1. Care vor fi efectele economice ale unei coabitari furtunoase?

1. Care vor fi efectele economice ale unei coabitari furtunoase?Dupa ce tensiunile politice din ultima perioada au afectat economia, dupa cum considera majoritatea analistilor economici, se naste urmatoarea intrebare: ce se va intampla in conditiile in care coabitarea dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu va fi furtunoasa? Cel mai probabil, situatia isi va pune amprenta si mai mult asupra economiei, care este si asa slabita.

Analistul Florin Citu avertizeaza ca cel mai important lucru este ca politica fiscala si cea monetara sa nu fie folosite pentru atragerea electoratului in campania din aceasta toamna. "Atata timp cat politica monetara ramane independenta, iar politica fiscala ramane axata pe reducerea deficitului si a cheltuielilor statului, nu o sa fie probleme. In schimb, daca va fi folosita politica fiscala ca in orice an electoral, iar politica monetara va fi fortata sa nu mai fie independenta, va fi greu sa nu avem efecte in economie", a declarat Citu, pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, coabitarea furtunoasa ne poate afecta pe canalul increderii investitorilor straini in Romania, ceea ce se va vedea in dobanzile pe care le vom plati pentru finantarea deficitului. Cel mai pesimist scenariu este in situatia in care tensiunile politice se vor inflama, iar viitorul acordului preventiv va fi pus sub semnul intrebarii, fiind probabil ca investitorii sa isi retraga banii din Romania. Efectele? O depreciere puternica a leului si o crestere a randamentelor obligatiunilor.



2. Pe cate voci va vorbi Romania la Bruxelles?

2. Pe cate voci va vorbi Romania la Bruxelles?La sfarsitul lui iunie, Traian Basescu si Victor Ponta au intrat in conflict pe locul de reprezentare a Romaniei la summitul Consiliului Europei. In cele din urma, Curtea Constitutionala a dat castig de cauza presedintelui Basescu, care a fost vocea Romaniei la Bruxelles.

Totusi, pe langa imaginea sifonata a Romaniei, intrebarea principala a ramas: pe cate voci va discuta Romania in relatia cu Uniunea Europeana?

Analistul de politica externa Adrian Cioroianu crede ca scandalurile de tipul cine va merge la Bruxelles nu vor mai exista, pentru ca s-a pronuntat CCR, iar "premierul Ponta va respecta acest lucru". Insa, el considera ca revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni nu va schimba multe lucruri, pentru ca "din pacate, la noi incordarea va continua".

"Ma astept la o disjunctie de prioritati. In Romania, prioritatea va ramane aceasta confruntare interna, pe cand in Europa, din septembrie, se vor ascuti cu siguranta discutiile de natura economica, cu privire la zona euro si eventuala iesire a Greciei din zona euro", a declarat Cioroianu, pentru Wall-Street.ro.

El a precizat ca "va fi o separare de planuri care nu ne face bine". "Noi suntem caliti cu aceste scandaluri din interior, in timp ce UE are cu totul alte prioritati", a concluzionat Cioroianu.






3. Vor coabita Traian Basescu si Victor Ponta?

3. Vor coabita Traian Basescu si Victor Ponta?Premierul Victor Ponta explica intr-un interviu pentru publicatia The Guardian ca este dispus “sa coabiteze” cu presedintele Traian Basescu daca acesta va respecta rolul conferit de Constitutie.

Nici Basescu nu s-a lasat mai prejos si tot in presa internationala, mai exact intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, a precizat ca statul roman are mecanismul coabitarii in cazul in care el va reveni la Cotroceni. “Evident ca cei doi vor coabita, nu vor avea nicio problema. Parlamentul nu se poate intoarce impotriva Curtii Constitutionale (CCR) si sa decida ca demiterea presedintelui se face cu majoritatea celor care au votat. Vor fi unele declaratii politice, dar ma indoiesc ca in Parlament se va lua alta decizie, ar fi o invalidare a CCR, de neconceput intr-o tara democratica”, a afirmat sociologul Alfred Bulai.

4. Vor mai fi efecte in piata valutara: cursul de schimb va mai fi influentat de politic?

4. Vor mai fi efecte in piata valutara: cursul de schimb va mai fi influentat de politic?Leul s-a depreciat numai in perioada cuprinsa intre momentul in care Parlamentul a votat suspendarea lui Traian Basescu (6 iulie) si data referendumului (29 iulie) cu peste 2,95%, in conditiile in care in primul semestru moneda nationala a pierdut 3% in raport cu euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara ca leul a fost “rezonabil, saracu’, la cate trasnai s-au spus pe aici”. Acesta a sustinut faptul ca de la inceput deprecierea a fost nerezonabila datorita fundamentelor, care nu erau deteriorate.

De altfel, analistii au pareri impartite cu privire la cat de mult a influentat politicul piata valutara.

“Ne place sa dam vina pe politic, dar cursul se afla sub presiune din cauza lipsei de resurse financiare interne si a unui grad ridicat de levier. Noi o sa stam asa suspendati pe fondul unei cresteri economice reduse, intrucat nu mai suntem atractivi si nu am gasit nisa potrivita. In urmatorii ani vom coabita intre economie si politic, in loc sa fie economia calul si politica caruta”, a mentionat Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania.

In schimb, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank, considera ca nivelul cursului de schimb poate fi influentat de politic in continuare.

„In ultima perioada cursul a fost influentat de tensiunile politice. Evolutia viitoare va depinde de mesajele venite din ambele parti. Daca se ajunge la o colaborare, s-ar putea sa asistam la o apreciere a leului”, a precizat Hancila.

BNR a anuntat ieri un curs in crestere cu 0,48 bani, de 4,4987 lei/euro.