Tranzactia verii in IT

Tranzactia verii in ITPotrivit informatiilor furnizate de companie, dupa obtinerea acordului din partea Consiliului Concurentei, Proca va deveni parte a grupului de firme RHS, unul dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca in domeniu, RTC pastrand interese importante in noua structura prin relatia client-furnizor-client. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.

Potrivit unor surse din piata de profil, pretul platit pentru preluarea ProCa este cuprins intre 3 si 5 milioane de euro, dat fiind faptul ca marjele de profit din aceasta industrie sunt de regula sub 4%.

Sorin Stancu, directorul executiv al ProCA, a spus ca managementul celor doua companii va ramane neschimbat in urma deal-ului. “Voi merge mai departe cu firma, nu cu grupul”, ne-a declarat Stancu, care a confirmat ca mai multi jucatori din piata de profil au fost interesati de preluarea ProCa, insa negocierile nu au ajuns in detaliu. Negocierile dintre cele doua parti implicate in tranzactie au inceput in luna februarie a acestui an.

RHS Company, locul cinci in topul distributiei de IT din Romania, este detinuta de Dragos Popescu, care detine 87,85% din grup, alaturi de Iuliu Demeter - 5% si alte patru persoane fizice care detin fiecare participatii de 1,42%.


Pragul psihologic de 100 mil. de euro

Pragul psihologic de 100 mil. de euroIn urma cu doi ani, Octavian Radu, fondatorul RTC, estima ca ProCa va genera la un moment dat afaceri de cel putin 100 de milioane de euro. Divizia de distributie de produse IT&C din cadrul grupului RTC a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 36 de milioane de euro (circa 50 de milioane de dolari).

“Nu am reusit sa ajungem la aceste venituri din cauza contextului pietei de profil, care nu a evoluat conform asteptarilor noastre. Firmele cu afaceri anuale de 30-40 de milioane de euro vor disparea de pe piata, daca nu se vor consolida prin fuziuni”, a explicat Sorin Stancu (foto), care a adaugat ca ProCa nu ar fi reusit sa genereze afaceri anuale de 100 de milioane de euro exclusiv prin dezvoltare organica.

Ce a cumparat, in fapt, RHS de la grupul detinut de Octavian Radu, in conditiile in care marjele de profit sunt de aproximativ 2% si, mai ales, sunt dependente de un bun management al stocurilor? In primul rand, RHS se consolideaza pe o piata foarte matura, ajungand in urma tranzactiei pe podiumul distributiei de IT, amenintand astfel pozitia liderului Tornado Sistems

In al doilea rand, RHS cumpara un sistem de distributie si o retea de parteneri bine puse la punct, astfel incat grupul isi completeaza gama de produse. Astfel, compania controlata de Dragos Popescu preia distributia unor branduri pe care nu le avea in portofoliu din zona de printing si consumabile (HP, Canon, Brother) si periferice (Sony).

“Clientii celor doua companii nu se suprapun, asa cum pare la prima vedere. Avem si clienti diferiti pe care trebuie sa-i pastram”, spune Sorin Stancu.

Cand 1 + 1 fac mai putin de 2

Cand 1 + 1 fac mai putin de 2Mai multe companii din distributia locala de IT&C in care antreprenorii romani detin controlul ar putea fi in acest an obiectul unor tranzactii. Tornado Sistems, Scop Computers si Asesoft Distribution ar putea fi preluate sau achizitiona un concurent.

Cum vede concurenta efectele in piata ale tranzactiei RHS-ProCa? “O tranzactie de acest fel are o durata de minimum 1 an pana cand poate fi finalizata, perioada in care resursele in loc sa fie folosite in dezvoltarea business-ului de baza sunt folosite pentru integrare”, explica, pentru Wall-Street, Razvan Ziemba (foto), director executiv Asesoft Distribution, care adauga ca efectele le putem vedea prin faptul ca in astfel de tranzactii 1 + 1 fac mai putin de 2 si exemplele din trecut au demonstat cu prisosinta acest lucru.

