Consumul va scadea si mai mult in prima parte a lui 2010

Consumul va scadea si mai mult in prima parte a lui 2010
Daca banii de la buget sunt tot mai putini, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea si chiar si presedintele Romaniei, Traian Basescu, au declarat ca se gandesc si la o majorare a cotei TVA in 2010, mai mult decat la o crestere a impozitului pe profit.

“Este foarte posibil ca, incepand cu anul viitor, cota TVA sa fie majorata, pentru ca niste surse trebuie sa existe la buget. Cel mai probabil cota va fi majorata pana la nivelul de 21%, de la 19%, cat este in prezent”, a declarat, pentru Wall-Street, avocatul Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Totusi, avocatul subliniaza ca, desi cota de TVA se va majora, baza de impozitare se va restrange intrucat consumul va scadea si mai mult in prima parte a lui 2010, iar in aceste conditii efectele unei majorari a cotei TVA sunt discutabile.

“TVA are ponderea cea mai mare in colectarile lunare de impozite, motiv pentru care este mult mai probabil ca aceasta sa fie majorata, si sa nu se apeleze la o crestere a cotei unice de impozit pe profit, care ar genera efecte mult mai slabe”, a adaugat reprezentantul casei de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Insa, aceasta decizie depinde foarte mult de mai multi factori politici, si, desi modificarile la Codul Fiscal trebuie sa fie anuntate pana la finalul anului, Dinu Petre nu exclude sa vada si exceptii.

Ionut Popescu: Intre cota unica si TVA as recomanda majorarea TVA

Efectele unui majorari de TVA sunt discutabile, dar implica o crestere a inflatiei

Efectele unui majorari de TVA sunt discutabile, dar implica o crestere a inflatiei
Majorarea cotei TVA este foarte probabila si in opinia consultantului Luminita Ristea, managing partner in cadrul Consulting R Group.

“Efectele unei majorari a cotei TVA sunt discutabile deoarece depind de evolutia consumului. Persoanele impozabile care inca mai au bani isi vor permite sa mai consume, dar nu trebuie sa uitam ca o majorare de TVA implica si o crestere a ratei inflatiei”, a declarat, pentru Wall-Street, Luminita Ristea (foto).

Guvernul Romaniei a aprobat, ieri, o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal, ce prevede faptul ca produsele de lux nu vor mai fi accizate de la 1 ianuarie 2010, mai exact confectiile din blanuri natural, articole din cristal, bijuteriil din aur si platina, parfumurile si armele, inclusiv cele de vanatoare, dar nu si cele de uz militar.

“O astfel de Ordonanta de Urgenta mai poate fi adoptata de guvern pana la sfarsitul anului, in care sa fie anuntata modificarea cotei TVA, la fel cum a fost introdus in aprilie si impozitul forfetar”, a mai explicat Luminita Ristea, adaugand ca romanii inca nu au scapat de o majorare a TVA.

Majorarea TVA ar trebui sa se faca diferentiat, doar pentru bunurile de lux

“Majorarea cotei TVA ar trebui sa se faca diferentiat pe categorii de produse, astfel incat aceasta sa fie majorata la aproximativ 22% pentru bunurile de lux, dar sa ramana la un nivel acceptabil pentru produsele de consum uzual”, a declarat, pentru Wall-Street, Iulia David Sobolevschi, auditor in cadrul companiei KG Audit & Accounting.

Iulia David Sobolevschi sustine ca este foarte probabil sa vedem o majorare a cotei TVA de la 1 ianuarie 2010, dar subliniaza ca, “daca aceasta se va face la nivel general, si nu diferentiat pe categorii de produse, atunci va afecta puterea de cumparare a romanilor, care si asa a fost afectata”.

Pogonaru, AOAR: Majorarea TVA nu va genera efectele la care spera Guvernul

Pogonaru, AOAR: Majorarea TVA nu va genera efectele la care spera Guvernul
Si oamenii de afaceri din Romania se asteapta la o majorare a cotei TVA, desi acest lucru le va afecta vanzarile deoarece va conduce la o diminuare a consumului, in conditiile in care Taxa pe Valoarea Adaugata este suportata de consumatorul final.

“Guvernul va adopta o majorare a cotei TVA intrucat stie ca o crestere a cotei de impzit pe profit este inutila in moment in care companiile nu mai au profituri, iar veniturile lor sunt in scadere”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), adaugand ca si reprezentantii Fondului Monetar International sustin tot o majorare a cotei TVA.

Astfel, seful AOAR sustine ca, in cazul in care guvernul nu reduce cheltuielile, atunci este obligat sa creasca veniturile, iar in acest context ar putea majora cota TVA cu aproximativ 3 puncte procentuale.

“Bineinteles ca efectele acestei majorari nu o sa fie cele la care guvernul spera, deoarece suntem intr-un moment in care consumul s-a restrans si, chiar teoria economica spune ca atunci cand cota de impozitare depaseste un anumit nivel incasarile incep sa scada”, a concluzionat Florin Pogonaru.