IT si sectorul farmaceutic, cele mai mari cresteri ale salariilor in 2010

IT si sectorul farmaceutic, cele mai mari cresteri ale salariilor in 2010
Aproape 70% dintre companii au crescut sau intentioneaza sa mareasca salariile in 2010, in timp ce 30% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie, potrivit studiului de salarizare si beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCooper (PwC),

Pentru realizarea acestui studiu au fost culese si prelucrate date pe un esantion de peste 140.000 de angajati si de la un numar de 150 de organizatii din cadrul a noua sectoare de activitate din economie: agricultura (cu o pondere de 3% din total firmelor chestionate), banci (14%), bunuri de larg consum si distributie (5%), farmaceutice (21%), industrie (25%), IT (7%), leasing (3%), productie auto (10%) si retail (10%).

Nivelul mediu ponderat al cresterii salariilor, potrivit calculelor PwC, pentru cele noua sectoare de activitate, a fost de 4,3% in 2010, inclusiv companiile participante care nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie pana la momentul realizarii studiului. Excluzandu-le pe cele din urma, reiese o medie ponderata de 6,2%, pentru circa 70% din companiile chestionate.

Cifra de anul acesta, adica sporul 4,3% la nivel general, este cu 40% mai mica decat cresterea medie de 7,2% raportata in 2009, potrivit PwC. La nivel de sector de activitate, cresterea salariala (medie ponderata) pentru anul curent este evidentiata in tabelul de mai jos:

SURSA: PwC

"Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca cresterile salariale au variat intre 2,9% in retail in medie si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate , raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal. In ciuda faptului ca anul acesta cateva sectoare economice au iesit din recesiune si au raportat ritmuri modeste de crestere, spre exemplu companiile cu o puternica activitate de export, firmele dau dovada in continuare de pesimism in ceea ce priveste perspectivele de redresare a pietei interne”, a declarat Peter de Ruiter (foto), partener in cadrul PwC.

Cum a influentat contextul economic nivelul de salarizare

Cum a influentat contextul economic nivelul de salarizare
Evolutia cresterilor salariale din Romania in ultimii ani nu poate fi analizata si fara a lua in calcul influenta unor factori economici precum rata inflatiei, rata somajului si modificarea dimensionala a Produsului Intern Brut (PIB).

Incepand cu anul 2006, nivelul realizat al cresterilor salariale a depasit de fiecare data nivelul bugetat (in anul anterior) si planificat (in anul curent) in mediul privat, pana in 2008, dar si rata inflatiei, fapt ce o oferit o crestere reala consistenta a salariilor, timp de trei ani. Se observa, de asemenea, ca aceste cresteri salariale au fost sustinute si de cresterea PIB-ului pana la circa 7%, in perioada mentionata, corelat cu o reducere a ratei somajului de la 5,4% in 2006 la 4% in 2008, nivel considerat acceptabil.

In 2009, trendul se inverseaza, iar cresterea salariilor cu 7,2% devine nesustenabila in conditiile scaderii PIB cu 7,1%. Au loc reajustari bugetare, care continua si in 2010, iar angajatorii pun o presiune mai mare pe piata fortei de munca. Rata somajului urca si ea la 6,3% si reduce presiunea asupra salariilor din partea fortei de munca. Inflatia se ajusteaza la 5,5%.

Primele sase luni din acest an aduc o inrautatire a situatiei existente in 2009, potrivit studiului PwC. Valoarea reala a salariilor scade, in conditiile in care rata inflatei urca la 7,5%, iar cresterea salariala nominala ajunge doar la 4,3%.
SURSA: PwC

Pentru anul 2011, aproape 40% dintre companiile din mediul privat si-au bugetat cresteri salariale, la un nivel mediu de 6,8%, cu 60% mai mare decat cresterea salariala medie inregistrata anul acesta.

„Climatul fiscal este un element care influenteaza mediul de business, iar cel din Romania creeaza multe ingrijorari pentru ca este imprevizibil, din cauza deciziilor politice necoerente. Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii", a mai spus Peter de Ruiter.

Cat castiga un bucurestean fata de o persoana din provincie

Cat castiga un bucurestean fata de o persoana din provincie
Companiile private cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro si cele al caror numar de angajati nu depaseste 500 de persoane inregistreaza cele mai mari ridicate niveluri salariale in acest an, potrivit studiului PwC, respectiv 3.237 lei lunar mediu brut (nivel salarial per cifra de afaceri) si 4.109 lei lunar mediu brut (nivel salarial per numar de angajati).

La nivel de regional, castigul mediu brut lunar din Bucuresti ajunge la 4.039 lei, in timp ce in afara Capitalei salariul mediu brut lunar se ridica la numai 2.427 lei.
"In Bucuresti sunt in special managementul companiilor si specialistii cu functii de conducere, iar in afara Capitalei sunt preponderent cei angajati in centrele de productie. La o diferenta post la post, salariile sunt mai mari in medie cu 20-30% in Capitala", a declarata Horatiu Cocheci, manager PwC.


SURSA: PwC

„In prezent, avem o economie cu caracter social, in care in loc sa ne uitam la rezultatele companiilor si productivitatea angajatilor, privim la inflatie si PIB, lucru care ne duce la cresteri foarte mari. In 2009, aveam o piata a fortei de munca disponibila, insa companiile au pastrat angajatii, le-au dat salarii mari, iar productivitatea acestoara a scazut”.
„In 2010 cel mai probabil vom ramane la o crestere salariala sub nivelul inflatiei, estimata undeva la 8%. In aceste conditii ne vor trebui 2 ani sa iesim din zona cresterilor salariale negative. In schimb daca inflatia va fi de 4%, in numai un an am putea reveni alaturi de tarile din regiune”, a adaugat Horatiu Cocheci.

Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii avand 140.000 de angajati, si peste 700 de posturi diferite din noua sectoare economice diferite (Industria agrochimica, Industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail). Studiul contine de asemenea analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului contine informatii privitoare la politicile specifice de HR ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza a mai mult de 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la accesul la cantina firmei.