor burse pentru muncitorii din Romania care vor sa lucreze in Spania si Italia, preponderent in domeniul constructiilor si al serviciilor. Din 2.300 de doritori, sub 5% au ales sa ramana in tara pentru salarii intre 700 si 1.000 de euro.

Salariile vor continua sa creasca

Salariile vor continua sa creascaCresterea salariilor in constructii isi are explicatia in evolutia salariului mediu pe economie, care in luna mai 2008 inregistra valoarea de 1.248 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 2,7%, dar cu 13,7% peste nivelul din a cinea luna a anului trecut, cand salariul mediu net era de 1.012 lei,
potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica (INS).

“Daca nu va avea loc vreun eveniment iesit din comun (criza mondiala, catastrofa, criza politica etc.) salariile vor continua sa creasca vizibil pana cand vor ajunge apropiate de nivelurile din UE. E normal si e foarte bine sa fie asa, pentru ca asta va obliga firmele sa-si creasca productivitatea”, a declarat, pentru Wall-Street, George Butunoiu (foto), care conduce propria companie de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.

In opinia acestuia, in Romania nu se poate vorbi de o criza de personal la proportiile vehiculate pe piata, ci de o criza de productivitate, care “nu e responsabilitatea muncitorilor, ci a managerilor”. In plus, exista firme de constructii care au angajat masiv in ultimii ani, bazandu-se pe forta de munca ieftina, care nu au facut eforturi mari in organizarea activitatii acestora spre eficienta si s-au orientat exclusiv spre profit.

“Majoritatea fimelor din constructii s-au bazat in exclusivitate pe salariile mici si pe nimic altceva: tehnologie, inovatie etc. Pe de alta parte, si marjele aberante de profit vor trebui sa revina la normal, ceea ce va obliga firmele sa-si mareasca rapid productivitatea sau sa dispara”, considera Butunoiu.

Cresterea salariilor, necorelata cu boom-ul pietei

Cresterea salariilor, necorelata cu boom-ul pieteiIn ceea ce priveste salariile personalului din constructii, acestea nu sunt corelate intotdeauna cu boom-ul pietei, iar unele companii fac eforturi de a-si pastra angajatii prin maririle salariale anuntate, care reflecta insa ritmul de crestere al salariilor in general.

“La noi, cresterea salariilor a tinut cont de cresterea salariilor pe piata pe care activam. Daca nu ne aliniem la preturile pietei, atunci oamenii pleaca la alte firme care platesc mai bine. Cresterea salariilor in Romania nu tine cont de cresterea pietei pe care activam, ci de cresterea salariilor in general. Cresterea pietei are ca rezultat cresterea volumului de investitii, iar cresterea salariilor are ca rezultat deficitul de forta de munca care este mare pentru mai multe domenii cum ar fi constructiile, IT”, justifica Marian Pirvu (foto), director general ArcelorMittal Construction Romania, parte a grupului ArcelorMittal, cel mai mare producator european de sisteme si solutii din otel pentru constructii.

Astfel, cresterea salariilor in cadrul companiei ArcelorMittal Construction Romania, cu o medie de 20%, a fost aceeasi pentru tot personalul, indiferent de piata pe care activeaza (constructii rezidentiale, industriale, civile), luandu-se ca indicator comun pretul pietei fortei de munca si nu cresterea pietei constructiilor.

“Evident, exista o legatura intre aceste lucruri, insa deficitul de forta de munca a inceput cind muncitorii au plecat sa lucreze in afara, cu mult inainte de aderare. Cresterea pietei constructiilor a inceput de trei ani, cu un an inainte de aderarea la UE”, explica Pirvu, adugand ca fondul de salarii s-a majorat in acest an cu 60%, in urma angajarilor din ultimul an.

Evident, si salariile din constructii variaza in functie de zona geografica si responsabilitati, iar in Bucuresti acestea sunt sensibil mai mari decat in celelalte zone ale tarii. La ArcelorMittal Construction Romania, personalul de baza, reprezentat de muncitorii din sectiile de productie, are un salariu minim de 1.300 lei brut, cei mai bine platiti fiind oamenii din vanzari care sunt si greu de gasit in numar mare, spune Pirvu.

Totusi, avand in vedere sezonalitatea lucrarilor in constructii, se poate vorbi de o sansa in plus a salariatilor care lucreaza in perioade foarte solicitante? “Pentru perioadele de virf angajam personal cu contract de munca pe perioada determinata. Acest personal are aceleasi conditii de angajare cu personalul permanent”, continua directorul general ArcelorMittal Construction Romania.

