Recesiune tehnica

Recesiune tehnicaPrimul trimestru din 2009 a adus pentru economia Romaniei o scadere 6,4%, comparativ cu perioada similara din 2008, situatie determinata de adancirea efectelor crizei economice internationale. Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a Produsului Intern Brut fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2009 - varianta provizorie va avea la baza utilizarea tuturor surselor de date disponibile pentru estimarea PIB prin metoda de productie si metoda cheltuielilor.

Rezultatele vor fi publicate prin comunicat de presa in data de 2 iunie 2009.

FMI estimeaza ca economia romaneasca va reincepe sa creasca puternic din 2011, an pentru care prevede un avans al PIB de 5%, dupa doi ani de restrangere a consumului si de crestere a somajului.


Bancile vor relua creditarea, insa nu in aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizei

Bancile vor relua creditarea, insa nu in aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizeiGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca bancile vor relua creditarea, subliniind insa ca nu vor mai fi aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizei financiare.

"Este o perioada de reasezare, creditarea se va relua, ca au bani si vor avea bani, dar nu va fi ca inainte. (Bancherii, n.r.) o sa constate ca la dobanzile pe care cred dansii ca ar putea sa ia creditarea datorita dobanzilor de pasiv, chiar nu poti sa creditezi. Nu este usor insa acum sa coboare dobanzile de pasiv fara sa-si piarda clientii pentru care s-au batut, sunt si dansii intr-o cursa", a declarat Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.

Isarescu a adaugat ca BNR incearca sa ofere bancilor o viziune pentru urmatorul ciclul economic care se declanseaza.

Mugur Isarescu a mai spus ca dobanzile nu pot sa mearga decat "in jos", avand in vedere actualele fundamente economice care, sustine guvernatorul BNR, merg in directia buna.

"Mesajul meu si pentru bancheri si pentru oamenii de afaceri este ca avand un acord cu institutiile financiare internationale si cu Uniunea Europeana care ne asigura credibilitate, finantare dar si masurile adecvate, dobanzile nu pot sa mearga decat in jos", a subliniat guvernatorul BNR.

Exporturile isi revin

Exporturile isi revinDeficitul comercial al Romaniei s-a micsorat cu 72,8% in martie, la 566,1 milioane euro. Aceasta este a sasea luna consecutiva de scadere anuala, pe fondul reducerii drastice a importurilor, care a intrecut diminuarea exporturilor.

Astfel, importurile au scazut cu peste o treime in martie, iar exporturile s-au redus cu 6,9% fata de luna similara din 2008, deficitul comercial al Romaniei reducandu-se pentru a sasea luna la rand, la 566,1 milioane euro, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica, citate de NewsIn.

Importurile au scazut in martie cu 35,3% fata de aceeasi luna din 2008, la aproape 3,13 miliarde euro, in timp ce exporturile s-au comprimat cu 6,9%, la 2,56 miliarde euro.

Pe partea de importuri, cel mai mare declin a fost inregistrat in comertul cu statele din afara UE, din care Romania a importat in martie marfuri in valoare de 813 milioane euro, cu 43,6% mai putin decat in luna similara a anului trecut - cand importurile insumasera 1,44 miliarde euro.

Importurile din celelalte 26 de state din UE au scazut in martie cu 31,8%, la 2,31 miliarde euro.

In ceea ce priveste exporturile, Romania a livrat catre statele din afara UE marfuri de aproape 710 milioane euro, cu 14,8% mai putin decat in martie 2008, in timp ce exporturile in UE au rezistat ceva mai bine, reducandu-se cu 3,5%, la 1,85 miliarde euro.

Fata de februarie, exporturile au crescut in martie cu 23%, iar importurile au urcat cu 8,4%.


Previziune Citi: Un leu mai puternic pana la finele acestui an

Previziune Citi: Un leu mai puternic pana la finele acestui anCursul de schimb ar urma sa ajunga la 3,95 lei/euro la finalul lui 2009, se arata in ultimul raport publicat de analistii bancii Citi. Acestia estimeaza ca euro va scadea la 3,95 lei la sfarsitul anului, proiectia pentru finele trimestrului al doilea fiind de un curs valutar de 4,1 lei/euro.

