Concurenta va duce la scaderea tarifelor

Concurenta va duce la scaderea tarifelorTraficul care intra in reteaua Cosmote Romania este mult mai mic decat cel care iese din retea, iar CEO-ul companiei considera cei doi operatori majori se gandesc mai mult la profit decat la interesele clientului.

“Rolul ANC este de asigura mediul competional si de a apara interesele consumatorului. Felul in care actioneaza Orange si Vodafone dovedeste faptul ca se gandesc doar la marjele de profit, si nu la interesele clientilor. Orange si Vodafone au fiecare un numar de clienti dublu fata de cel al Cosmote si chiar cu aceasta diferenta dintre tarifele de interconectare ei primesc mai mult decat dau celorlalti operatori. Traficul pe care il primim in retea este mult mai mic decat cel care pleaca din reteaua noastra“, a declarat Stefanos Theocharopoulos (foto), CEO-ul Cosmote Romania, in cadrul unei intalniri cu presa de specialitate din Romania.

Scaderea tarifelor de interconectare nu va duce implicit la scaderea pretului final platit de consumator, ci competitia va face acest lucru.

“Scaderea tarifelor de interconectare nu este direct corelata cu scaderea tarifelor practicate de operatori. Reducerea tarifelor de pe piata romaneasca s-a produs datorita intensificarii competitiei. Avem doi operatori ce detin mai mult de 80% din piata, ceea ce nu vedem in alte tari ale Uniunii Europene. Nu am vazut operatori care sa aiba 46-47% EBITDA. Aceste lucruri nu au nicio logica. Competitia va reduce tarifele si astfel vor scadea si marjele de profit ale operatorilor “, a declarat Costas Kapetanopoulos, directorul de marketing si comunicare la Cosmote Romania.

Potrivit oficialilor Cosmote, scaderea tarifelor de interconectare nu va afecta cifra de afaceri a companiei.

“Nu vrem sa avem un tratament preferential, noi vrem ca jocul sa fie corect ca sa putem concura cu ceilalti doi mari operatori care sunt pe piata de atatia ani. Prin introducerea noilor tarife de interconectare credem ca asistam la un joc corect si nu ne este teama de eventuale efecte asupra rezultatelor noastre“, a mai spus CEO-ul Cosmote Romania.

Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a hotarat modificarea din 2009 a tarifelor de interconectare pentru operatorii telecom. Astfel, tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone vor scadea de la 6,44 la 5,03 eurocenti, iar tariful de interconectare perceput de Cosmote va scadea de la 8,2 eurocenti la 6,4.

Orange: Cosmote este principalul beneficiar al deciziei ANC

Orange: Cosmote este principalul beneficiar al deciziei ANCOrange Romania considera ca operatorul de telefonie mobila Cosmote este principalul beneficiar al scaderii tarifelor de interconectare si nu este de acord cu diferenta dintre tarifele impuse de ANC.

"Cosmote este beneficiarul principal al deciziei ANC si este normal sa o apere, cata vreme aceasta mentine un nivel ridicat al tarifului sau de interconectare. Orange este de acord cu reducerea tarifelor sale de interconectare, insa, pentru binele utilizatorilor finali, este necesar ca reducerea sa aiba loc in mod unitar, la nivelul intregii piete. In conditiile in care ANC nu renunta la ideea tarifelor mai mari pentru Cosmote si Telemobil, vom ajunge sa subventionam ineficientele acestora - ceea ce contravine oricaror principii concurentiale", a declarat Dorin Odiatiu, director de reglementare al Orange Romania.

Compania vrea ca ANC sa modifice decizia si sa uniformizeze valoarea tarifelor pentru toti operatorii de telefonie existenti pe piata romaneasca.

“Dat fiind ca, in momentul de fata, mentinerea tarifelor mari pentru Cosmote si Telemobil este lipsita de argumente rationale, Orange solicita ANC modificarea proiectului de decizie si aplicarea aceluiasi tarif de interconectare pentru toti jucatorii din piata, fara discriminare“, a mai declarat Odiatiu.

Potrivit acestuia, in cazul Cosmote, acesta este un operator in deplina maturitate care a obtinut licenta in 1998, la scurt timp dupa Orange si Vodafone si a carui pozitie pe piata reflecta in mod fidel politica sa de investitii din ultimii 8-9 ani pe piata din Romania.

Conform principiilor Comisiei Europene, un operator nu poate avea tarife mai mari datorita unei cote de piata mai mici.

Vodafone: Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste sa faca profit

Vodafone: Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste sa faca profitCompania este de acord cu reducerea tarifelor de interconectare, dar, ca si in cazul Orange Romania, contesta diferenta dintre tarife.

“Vodafone Romania considera ca se face o confuzie, deliberata sau nu, intre ceea ce reprezinta interesul utilizatorilor finali si interesul anumitor companii. Dupa cum se poate observa, tarifele pentru serviciile de telefonie mobila continua sa scada, pe fondul competitiei libere de pe piata, fara a fi influentate de tarifele de interconectare. Vodafone nu a contestat tariful de 5,03 eurocenti, impus de ANC, ci tratamentul discriminatoriu fata de anumiti operatori “, au declarat reprezentantii Vodafone Romania.

Operatorul considera ca diferenta reprezinta o subventionare anumitor companii de telefonie mobila de catre cele 20 de milioane de clienti ai Orange si Vodafone.

“Precizam ca mentinerea unei diferente intre tarifele de interconectare pe piata mobila reprezinta practic subventionarea anumitor operatori mobili de catre cele 20 de milioane de utilizatori ai Vodafone si Orange, precum si de catre toti utilizatorii de telefonie fixa din Romania“, au mai spus reprezentantii Vodafone.

Potrivit acestora, in momentul de fata, asistam la o retorica periculoasa, folosita impotriva companiilor care au reusit sa devina profitabile, ca si cum nu acesta ar fi sensul oricarui business, oriunde in lume.

“Cu cat Romania are mai multe companii profitabile, cu atat economia va fi mai sanatoasa, iar oamenii mai prosperi. Companiile profitabile platesc anual sute de milioane de euro statului roman, prin taxe si impozite, asigura locuri de munca si creeaza un mediu economic stabil si de incredere”, au mai declarat oficialii Vodafone.

Potrivit acestora, este laudabil faptul ca alti operatori au reusit, prin investitii sustinute, prin competenta echipei de management si printr-o strategie adecvata.

“Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste sa faca profit, asa cum probabil si-a dorit si Cosmorom, operatorul care, desi a activat pe piata romaneasca de la inceputurile comunicatiilor mobile, alaturi de Vodafone si Orange, nu a reusit sa aiba rezultate semnificative“, au mai spus reprezentatii celui de-al doilea operator din Romania.