Cum va evolua economia in 2010?

Cum va evolua economia in 2010?Previziunile privind evolutia economiei in acest an sunt strans legate de acordul FMI, nu doar din prisma banilor, ci mai mult a garantiei implementarii anumitor masuri.

Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest, crede ca anul 2010 va fi unul de echilibru, in care economia va evolua intr-un context extern stabil, iar evenimentele vor tinde sa intre pe o directie pozitiva.

„Din punct de vedere al variatiilor economice, ma astept ca modificarea reala PIB sa fie un cuprinsa intre 0% si 1%, evolutii usor peste 0% urmand a avea loc in partea a doua a anului. Romania a fost lovita de criza cu intarziere in comparatie cu statele dezvoltate ale lumii, acest lucru fiind un aspect propice unei reluari a cresterii economice pe plan local in contextul in care cele mai importante economii au inregistrat deja un trimestru de crestere”, a declarat analistul.

Debutul anului sta sub spectrul banilor ce trebuie primiti de la FMI. Dupa alegeri, criza politica din Romania a scazut in intensitate, constata Andreea Gheorghe, iar ultimele declaratii arata ca bugetul pentru anul 2010 poate fi aprobat in cea de-a doua jumatate a lunii ianuarie.

Urmatoarea delegatie FMI vine in Romania in luna ianuarie, iar urgentarea formarii guvernului si elaborarii programului de guvernare ar putea aduce urmatoarele transe de bani pe care Romania ar trebui sa le primeasca mult mai repede decat era anuntat in momentul in care criza politica atingea o intensitate maxima.

„Acest lucru ar reprezenta un aspect foarte important prin prisma increderii investitorilor straini. Nu doar banii de la FMI sunt foarte importanti, ci si garantia implementarii unor masuri eficiente de reforma sub supravegherea atenta a institutiei”, a mai spus analistul Intercapital.

Chiar daca sunt semne de stabilizare, economia romaneasca are un an controversat in fata, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

”Unele voci sustin ca ar fi loc de o imbunatatire a situatie, iar altele se asteapta cel putin la un an la fel de trist ca si 2009. Daca tinem cont de faptul ca pe anul 2009 sectorul privat este singurul care a reactionat la criza in sensul ca au fost restrangeri de activitate, someri si alte actiuni menite sa stabilizeze situatia, in sectorul public nu s-a intreprins nimic cu impact semnificativ (a trimite oamenii in concediu fara plata e doar un fel de a mima masuri de austeritate)”, a declarat Barbulescu, pentru Wall-Street.

El crede ca anul acesta anumite activitati care isi vor consuma resursele vor face implozie, numarul falimentelor o sa fie mai mare si de rasunet, iar in sectorul bancar criza se va resimti mai puternic.

“Sectorul public va fi cel care va incasa direct. In conditiile in care se doreste respectarea acordului cu FMI acest efect este inevitabil. Asigurarile date de guvern sunt doar asa pentru a calma spiritele”, sustine analistul Prime.

Desi prognozele oficiale atat cele ale guvernului, cat si ale FMI sunt destul de optimiste, Iulian Panait (foto), analist financiar si presedintele KTD Invest, este mai rezervat si crede ca cel putin in prima parte a anului situatia economica va ramane foarte grea, iar nivelul de trai al romanilor va continua sa scada.

“Cred ca somajul va creste in lunile urmatoare, inflatia se va diminua, iar moneda nationala este posibil sa se mai deprecieze fata de euro. Poate ca in a doua parte a anului lucrurile vor incepe sa se imbunatateasca in ceea ce priveste activitatea industriala si exporturile. Consumul privat cred ca va ramane redus, insa e posibil ca acest lucru sa fie compensat de investitii si consum guvernamental in crestere. Este posibil sa inchidem anul 2010 cu crestere de PIB, insa mult mai redusa decat ceea ce am vazut in anii anteriori si oricum sub potentialul Romaniei pe termen lung, care, dupa parere mea, este in jurul cifrei de 3,5% pe an”, a explicat Panait.




Piata de capital va pastra aceleasi repere

Piata de capital va pastra aceleasi repereCel mai bun scenariu pentru acest an este ca economia si pietele financiare sa se aseze pe un nou palier de echilibru, de la care sa urmeze o perioada de consolidare si apoi o reluare a trendului crescator pe termen lung, crede Iulian Panait.

“Deocamdata nu exclud nici cealalta varianta, aceea ca scaderile sa reapara pentru o vreme atat in economia reala, cat si pe pietele financiare. Dupa 2010 vom sti clar pe ce varianta se va merge: aceea a revenirii in V sau pe situatia mai pesimista a unei evolutii in U sau W”, a mai spus analistul.

El spune ca in prezent suntem in situatia in care pe toate pietele financiare preturile de tranzactionare ale activelor includ asteptari foarte optimiste de revenire economica rapida si completa.

De asemenea, preturile includ si asteptari destul de mari cu privire o crestere semnificativa a inflatiei incepand chiar din perioada imediat urmatoare.