Conform celei mai recente analize realizate de Citi, se estimeaza ca euro va ajunge in trimestrul al treilea la 4 lei.

Acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) reprezinta factorul care va influenta in mod pozitiv evolutia leului, potrivit raportului publicat astazi de Citi.

"Parerea noastra este ca FMI este confortabil cu implicarea activa a BNR pe piata valutara, pentru a limita volatilitatea excesiva. Aceasta, impreuna cu prezenta unui cadru macroeconomic mai credibil sustinut de pachetul financiar considerabil de la FMI/UE, ar trebui sa sprijine leul, daca nu apare o deteriorare semnificativa a apetitului global pentru risc", se arata in raportul bancii.

De asemenea, ajustarea puternica a deficitului extern care are loc in prezent este o alta tendinta importanta ce sprijina leul, apreciaza analistii Citi.

Potrivit Citi, Romania isi va ajusta deficitul de cont curent la 7,4% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB la finalul anului precedent, in conditiile reinnoirii a 70% din liniile de finantare si a scaderii rezervelor valutare a BNR cu 3 miliarde euro.

Conform raportului Citi, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 cu aproximativ 3 miliarde euro. In acest sens, analistii sustin ca pachetul de 20 de miliarde euro "ar trebui sa fie adecvat pentru a reduce ingrijorarile pe partea de finantare externa".

Afacerile Allianz-Tiriac: Declin de 4,5% in T1

Afacerile Allianz-Tiriac: Declin de 4,5% in T1Cea mai mare companie de asigurari de pe piata romaneasca, Allianz-Tiriac, a afisat pentru primul trimestru subscrieri in scadere cu 4,5%, la 351,3 milioane de lei (circa 82 milioane euro), la un profit brut de 35 milioane de lei.

Reprezentantii companiei apreciaza ca volumul afacerilor societatii a evoluat in acelasi sens cu tendinta inregistrata la nivelul intregii piete de asigurari care, foarte probabil, va evidentia o contractie a veniturilor din prime brute subscrise.

Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise cu 7,4%, pana la 27,8 milioane lei, comparativ cu 25,9 milioane lei in primele trei luni din 2008. Cresterea a fost sustinuta de evolutia vanzarilor de produse de asigurari de viata traditionale.

In ce priveste activitatea de asigurari generale, veniturile din prime brute subscrise s-au redus cu 5,4% in primul trimestru, pana la 323,5 milioane de lei, de la 341,9 milioane lei in primele trei luni din 2008.

Clasele de asigurari auto, care detin ponderea principala in portofoliul de asigurari generale, au evoluat diferit. Astfel, pe segmentul Casco, veniturile din prime au scazut in primul trimestru cu 2,2%, pana la 182,5 milioane lei, in timp ce subscrierile de polite RCA au crescut cu 1 milion lei (1,4%), pana la 68,7 milioane lei.

Din activitatile de asigurari generale si de viata, Allianz-Tiriac a obtinut un profit operational de 5,2 milioane lei, din care 3,1 milioane lei pe segmentul asigurarilor generale si 2,1 milioane lei din asigurarile de viata, potrivit datelor preliminare, calculate in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.

Anul trecut, Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat un profit brut de 35,23 milioane lei, in scadere cu 16% fata de 2007, arata rezultatele financiare auditate.


Profitul ING Romania din T1, similar cu cel obtinut la nivelul intregului an 2008

Profitul ING Romania din T1, similar cu cel obtinut la nivelul intregului an 2008ING Bank Romania raportat un profit brut de 121 milioane lei (28,36 milioane euro) pentru primul trimestru al acestui an, in crestere cu 248% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii activelor totale cu 37% si a numarului de clienti.

