'Vom asista in continuare la temperari ale ritmului de crestere a creditarii'

'Vom asista in continuare la temperari ale ritmului de crestere a creditarii'Creditele in valuta acordate populatiei si-au continuat tendinta din ultimii ani si in septembrie, sporind cu 9,4% fata de luna august. Fata de septembrie 2007, creditele in valuta au crescut cu 86,7%, pana la 55,03 miliarde lei, echivalentul a 14,7 miliarde euro, conform raportului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru luna septembrie.

In lunile de vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat semnificativ cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august.

Temperarea cresterii ritmului de creditare din vara a venit in contextul discutiilor privitoare la noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a intrat in vigoare luna aceasta.

„Mentinerea unui ritm inalt de crestere a creditarii in luna septembrie nu este foarte suprinzatoare in conditiile in care mai multi clienti au dorit sa beneficieze in aceasta luna de vechile norme de creditare, aflate inca in vigoare la acea data”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Eugen Sinca, analist financiar in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Cu toate acestea, pentru finalul anului 2008 estimarile specialistilor se mentin, aratand o temperare a ritmului de crestere a creditelor pana in jurul valorii de 35-40% pe an.

„Noile norme de creditare, precum si conditiile de pe piata monetara sunt doua dintre motivele care stau la baza estimarii ca ritmul de crestere va stagna si in 2009”, a mai adaugat Sinca.

„Cu sigurata vom asista in continuare la temperari ale ritmului de crestere a creditarii si poate vom vedea o crestere negativa in lunile care urmeaza (deci o descrestere usoara a creditarii) poate chiar in luna octombrie, daca nu, in noiembrie. In 2009, ritmul anual de crestere a creditarii se va tempera la aproximativ 20-30%”, a declarat la randul sau Dragos Cabat (foto), presedinte CFA (Chartered Financial Analyst).

Temperarea creditarii este asteptata in continuare de specialisti si pe fondul cresterii cotelor de refinantare a bancilor, cresterea costurilor de refinantare se propaga in costul final al creditului contractat de clientii bancilor.

„Cotele de refinantare a bancilor au crescut mult si au crescut si dobanzile la credite si se va intampla la fel in continaure in lunile care urmeaza si cu siguranta si in primul trimestru al lui 2009, atat pentru creditele acordate populatiei in lei, cat si pentru creditele acordate in valute”, a adaugat Cabat.

50,5% in septembrie fata de 50,4% in august este mai mult o stagnare decat o crestere, daca luam in considerare faptul ca luna august este o luna a concediilor in care bancile nu functioneaza la capacitate maxima, iar clientii nu solicita asa de multe credite, in timp ce luna septembrie este o luna de functionare la capacitatea maxima, a mai comentat Cabat.

La finele lunii septembrie creditele acordate populatiei si firmelor insumau 194,17 miliarde de lei, echivalentul a 52 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 5,7%, in termeni nominali, comparativ cu luna precedenta. In termeni reali, creditul neguvernamental a crescut cu 5,3% fata de luna anterioara.

Si in septembrie clientii bancilor au preferat creditele in valuta, acestea avansand in septembrie cu 8,7% fata de luna precedenta, pana la 108,86 miliarde de lei sau 29,2 miliarde de euro.

Cresterea creditelor in lei, cu mult inferioara avansului celor in valuta

Cresterea creditelor in lei, cu mult inferioara avansului celor in valutaO situatie contrara au cunoscut creditele in lei acordate populatiei. Ritmul de crestere a creditelor in lei a fost cu mult inferior celor in valuta. In acest sens, creditele in lei au crescut cu un ritm de doar 2,2%, pana la 85,3 miliarde de lei sau 22,8 miliarde de euro.

Pe componenta in lei, cel mai mult au crescut in septembrie imprumuturile acordate firmelor, cu 2,4% fata de luna august si cu 40% fata de septembrie a anului trecut, pana la 44,3 miliarde de lei sau echivalentul a 11,9 miliarde de euro. Creditele in moneda nationala acordate populatiei au avansat in septembrie mai usor, cu 1,9% fata de luna august si cu 32,3% fata de luna similara a anului trecut, pana la 41,02 miliarde de lei sau 11 miliarde de euro.

La randul lor, imprumuturile in valuta acordate firmelor au crescut accentuat in luna septembrie, cu 8% fata de august, pana la 53,8 miliarde de lei, ritmul anual de crestere accelerand de la 43% in august la 45,7%.

Pe de alta parte, dinamica accentuata a creditului in valuta din luna septembrie, prezentat de BNR in valoarea echivalenta in lei, a fost influentata semnificativ de aprecierea monedei europene in fata monedei nationale, leul pierzand, in medie, 2,8%, aproximativ 10 bani in fata monedei euro, de la un curs mediu de 3,5268 lei/euro in luna august la 3,6254 lei/euro in luna septembrie.

Situatia lunii septembrie a schimbat ponderea imprumuturilor in valuta in totalul creditelor. Astfel, creditele in valuta si-au marit ponderea pana la 56,06% din total comparativ cu 54,53% in luna august a anului in curs. Iar la finele lunii septembrie, creditele in moneda nationala aveau o pondere de 43,94% in totalul creditelor.

