O pondere de 40% dintre companiile din mediul privat si-au bugetat cresteri salariale, la un nivel mediu de 6,8%, pentru anul 2011, in timp ce cresterea medie a salariilor din sectorul privat in 2010 este de 4,3%, potrivit PricewaterhouseCoopers Romania (PWC).
Pentru anul 2011, aproape 40% dintre companiile din mediul privat si-au bugetat cresteri salariale, la un nivel mediu de 6,8%, cu 60% mai mare decat cresterea salariala medie inregistrata anul acesta, potrivit editiei de anul acesta a studiului de salarizare si beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCoopers (PWC).

„Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii”, a spus Peter de Ruiter (foto), partener, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PwC.

Cresterea medie a salariilor din sectorul privat in 2010 este de 4,3%, cu 40% mai mica decat cresterea medie de 7,2% raportata de companiile participante in 2009. Datele studiului indica de asemenea faptul ca aproape 70% dintre companiile participante fie au crescut pana in acest moment sau intentioneaza sa creasca salariile in 2010, in timp ce 30% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie pana la momentul realizarii studiului.

„Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca cresterile salariale au variat intre 2,9% in retail in medie si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate , raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal. In ciuda faptului ca anul acesta cateva sectoare economice au iesit din recesiune si au raportat ritmnuri modeste de crestere, spre exemplu companiile care au o puternica activitate de export, firmele dau dovada in continuare de pesimism in ceea ce priveste perspectivele de redresare ale pietei interne”, a adaugat Peter de Ruiter.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 150 de organizatii din 9 sectoare de activitate, iar 75% dintre companiile participante au capital strain integral. O pondere de 50% dintre companiile participante isi au sediul central in Bucuresti si dispun in total de peste 140.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri