Apartamentul de la parter sau de la ultimul etaj: cat de indreptatite sunt preconceptiile fata de aceste unitati locative

Apartamentul de la parter sau de la ultimul etaj: cat de indreptatite sunt preconceptiile fata de aceste unitati locative

Unii cumparatori nu doresc ca apartamentul pe care intentioneaza sa-l achizitioneze sa fie amplasat la parterul sau la ultimul etaj al imobilului, temerile fiind legate de costurile de intretinere mai mari si de potentialele infiltratii daca apartamentul e la ultimul etaj sau de scurgeri daca este vorba de parter.

"Aceste potentiale probleme nu mai sunt valabile in majoritatea ansamblurilor rezidentiale noi de pe segmentul mediu: daca alegi o locuinta la parter, poti beneficia, in multe cazuri, si de o gradina proprie, nu depinzi de lift si nici nu vei avea parte de problemele care se inregistreaza la subsol intr-un bloc vechi; pe de alta parte, vei avea un grad de intimitate mai redus. In cazul locuintelor de la ultimul etaj, izolatia se poate reface in mod constant, ceea ce se intampla si in cazul imobilelor vechi, vei beneficia de o panorama aparte comparativ cu ceilalti locatari si de un grad mai ridicat de intimitate insa costurile de intretinere vor fi mai mari, indiferent cat de bine este izolata locuinta", spune Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"Preferinta pentru un anumit etaj apare si in momentul in care se ia in calcul riscul seismic, aceasta fiind o idee gresita. Spre exemplu, exista cumparatori care nu doresc locuinte la etajul 5 deoarece considera ca, in cazul unui cutremur, imobilul se va rupe de la mijloc, a comentat Pricop.

Modalitatea de constructie a blocului

Modalitatea de constructie a blocului

"Modalitatea de constructie a blocului, in special pe segmentul locuintelor construite inainte de anul 2000, reprezinta un alt criteriu de selectie gresit, cumparatorii considerand ca una dintre metode este mult mai buna comparativ cu cealalta. Mai exact, unii cumparatori doresc exclusiv apartamente intr-un bloc construit pe cadre in timp ce altii doresc exclusiv apartamente in blocuri monolit. In fapt, sunt doua modalitati diferite de constructie, ambele certificate si aprobate – nu comparam o casa din chirpici cu una din beton", a spus Alexandru Pricop.

Vara se ieftinesc apartamentele?

Vara se ieftinesc apartamentele?

O preferinta care astazi nu mai are aceleasi fundamente este legata de momentul de achizitie. "Practic, in perioada de boom, lunile de vara reprezentau o perioada mai slaba pentru vanzari, tinand cont de perioada de concedii dar si de profilul cumparatorilor – nu erau exclusiv persoane cu o nevoie locativa imediata. Astazi, diferentele intre lunile de vara si cele de toamna s-au redus considerabil, ajungandu-se la un nivel similar. Cei care achizitioneaza astazi o locuinta au o nevoie locativa imediata sau devin eligibili pentru o finantare in acest moment.In ceea ce priveste piata de inchirieri, exista diferente intre primele luni de vara si primele luni din toamna dar acest fapt este determinat de structura anului universar, aceasta ciclicitate urmand sa se mentina si in viitor", a spus oficialul Coldwell Banker.

Achizitia la executari silite

Achizitia la executari silite

"O alta preconceptie este reprezentata de refuzul din start de a lua in calcul cumpararea unei locuinte aflate intr-un proces de executare silita. Factorii care determina acest refuz tin, in general, de o cunoastere precara a procesul de achizitie a unei locuinte de acest tip si de eventuale temeri legate de starea locuintei sau a unor eventuale neplaceri cauzate de fostul proprietar. Apelarea la serviciile unui consultant imobiliar specializat pe acest segment poate inlatura cu usurinta orice eventuale neplaceri, un consultant cunoscand atat aspecte legate de fiecare locuinta in parte (starea in care se afla proprietatea sau daca fostul proprietar a eliberat deja locuinta) cat si aspecte generale - spre exemplu numarul de oferte existente si caracteristicile acesteia, in functie de nevoile potentialului comparator", spune Pricop.