Mihai Sfintescu, partener 3TS Capital Partners: Deja vu. Conditiile par similare

Mihai Sfintescu, partener 3TS Capital Partners: Deja vu. Conditiile par similare"Anul 2013 pentru private equity imi arata o senzatie de déjà vu deoarece conditiile par similare celor din 2011.

Criza zonei euro, care va avea impact asupra exporturilor romanesti si a disponibilitatii finantarii bancare, si cvasi-stagnarea economiei romanesti, care este corelata cu consumul intern, isi vor pune amprenta asupra investitiilor de private equity in 2013. De asemenea, nu trebuie sa neglijam turbulentele de pe pietele financiare globale, in conditiile atingerii limitelor de indatorare a multor state, care vor avea impact la exituri (vanzarile companiilor din portofoliu) si la fund-raising (constituirea unor noi fonduri) prin evolutiile fluctuante ale aversiunii fata de risc.
Principala oportunitate va fi reprezentata de scaderea concurentei la nivelul ofertei de capital mai ales pe anumite segmente, iar principala amenintare ar fi numarul mic de companii investibile datorita cvasi-stagnarii economice. Perceptia mediului de afaceri asupra situatiei economice si perspectivelor ei in 2013 ma astept sa fie stationara. In prezent, nu vad motive care sa determine schimbari semnificative in economie."

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors: 2013, anul prudentei

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors: 2013, anul prudentei“Prudenta va caracteriza industria de private equity in 2013. Nu ma astept ca anul acesta oportunitatile sa fie atat de multe si de evidente incat fondurile de private equity sa faca multe investitii. Cred ca mai degraba oportunitatile vor trebui create printr-o abordare mai creativa.

Cei mai importanti trei factori economici care isi vor pune amprenta asupra sectorului de private equity in 2013 vor fi evolutia in zona euro, situatia politica si economica din Romania; si absorbtia fondurilor europene.

Oportunitatea cea mai mare o constituie lipsa apetitului de finantare bancara. Cea mai mare amenintare o reprezinta pericolul lipsei cresterii economice cu afectarea puterii de cumparare si a consumului intern. O imbunatatire a perceptiei investitorilor straini trebuie sa fie alimentata de masuri economice care sa permita reluarea cresterii si crearea locurilor de munca. In absenta unor masuri eficiente si clare, nu este posibila o astfel de imbunatatire.”

Cornel Marian, managing director Oresa Ventures: 2013 aduce un nou ciclu de investitii

Cornel Marian, managing director Oresa Ventures: 2013 aduce un nou ciclu de investitii“2013 va reprezenta inceputul unui nou ciclu de investitii de private equity in Romania. In ultimii patru ani fondurile de private equity s-au concentrat pe portofoliul existent sa se asigure ca firmele in care au investit au resurse sa treaca prin perioada de criza sau pot beneficia de oportunitatile din piata. De exemplu, Oresa a sprijinit Somaco sa cumpere un concurent pentru a se extinde in Transilvania si a ajutat Fabryo sa fuzioneze cu Atlas pentru a consolida pozitia in piata de vopsele. In aceasta perioada am facut o singura investitie, prin preluarea RTC. Investitiile care se vor face anii urmatori vor fi foarte rentabile pentru ca vor prinde urmatorul ciclu economic de 5-7 ani.

Apetitul scazut al investitorilor strategici straini va duce la amanarea exitului de catre fonduri din investitiile existente. Lipsa finantarii bancare va crea oportunitati pentru finantarea de private equity in firme cu oportunitati de crestere, iar incertitudinea asupra directiei politicilor economice si fiscale dupa alegeri in Romania poate fi un factor de inhibare a investitiilor.

Exista firme care, daca acceseaza finantare, pot sa creasca chiar daca pietele in care activeaza nu cresc. Disponibilitatea banilor pentru investitii si inovatie, pentru atragerea de oameni buni poate ajuta o firma sa-si imbunatateasca pozitia in industrie.”