“Parerea mea este ca economia mondiala va avea in cel mai bun caz o crestere lenta si fragila in urmatoarele 3-4 trimestre. Nu cred ca vom vedea rate importante de crestere a profiturilor companiilor si sunt de parere ca mai devreme de 2012 nu avem sanse sa ne intoarcem la nivelurile de cifra de afaceri si profit net pe care aceste companii le aveau in 2007”, sustine Panait.

In aceste conditii el se asteapta ca pietele de actiuni si indicii bursieri in general sa aiba performante slabe in 2010, iar pentru doua trimestre ale anului vede chiar evolutie negativa.

“Ma astept ca mecanismul corelarii intre BVB si bursele externe sa continue sa functioneze, insa, in acelasi timp, cred ca vor exista momente bine definite in care evolutia BVB si a SIF-urilor, in special sa se decoreleze in sens pozitiv de mersul indicilor externi. Desi oricand e posibil sa ma insel, personal cred ca proiectul de lege pentru modificarea pragului la SIF-uri va trece in cele din urma si de Camera Deputatilor. Nu putem anticipa momentul, dar daca si cand acest lucru se va intampla, preturile SIF-urilor vor avea, conjunctural si temporar, o evolutie pozitiva de luat in seama”, a continuat Panait.

Nici Adrian Barbulescu nu este foarte optimist in ce priveste terminarea crizei, mai ales ca nu vede motive care sa duca la inlaturarea acestei stari, deci la conturarea unei directii clare pentru piata financiara.

“Contractia creditelor foarte probabil va continua, bancile si statul vor fi singurii jucatori ai pietei financiar-bancare. Piata de capital isi va pastra si in anul 2010 reperele dupa care s-a ghidat in anul 2009, si anume evolutia pietei internationale si evenimentele de impact de pe plan intern. Cred ca volatilitatea va fi cuvantul de ordine si in acest an”, a mai spus analistul Prime.



Cum vor arata actiunile la bursa intr-un an de echilibru?

Cum vor arata actiunile la bursa intr-un an de echilibru?Andreea Gheorghe sustine ca un ciclu la bursa poate fi impartit in: faza de speranta, cand companiile listate nu inregistreaza performante financiare bune, insa bursa reactioneaza puternic pozitiv pe fondul unor estimari economice favorabile, iar multiplii P/E ajung la valori ridicate; faza de crestere, cand companiile listate confirma performante din ce in ce mai bune, insa evolutia la bursa a acestora este una stabila, cea mai lunga faza; faza de optimism, cand companiile inregistreaza evolutii pozitive la bursa asemanatoare perioadei de speranta, insa o dinamica marginala la capitolul performante; faza de disperare, cand se atinge un apogeu economic, perspectivele devin negative si la bursa are loc inceputul unui trend de scadere.

„Momentan pe bursa ne situam la finalul fazei de speranta, asa cum am impartit un ciclu la bursa. Avand in vedere acest lucru, urmeaza o perioada mai slaba prin prisma potentialului de crestere a celor mai vizibile companii, acesta urmand a fi unul marginal. In mod exceptional cele cinci SIF pot marca in continuare aprecieri interesante in functie de decizia de majorare a pragului de detinere la 5%”, a declarat analistul Intercapital.

In opinia sa, este important de mentionat faptul ca, cel putin raportat la bursa locala, in ultimele luni, pe fondul imbunatatirii asteptarilor, atentia investitorilor a fost acordata cu precadere companiilor lichide, care, in conditiile mentinerii unui context pozitiv pe burse, prezinta un potential marginal de crestere.

In continuare, este posibil ca si alte companii cu lichiditate medie si potential fundamental sa intre in interesul investitorilor locali.

„Intr-un an de echilibru, actiunile la bursa vor converge catre evaluarea lor pe baza de fundamente. In acest moment indicii locali prezinta valori asemanatoare mijlocului anului 2005. La nivel de fundamente, per total companiile inregistreza venituri si profituri asemanatoare anilor 2006 si 2007”, explica Andreea Gheorghe.

Totusi, criza economica a fost una deosebit de complexa si, cu titlu de probabilitate, multe rapoarte ale unor binecunoscute institutii financiare inca trateaza riscuri importante la care natiunile sunt expuse in prezent.

„Cel putin pentru moment, contextul global ramane unul pozitiv, in ciuda ultimelor evenimente nefavorabile, cum ar fi cele legate de cazul Dubai sau al Greciei”, conchide Andreea Gheorghe.

In ce priveste performanta sectoriala, estimarile sunt greu de facut. Adrian Barbulescu crede ca sectorul financiar poate produce multe surprize, placute sau neplacute.

“Prin urmare, aprecierea unui sector se poate determina numai in conditiile de la un moment dat. Acum lucrurile sunt cat de cat linistite, dar elemente noi apar tot timpul si genereaza miscari neanticipate. Astfel putem adauga sectorul petrolier, energetic si chimic”, a mai spus Barbulescu.