ING Bank obtinuse in 2008 un profit brut de 106 mil. lei (aproape 29 mil. euro), in crestere cu 66% fata de anul precedent.

De asemenea, ING Bank Romania a inregistrat un venit net de 259 milioane lei (60,7 milioane euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 148% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Performantele ING Bank Romania au fost determinte de cresterea numarului de clienti individuali de la 544.000 in trimestrul I al anului 2008 la 813.000 clienti in aceeasi perioada a 2009 si de clienti intreprinderi mici si mijlocii de la 4.718 la 10.354", explica bancherii de la ING avansul din primele trei luni din 2009.

Banca a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de 37% a activelor totale, pana la 11,043 miliarde lei (2,6 miliarde euro), precum si un raport credite/depozite de 107%.

ING Bank NV - divizia bancara a ING Group - a afisat un profit net de 519 milioane euro in primul trimestru al acestui an.


Scaderi puternice pe Bursa. Revenire, la final de saptamana

Scaderi puternice pe Bursa. Revenire, la final de saptamanaPeste 20 de societati si-au raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), valori care au determinat investitorii sa impinga indicii la cele mai mici niveluri din ultimele doua luni.

Astfel, vanzarile in panica au coborat, la inceputul saptamanii, indicele BET-FI de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana in jurul valorii de 15.000 de puncte, nivel pe care brokerii il considera suport pentru corectiile din ultima saptamana si de la care ar putea incepe o stabilizare a pietei.

O importanta scadere a profitului in primele trei luni ale anului a inregistrat-o Rompetrol Rafinare (RRC), care si-a adancit pierderile la 291,9 milioane lei, de la 34,3 milioane lei in perioada similara a anului trecut.

O surpriza placuta a venit din partea SIF Oltenia (SIF5,) care a obtinut un profit de opt ori mai mare, de 12,63 milioane lei, fiind singurul rezultat in crestere dintre societatile de investitii financiare.

In ceea ce priveste evolutia bursei in aceasta perioada si ulterior, va depinde in continuare foarte mult de evenimentele externe, cu precadere de succesul sau esecul planurilor de redresare economica din Statele Unite.

Dupa scaderile agresive inregistrate pe parcursul saptamanii, ultima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a adus Saptamana a adus un castig de 3,64%, in timp ce sectorul SIF a avut un avans de doar 0,53%, pe fondul evolutiei negative a titlurilor SIF Banata-Crisana. Tranzactiile realizate pe Bursa au totalizat 31,1 milioane lei (7,42 milioane euro).

BCR restructureaza 20.000 de credite de retail

BCR restructureaza 20.000 de credite de retailBCR a anuntat ca are intentioneaza sa restructureze aproximativ 5.000 de credite ipotecare sau de nevoi personale garantate cu ipoteca si a 15.000 de imprumuturi de consum, fara garantii.

"Trebuie sa precizez ca aceste cifre nu reprezinta o lista permanenta. Ele se pot schimba de la o zi la alta, in functie de momentul la care clientii isi platesc ratele", a spus Martin Skopek, vicepresedintele responsabil pentru divizia de retail a BCR.

Acesta nu a precizat care este volumul acestor imprumuturi care sunt propuse pentru restructurare, dar a mentionat ca valoarea medie a unui credit ipotecar la BCR este de aproximativ 40.000 euro. "Pe de alta parte, pe segmentul de credite de consum este vorba de un volum total mai mic, dar de un numar mai mare de cazuri. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca intre 65% si 68% dintre ratele rambursate pentru creditele de consum se fac cu bani gheata si de multe ori oamenii pur si simplu nu ajung sa-si plateasca rata", a precizat Skopek.

"De altfel, noi incercam sa ne convingem clientii ca este util sa aiba un cont curent la noi, din care sa plateasca ratele, inclusiv prin optiuni de tip direct debit, pentru a nu mai avea grija datoriilor scadente in fiecare luna", a mai spus el.


