Snack Attack a intrat in insolventa

Snack Attack a intrat in insolventaLantul de restaurante de tip fast-food Snack Attack a intrat in insolventa in urma plangerii depuse impotriva companiei de catre furnizorul de produse din carne de pui Convidence Prod al carui avocat nu a informat actionarul principal atunci cand a cerut deschiderea procedurii.

''La 6 aprilie a fost agreat un acord de esalonare a platilor pentru facturile emise de acest furnizor. Cu toate ca acordul a fost agreat si platile au inceput sa fie efectuate, avocatul furnizorului a depus o plingere impotriva Snack Attack, iar la 28 aprilie a cerut chiar deschiderea procedurii de insolventa. Snack Attack este nemultumita ca indeplinirea obiectivului sau de protejare a consumatorilor prin renuntarea la utilizarea carnii de pui neconforme cu standarele impuse de normele de siguranta a alimentelor este impiedicata de eroarea avocatului furnizorului care a actionat fara informarea actionarului principal atunci cand a cerut deschiderea procedurii de insolventa. Avocatul a actionat fara aprobarea actionarului, fapt confirmat si de cererea de renuntare la judecata adresata Tribunalului Bucuresti'', anunta operatorul fast-food.

Compania Snack Attack a initiat un recurs impotriva deciziei judecatoresti.

"In prezent, vanzarile au o evolutie foarte buna, salariile sunt platite la timp, iar activitatea nu inregistreaza nicio intrerupere. Toti furnizorii si clientii companiei au fost informati de situatie, toti exprimandu-si sustinerea in aceasta situatie delicata", se mai arata in comunicatul de presa.

Pana la clarificarea situatiei, prin procedura de insolventa Snack Attack este sub observatie. Cel mai probabil, in etapa urmatoare compania va fi reorganziata, iar apoi activitatea va continua in mod obisnuit.

”Suntem surprinsi ca neprofesionalismul unui avocat dornic de afirmare personala poate cauza in ziua de astazi prejudicii unei companii responsabile fata de consumatori si fata de partenerii sai de afaceri. Furnizorul nostru a fost la fel de surprins. Este un caz de abuz din partea avocatului si nimeni nu va avea de castigat, aceasta masura nu are sens si trebuie oprita imediat. Snack Attack este o companie responsabila, sanatoasa si in zece ani de activitate nu am avut niciun proces. Vrem sa ne continuam activitatea si sa nu mai fim trasi la raspundere atunci cand luam decizii, pentru a proteja sanatatea consumatorilor”, a spus directorul general si actionarul Snack Attack, Florin Balu.

Potrivit avocatului Marieta Anastasescu, administrator al acestui caz din partea Snack Attack, perioada de observatie este, conform prevederilor Legii insolventei nr. 85/2006 , acea perioada „cuprinsa intre data deschiderii procedurii si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment”.

De asemenea, aceasta a mai spus ca sentinta de deschidere a procedurii a fost recurata, aceasta perioada de observatie poate inceta si prin admiterea recursului.

"In perioada de observatie societatea poate desfasura in continuare activitati curente, respectiv operatiunile comerciale si financiare aflate in desfasurare la momentul deschiderii procedurii. In termenul legal de 10 zile de la deschiderea procedurii, a fost formulata cererea de reorganizare. Etapa urmatoare consta in elaborarea unui plan de reorganizare. Planul de reorganizare trebuie sa fie admis de catre judecatorul sindic si confirmat de catre creditori, in conditiile legii", a mai adaugat Marieta Anastasescu.

In plus, potrivit avocatului din partea Snack Attack pentru acest dosar, in cazul in care recursul formulat de catre companie la decizia instantei de intrare in procedura de insolventa va fi respins, acesta va intra in reorganizare judiciara si va fi aplicat planul de reorganizare, dupa care compania va reveni la starea de functionare anterioara deschiderii procedurii.

In situatia in care masurile dispuse prin planul de reorganizare nu conduc la redresarea financiara a companiei, judecatorul va dispune intrarea in faliment a acesteia.

Marieta Anastasecu a mentionat ca nu exista perspectiva intrarii in faliment a companiei, existand reale sanse de reorganizare a acesteia.

Snack Attack este o companie romaneasca infiintata in anul 1999. In prezent, compania are 200 de angajati si detine 17 restaurante in Bucuresti. Cifra de afaceri inregistrata in 2008 a fost de 8.500.000 euro, iar pentru 2009 este bugetata o cifra de afaceri de 10.000.000 euro.

Afaceristii romani, litigiile si criza


Spar a cerut insolventa Flamingo

Spar a cerut insolventa FlamingoLantul de supermarketuri Spar a cerut insolventa companiei Flamingo International, din cauza unei datorii neachitate, insa reprezentantii companiei, grupul ce detine magazinele Flanco, afirma ca aceasta datorie este neinsemnata.