Razvan Ziemba crede ca singurul mecanism de piata care poate functiona la astfel de tranzactii este cel al cererii si al ofertei, valoarea tranzactiei fiind exclusiv obiectul unei negocieri directe intre potentialul cumparator si vanzator.

“Referitor la competitori, ne asteptam la o consolidare in acest sens pe masura ce piata se maturizeaza. Schimbarile la nivel de lider sunt posibile, mai ales ca in acelasi esalon sunt mai multe firme cu cifre de afaceri similare”, adauga Ziemba.

Vor mai fi si alte tranzactii?

Vor mai fi si alte tranzactii?In luna aprilie, Asesoft a anuntat achizitia unei parti din Combox Delivery, companie de distributie ce activeaza in distributia de produse periferice, media, componente, produse sub marca proprie si alte accesorii pentru PC. In acest moment integrarea operationala este incheiata, avand o evolutia foarte buna si foarte rapida, in mod practic dupa 5 luni compania anuntand o ajustare in sens pozitiv a estimarilor pentru acest an, de la 9 la 12 mil. de dolari in conditiile in care anul trecut cifra de afaceri a fost de 4,5 mil. de dolari, ceea ce insemna aproape o triplare a volumului de vanzari.

“In masura in care vom sesiza oportunitati pe piata locala vom actiona respectand principiile de complementaritate de business, sanatate financiara si cultura organizationala similara”, declara Ziemba.

Vor mai fi si alte tranzactii in distributia de IT pana la finele anului? “Evolutia pietei din acest an pune sub presiune o serie de play-eri, lucru ce va duce in mod firesc la consolidari sau exituri. Nu putem spune probabilitatea de realizare, dar este cert ca oportunitati vor exista, si fie ca vorbim de companii locale, fie ca vorbim de mari companii internationale acestea vor cauta sa fructifice momentul”, raspunde Ziemba.

Sorin Stancu nu se asteapta sa mai vedem anul acesta tranzactii in distributia de IT. “Sezonul tranzactiilor in industrie se apropie de final”, spune acesta.

Liderul pietei isi schimba conducerea

Liderul pietei isi schimba conducereaContactati de Wall-Street, reprezentantii Tornado Sistems nu au dorit sa comenteze pe marginea acordului incheiat de RHS si ProCa, insa au anuntat ca John Cusa revine in functia de director executiv la Tornado Sistems, inlocuindu-l pe Gerald Maier, al carui contract s-a incheiat la data de 15 august 2008.

Potrivit companiei, dupa un an in care s-a dedicat unor proiecte colaterale legate de grupul de firme Tornado, dar si derularii unor proiecte personale, John Cusa va continua planurile de dezvoltare ale companiei, axandu-se in special pe sporirea sustinuta a cifrei de afaceri, cresterea cotei de piata, imbunatatirea continua a relatiei cu partenerii externi, dezvoltarea unei echipe profesioniste si competitive.

John Cusa (foto) are o experienta de aproape 13 ani alaturi de Tornado, timp in care, in diferitele pozitii ocupate, a contribuit substantial la dezvoltarea companiei.

Potrivit reprezentantilor companiei, Gerald Maier a avut un contract determinat pe un an de zile, timp in care in cadrul atributiilor sale a intrat si dezvoltarea segmentului online.


Tornado Sistems, infiintata in 1991, este o companie de distributie de echipamente de tehnica de calcul si networking din Romania, care activeaza si pe piata din Bulgaria.

Tornado are in prezent o retea nationala, de peste 2.500 de resell-eri si parteneriate strategice cu cei mai importanti furnizori internationali.

Tornado Sistems estimeaza ca aproximativ 50% din afacerile companiei in anul fiscal 2008-2009 vor proveni din sectorul online, iar pana in 2010 acest procent se va ridica la 80%.

Resurse Wall-Street:


Cu ce marje de profit se mai lucreaza in distributia IT?


Ce urmeaza sa vanda omul de afaceri Octavian Radu?