Reducerea birocratiei

Reducerea birocratieiAmCham si FIC recomanda modernizarea, simplificarea si corelarea legislatiei fiscale in scopul reducerii barierelor birocratice, eliminarii neconcordantelor legislative, de interpretare si practica fiscala, al aplicarii consistente a principiilor prevalentei fondului asupra formei, tratamentului egal si transparentei.

Incurajarea sectorului de IT&C

Incurajarea sectorului de IT&CInvestitorii straini incurajeaza autoritatile fiscale sa consolideze si sa extinda stimulentele fiscale pentru activitatile din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor care conduc la crearea de locuri de munca si mentinerea informaticienilor in Romania, dar si in cazul activitatilor de cercetare-dezvoltare, infiintarea de societati comerciale de catre tinerii intreprinzatori, scheme de ajutor de stat si altele similare in functie de strategia de crestere economica si prioritatile nationale pe arii de competitivitate.

Cota unica

Cota unicaAmCham Romania si FIC recomanda mentinerea cotei unice de impozitare actuale, atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice, ca un element competitiv esential pentru Romania.

Reducerea CAS

Reducerea CASRelaxarea sistemului de contributii pentru asigurarile sociale, prin reducerea cotelor de contributii sociale si extinderea plafonarii bazei de calcul a acestora este o alta prioritate care nu ar trebui sa lipseasca din legislatia fiscala, concomitent cu crearea unui mecanism fiscal corelat in privinta impozitului pe profit, impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale.

Reformarea ANAF

Reformarea ANAFAmCham Romania si FIC indeamna autoritatile sa reformeze cat mai repede ANAF, in conditiile asigurarii unei asistente a contribuabililor care sa fie eficienta, consistenta, consecventa si prompta in contextul implementarii proiectului initiat de Banca Mondiala.

Legea holdingurilor

Legea holdingurilorO alta prioritate in noul Cod Fiscal ar trebui sa fie dezvoltarea unei legislatii moderne privind holdingurile, menite sa contribuie la cresterea atractivitatii Romaniei pentru investitori, precum si dezvoltarea unui cadru legislativ modern care sa permita consolidarea rezultatelor societatilor comerciale romane din acelasi grup la calculul impozitului pe profit.

Impozitul local pe cladiri

Impozitul local pe cladiriDe asemenea, noul Cod Fiscal ar trebui sa rezolve mult dezbatuta problema a impozitului pe cladiri. FIC si AmCham recomanda reducerea impozitului local pe cladiri si simplificarea mecanismului de stabilire, administrare si plata a impozitului in cazul persoanelor juridice.