Compania Flamingo si-a exprimat surprinderea referitoare la actiunea declansata de catre Spar, mai ales ca este vorba despre o datorie de mica valoare. Mai mult decat atat, o discutie directa intre reprezentantii Spar in Romania si Flamingo International nu a fost deschisa.

Aceasta situatie este cu atat mai neobisnuita cu cat avem de-a face cu un partener international, cu know-how de business si in alte tari, dar care trateaza o relatie de parteneriat intr-o maniera mai degraba distructiva. Am fost surprinsi sa constatam ca exista o asemenea cerere din partea Spar, mai ales in conditiile in care nu a existat o comunicare prealabila cu noi”, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

El mai spune ca datoria Flanco catre Spar este una mica si recenta, inchiderea soldului urmand sa se solutioneze cel mai probabil fara medierea tribunalului.

Potrivit lui Jiri Rizek, modul lor de actiune este fara indoiala unul reprobabil, mai ales in actualele conditii de piata, ceea ce va compromite relatiile noastre comerciale cu acest partener.

“Contextul international actual, in care criza economica si-a facut simtita prezenta in toate mediile de business, ar trebui sa stranga parteneriatele dintre companii, avand la baza o abordare castigatoare pe termen lung pentru toate partile implicate. Din pacate, asa cum au mai fost cazuri similare recent, unele companii prefera uneori sa apeleze la solutiile simple, dar ineficiente in contextul general al afacerilor comune - vorbim si in cazul nostru despre o suma ridicola la acest nivel de business. Suntem convinsi ca situatia economica actuala va genera o aliniere a practicilor comerciale la standardele internationale, astfel incat litigiile minore sa fie rezolvate printr-o comunicare directa, care sa aiba ca rezultat final un parteneriat castigator pe termen lung”, adauga seful Flamingo International.


Avocatii profita de tendinta

Avocatii profita de tendintaMai mult de 50% dintre solicitarile de consultanta juridica venite in ultimul timp din partea clientilor casei de avocatura Deli&Asociatii au fost cazuri de insolventa, spune Andreea Deli-Diaconescu, partener in cadrul firmei de avocatura.

Astfel, ponderea acestui segment in totalul veniturilor companiei va depasi 35% din cifra de afaceri.

“Interesul companiilor pentru contractarea serviciilor de consultanta legala in materie de insolventa a crescut semnificativ in ultima perioada. Mai mult de jumatate dintre solicitari au legatura cu aceasta materie si estimam o crestere, pe acest segment, la un nivel de peste 35% din cifra de afaceri”, a precizat Andreea Deli-Diaconescu, partener la Deli&Asociatii.

De asemenea, casa de avocatura Bostina si Asociatii si-a anuntat ieri intrarea pe piata de insolventa prin infiintarea Bostina si Asociatii Insolvency SPRL, care se va concentra pe profilaxia insolventei comerciale si a tratarii situatiilor de criza.

"Nu ne-am grabit sa intram pe piata insolventei deoarece am vrut sa analizam mai bine actuala criza economica si sa vedem care sunt serviciile pe care trebuie sa punem accentul. Semnele de redresare ecomomica ne fac sa credem ca noua companie ar trebui sa puna accentul in primul rand pe chestiuni de profilaxie a insolventei si de tratare a situatiilor de criza, si in al doilea rand pe chestiunile strict tehnice legate de practica insolventei si a lichidarilor", a declarat coordonatorul grupului de consultanta, avocatul Doru Catalin Bostina (foto).

Activitatea Bostina si Asociatii Insolvency SPRL va fi coordonata de Andrei Sarban si Irina Arnautu, practicieni in insolventa. Noua firma va beneficia de sinergiile create cu celelalte firme din cadrul grupului de consultanta Bostina – casa de avocatura Bostina si Asociatii, firma de consultanta fiscala Bostina Accounting & Fiscal Consulting si firma de consultanta in accesarea finantarilor europene – Bostina & Associates Financial Consulting.


BNR cauta firmele intrate in insolventa

BNR cauta firmele intrate in insolventaBancile comerciale trebuie sa transmita BNR informatii privind clientii care au intrat in insolventa, in cel mult 48 de ore din momentul in care institutia de credit a fost anuntata in legatura cu demararea procedurii, a declarat recent directorul directiei de supraveghere din BNR.

"Le solicitam bancilor sa ne anunte in legatura cu cazurile de insolventa, la cel mult 48 de ore din momentul in care au fost instiintate de catre client. Mai departe, noi verificam daca respectivul client mai mare credite si la alte banci. Pana acum nu primeam astfel de date, eventual aveam indicii din cresteri foarte mari ale provizioanelor", a explicat Nicolae Cinteza.

Potrivit directorului directiei de supraveghere din BNR, banca centrala poate solicita bancilor date cu caracter prudential, pe langa raportarile efectuate in mod obisnuit.

Numarul dosarelor noi de insolventa a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungand la aproximativ 5.000 de cazuri, potrivit datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).