Dan Ioan Popp: Solutia iesirii din criza consta in schimbarea regulilor

Dan Ioan Popp: Solutia iesirii din criza consta in schimbarea regulilorIn viziunea lui Dan Ioan Popp, directorul executiv al Impact, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori, solutia iesirii din criza financiara o reprezinta schimbarea regulilor la toate nivelurile.

Popp vede o concertare intre pietele din Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana. “Daca aceaste doua piete nu se unesc, nu o sa iasa nimic. Romania o sa oscileze, ca si pana acum, dupa stiri. Suntem prea mici, vom depinde de ce stabilesc altii”, afirma oficialul Impact.

Acesta este de parere ca daca se va relansa undeva in piata imobiliara, atunci China va fi zona expusa la revenire, si mai putin pe piata americana. “Chinezii vor relansa piata constructiilor in general si mai ales piata materialelor de constructii. Insa este greu sa ai niste predictii certe fata de un astfel de «mamut» cum este piata chineza”, spune Popp.

In ceea ce priveste piata locala, aceasta este una destul de coeziva: daca se va investi in autostrazi, se va relansa automat industria cimentului si a agregatelor, ceea ce poate influenta si pietele conexe: de materiale si utilaje , respectiv forta de munca.

Teoria lui Popp nu se aplica intru totul si in ce priveste relansarea pietei de capital. El sustine ca este o diferenta enorma intre piata rezidentiala si bursa, adresandu-se unor categorii de oameni si unor capitaluri cu scopuri total diferite.

Managerul Impact compara bursa romaneasca cu o piata comerciala, unde comerciantii (emitentii) vin cu marfa (actiuni) pentru cumparatori (investitori) si inspectorii (organismele de reglementare) vegheaza activitatea. In opinia sa, toate aceste componente, aflate inca “in proces de crestere”, trebuie se maturizeze.

“Nu cred in maturizarea rapida a pietei de capital din Romania, intr-un sens profund. In esenta, la noi este o problema de emotionalitate, nu stim sa ne tinem calmul in situatii extreme. Aceasta maturizare vine greu si din multe considerente. Totusi, piata de capital are si o parte interesanta, pentru cine intelege aspectele, chiar slabiciunile ei ”, explica Dan Ioan Popp, care vede o reintoarcere la nivelurile din 2007 abia peste circa 5-7 ani.

Industria pharma, rezistenta la criza. Avans de 6% in T1

Industria pharma, rezistenta la criza. Avans de 6% in T1Piata farmaceutica din Romania a atins in primul trimestru din 2009 valoarea de 466,5 milioane euro, in crestere cu 6%, in euro, fata de perioada similara a anului precedent. Potrivit companiei de analiza si studii de piata Cegedim , in moneda locala, piata farmaceutica locala a crescut cu 22,5%, ajungand la valoarea de 1,99 miliarde lei.

Cel mai mare aport la aceasta evolutie l-a avut piata de retail, urcand cu 23%, in timp ce piata de spital a inregistrat un salt de 19,3%.

Cele mai mari vanzari s-au inregistrat la medicamentele pentru sistemul cardiovascular, care au reprezentat in primul trimestru 19,8% din total, urmate de medicamentele pentru sistemul digestiv si cele pentru sistemul nervos, care au inregistrat 13,9 si respectiv 13,6 procente din vanzari.

Pentru intreg anul 2009 Cegedim estimeaza o crestere sensibila a valorii pietei in lei si un usor declin in euro. “Pentru anul acesta prognozam o crestere de circa 10% in lei (intre 8% si 13%) si o scadere de circa 3% in euro (de la -5% pana la +2%), aceste estimari fiind facute pe un curs mediu de 4,175 lei/euro”, a mai spus seful Cegedim Romania.

Din valoarea totala a pietei, primii 10 jucatori detineau o cota de piata de 52,7%, cu vanzari de peste 1 miliard de lei, in timp ce cele mai mari 20 companii reprezentau 71,6% (1,43 miliarde lei) din totalul pietei farmaceitoce autohtone.