De asemenea, in luna septembrie, creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale si administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la 11,52 miliarde de lei sau echivalentul a 3,1 miliarde de euro.

Fata de perioada similara a anului anterior, creditul guvernamental a crescut cu 33,2%, reprezentand 24,2% in termeni reali in septembrie 2008, se mai arata in raportul BNR.

Masa monetara in sens larg (M3), care cuprinde numerarul in circulatie, depozitele overnight, depozitele cu durata initiala de pana la doi ani, inclusiv si alte instrumente financiare - a crescut in septembrie cu 2,3% fata de luna anterioara, pana la 166,02 miliarde lei (echivalentul a 44,5 miliarde euro).

Fata de septembrie 2007, M3 a crescut in a noua luna a acestui an cu 31,1%, ritm superior celui din intervalul august 2007 - august 2008, de 30,4%.

Ritmul anual de crestere a M3 s-a temperat semnificativ, cu 9,3 puncte procentuale comparativ cu luna mai, cand avansul era de 39,7%.

16% din totalul creditelor neguvernamentale erau acordate de IFN-uri

16% din totalul creditelor neguvernamentale erau acordate de IFN-uri16% din totalul creditelor, adica 33,9 miliarde de lei, erau acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) la finalul lunii iunie, iar cele acordate de institutii de credit si institutii monetare erau de 178,2 miliarde de lei, se mai precizeaza in datele BNR.

Astfel, din totalul creditelor acordate de IFN-uri pana la jumatatea anului in curs, leasingul financiar a avut cea mai mare pondere de 70%, atingand suma de 23,6 miliarde de lei.
Creditele de consum acordate de INF-uri pana la jumatatea anului au ajuns la suma de 2,1 miliarde de lei, iar cele pentru investitii imobiliare la 1,6 miliarde lei.

Creditele de trezorerie au ajuns la 1,2 miliarde de lei, restul de 4,9 miliarde de lei reprezentand alte tipuri de credite acordate de IFN-uri.

Creditele acordate de institutiile de credit din tara au fost 70% credite de consum, in valoare de 65,5 miliarde lei, iar 20 de procente sunt reprezentate de creditele ipotecare, acestea insumand 17,3 miliarde de lei, iar 4,1 miliarde de lei fiind acordate pentru alte tipuri de credite.

Anul trecut, IFN-urile au dat credite de 23,3 miliarde lei, respectiv 13,6% din totalul creditelor, in timp ce institutiile de credit si alte institutii monetare au acordat credite in valoare de 148,2 miliarde de lei.

Depozitele bancare au cunoscut o usoara accelerare in septembrie, pana la 32,6%

Depozitele bancare au cunoscut o usoara accelerare in septembrie, pana la 32,6%In schimb, in luna septembrie depozitele in lei si valuta ale populatiei si-au accelerat usor avansul anual pana la 32,6%, de la 30,9% in luna anterioara. Depozitele au ajuns la valoarea de 145,4 miliarde de lei, adica 38,9 miliarde de euro. Accelerarea este datoata cresterii valorii economiilor in valuta ale populatiei, conform datelor Bancii Centrale.

Comparativ cu luna august, depozitele populatiei si firmelor au crescut cu 2,9% in septembrie, in conditiile in care cele in lei au avansat cu 2%, pana la 95,4 miliarde lei, adica echivalentul a 25,55 miliarde euro, iar economiile in valuta, exprimate in lei, au sporit cu 4,5%, pana la aproape 50 miliarde lei sau 13,4 miliarde euro.

Pe de alta parte, valoarea depozitelor in valuta, exprimate in euro, a scazut cu 1,1%.
Economiile in moneda nationala ale populatiei au crescut in septembrie cu 0,8% fata de luna anterioara, la aproape 50,32 miliarde lei, reprezentand 13,5 miliarde euro, marindu-si usor avansul anual la 33,4%, de la 33,2% in august, in timp ce depozitele in lei ale firmelor au sporit cu 3,3%, pana la 45,08 miliarde lei (12,1 miliarde euro).

Comparativ cu septembrie 2007, depozitele in lei ale companiilor au sporit, in septembrie 2008, cu 20,3%.

Pe componenta in valuta, avansul lunar de 4,5% al depozitelor bancare, exprimate in lei, s-a datorat in principal cresterii semnificative de 5,6% a economiilor populatiei, care ajunsesera la sfarsitul lunii septembrie a lui 2008 la aproximativ 30,77 miliarde lei, adica 8,24 miliarde de euro. La sfarsitul lunii septembrie, depozitele firmelor crescusera cu 2,8%, pana la 19,21 miliarde lei, echivalentul a 5,15 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut, in septembrie 2008, cu 45,1%. In euro, cresterea depozitelor in valuta a fost de 30,4%.

Depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere anuala, in lei, de 47,8%, in timp ce in euro, cresterea anuala a depozitelor in valuta ale populatiei a fost de 32,8%.

Depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 40,9% in septembrie 2008, fata de aceeasi luna a anului trecut, iar in euro, cresterea anuala a depozitelor in valuta ale companiilor a fost de 30,4%.