Tehnologia automatizata, solutia deficitului de personal in constructii

Tehnologia automatizata, solutia deficitului de personal in constructiiO solutie pentru combaterea deficitului de personal ar fi adoptarea tehnologiilor automatizate , astfel incat activitatea sa nu necesite un numar foarte mare de angajati. Deficitul de personal de productie il acoperim prin tehnologiile performante pe care le avem. De exemplu, noua linie de panouri pe care am inaugurat-o de curand, care are o capacitate de 2 – 2,5 milioane de metri patrati pe an este complet automatizata si lucreaza pe ea numai 5 muncitori pe schimb”, confirma Pirvu.

Mai mult, insasi acest deficit de personal despre care se vorbeste in piata a determinat reorientarea preferintelor consumatorilor si a pietei constructiilor pentru prefabricate si siseme usor de montat, cum este si explozia tiglei metalice si a panourilor termoizolante. “Faptul ca exista un deficit important de forta de munca in constructii a dus la cresterea de solutii tehnice si structuri prefabricate care se monteaza foarte usor”, a spus directorul general ArcelorMittal Romania.

Compania estimeaza pentru acest an dublarea vanzarilor in volum si o crestere a cifrei de afaceri cu 32%, la 33 milioane de euro, urmand ca in 2009 sa se atinga pragul de 40 milioane de euro. ArcelorMittal Construction Romania este prezent pe piata din Romania prin cele trei divizii: Armat, Arclad si Arval, initial sub denumirea Kontirom, ca parte a grupului ArcelorMittal, cel mai mare producator european de sisteme si solutii din otel pentru constructii.

Investitiile in training si securitate, prioritare

Investitiile in training si securitate, prioritarePentru managerii din piata constructiilor, accentul nu este pus neaparat pe marimea salariilor fortei de munca, oferindu-se la schimb beneficii deloc de neglijat: conditii civilizate de munca, transport gratuit la locul de munca unde este cazul, dar si investitii majore in training pentru siguranta si securitatea la locul de munca.

“In ultimii 5 ani, sumele alocate programelor de training si dezvoltare au crescut progresiv, situandu-se in 2008 la un nivel de aproape un milion de euro” , a declarat Markus Wirth (foto), director general Holcim Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (piatra, nisip si pietris), betoane si asfalt din Romania, parte a grupului elvetian Holcim.

Investitiile totale din acest an vor atinge 153 milioane de euro, cu 24% mai mult decat anul trecut, suma alocata intr-o serie de proiecte privind modernizarea tehnologiei de productie, protectia mediului, securitatea muncii si training-ul angajatilor, proiecte sociale.

Pentru anul 2008, acesta estimeaza un numar total de aproximativ 100 de posturi deschise, in toate domeniile, in special in cel tehnic, dar si financiar, vanzari si marketing. Nicoleta Salajan, director resurse umane Holcim Romania, spune ca este necesar implementarea unui sistem de management al performantei si de compensare corecta pentru angajati.

“Am proiectat si implementat scheme de beneficii variate, un sistem de management al performantei care se afla tot timpul in atentia noastra, precum si programe de dezvoltare profesionala si personala croite pe nevoile fiecarui angajat in parte, dar si in concordanta cu cerintele companiei”, a afirmat aceasta.

Securitatea la locul de munca este o prioritate si pentru Lafarge Romania, filiala franceza a producatorului de ciment, agregate si betoane Lafarge. “ "In 2007, investitiile in securitate si sanatate in munca, in activitatile de ciment, agregate si betoane, gips au totalizat doua milioane de lei. Pentru 2008, estimam o crestere cu 50% in aceasta activitate de securitate si sanatate in munca pana la trei milioane de lei. Vom pune un mai mare accent pe subcontractanti", a spus Bruno Roux, presedinte al diviziei Lafarge Agregate Betoane.

Lafarge Romania are 1.500 de angajati si detine in prezent trei centre de productie, in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj). Anul trecut, cifra de afaceri a fost de aproximativ 400 de milioane de euro.

Holcim Romania detine in prezent 3 fabrici de ciment in Turda (macinare), Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si 5 statii de agregate, avand in prezent aproximativ 1.400 angajati. Anul trecut, compania a inregistrat o crestere cu 28% a cifrei de afaceri, pana la 290 milioane euro.

Asa cum declara anterior Butunoiu, problema din industria constructiilor nu este data de criza personalului si lipsa unui sistem salarial integru, desi Romania va prezenta si in continuare un deficit de personal in aceasta piata. Problema rezida in productivitate si raspunderile managerilor cu privire la ceea ce trebuie sa indeplineasca acesti angajati, pentru a putea fi remunerati pe masura.

“Productivitatea nu e responsabilitatea muncitorilor, ci a managerilor. Muncitorul nu-si va creste, in veci, productivitatea singur, din proprie initiativa, dimpotriva, va profita de orice ocazie ca sa <<o lase mai moale>>”, incheie Butunoiu.