Mobius: Ma astept ca FP sa devina cea mai lichida actiune din piata

Mobius: Ma astept ca FP sa devina cea mai lichida actiune din piataMark Mobius (foto), presedintele executiv al Templeton Asset Management, a declarat, intr-un scurt interviu acordat Wall-Street.ro, ca se asteapta ca Fondul sa se bucure de o lichiditate ridicata si vede actiunea FP ca fiind una dintre cele mai lichide din piata.

“De interesul pentru Fondul Proprietatea se vor bucura si restul actiunilor de la BVB pentru ca investitorii vor privi piata, in ansamblul ei. Acestia se vor uita la portofoliul Fondului Proprietatea si poate ca vor face alte achizitii sau vanzari de actiuni. Ma astept ca volatilitatea pietei sa creasca”, a afirmat Mobius.

El spune ca dezvoltarea pietei de capital depinde de atitudinea statul fata de aceasta piata. “Daca acesta va decide maine sa faca o noua donatie de la Romgaz sau oricare alta companie detinuta, lucrurile vor lua o intorsatura negativa. Dezvoltarea pietei de capital depinde de cum se va comporta statul in continuare”, precizeaza seful Templeton.

Pentru a repara daunele facute companiei si imaginii, Mobius ar recomanda guvernantilor sa inapoieze donatia de la Romgaz sub forma de dividende actionarilor. De asemenea, statul ar trebui sa vanda actiunile detinute in alte companii, pentru ca free-float-ul pietei de capital sa se majoreze si pentru a primi venituri in piata. In plus, privatizarea lor ar putea aduce si un management profesionist.

Institutiilor din piata de capital – BVB, CNVM si brokeri – Mobius le recomanda sa aduca cat mai multe companii private in piata si sa incurajeze statul sa isi listeze companiile din portofoliu.

Actiunile FP se vor tranzactiona cu coduri confidentiale

Actiunile FP se vor tranzactiona cu coduri confidentialeActionarii Fondului Proprietatea vor putea tranzactiona aceste titluri cu coduri confidentiale, care sunt emise de Depozitarul Central.

Astfel, actionarii care nu au deschis un cont la un broker roman, dupa incheierea unui contract de intermediere la o societate de specialitate, trebuie sa solicite de la Depozitarul Central un extras de cont si transferul detinerilor la broker, a explicat Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.

Codurile confidentiale sunt disponibile de astazi, 18 ianuarie, si se elibereaza printr-o cerere la broker sau in persoana la Depozitarul Central.

Un alt lucru pe care ar trebui sa-l stie actionarii care au primit titluri FP drept compensare de la ANRP este ca nu vor plati impozit din tranzactiile pe piata de capital, cand isi vor vinde detinerea.

Totusi, acest impozit se percepe actionarilor “de mana a doua”, care au achizitionat actiuni de pe piata gri.

“Daca actionarii pot face dovada pretului la care s-a incheiat tranzactia de cumparare a actiunilor impozitul va fi platit pentru diferenta intre 1 leu - pret la care se face compensarea - si pretul de cumparare ori numarul de titluri vandute”, a explicat seful RCI.

Insa, daca nu poate dovedi la ce pret a fost cumparate actiunile, pretul de achizitie se va considera ca fiind de 0 lei si se va plati impozitul de 16%.

Raiffeisen Capital&Investment vrea sa fie furnizor de lichiditate pe aceste titluri

Raiffeisen Capital&Investment vrea sa fie furnizor de lichiditate pe aceste titluriRaiffeisen Capital&Investment, managerul principal pentru intermedierea listarii la BVB, pe langa ING Bank Romania si BRD Groupe Societe Generale, intentioneaza sa fie market-maker pe actiunile Fondului Proprietatea.

Casa de brokeraj si investitii vrea sa fie furnizor de lichiditate si pe piata spot si pe derivate, atunci cand se vor implementa, si doreste sa ofere posibilitatea de vanzare in lipsa.

In aceasta luna, Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat pentru Wall-Street.ro ca Bursa a inceput discutii cu intermediarii interesati de a fi market-makeri pe actiunile FP.

“Listarea Fondul vine intr-un context favorabil de piata, pentru ca pe langa asteptarile de iesire din criza a economiei romanesti multiplii la care se tranzactioneaza actiunile Bursei sunt foarte atractivi. Suntem foarte optimisti privind performanta actiunilor dupa listare”, a mai declarat Dana Mirela Ionescu.

Ea se asteapta la o lichiditate mare in prima zi de tranzactionare si la o volatilitate mai ridicata decat in urmatoarele zile.

Pretul initial a actiunilor Fondului Proprietatea se va stabili in prima zi de tranzactionare la ultima cotatie din sedinta. Ulterior actiunile vor avea o limita de variatie de +/-15%. Daca actiunile Fondului Proprietatea va fi inclus in indicele BET, al celor mai lichide actiuni de la BVB, limita zilnica de variatie va fi extinsa la pana la +/-40%, cu nivel intermediar la 25%.

Dupa listarea Fondul Proprietatea va fi a doua companie dupa OMV Petrom (SNP), in functie de valoarea capitalizarii, cu 3,6 miliarde euro.

Legat de listarea FP pe o alta piata internationala, Greg Konieczny, manager de portofoliu la Fond, a declarat ca vrea sa recomande actionarilor, in cea de-a doua jumatate a anului, burse ca Londra sau Varsovia.

Bursa din Romania cea mai ieftina din ECE

Bursa din Romania cea mai ieftina din ECEMobius a sustinut ca bursa din Romania este cea mai ieftina din regiunea Europei Centrale si de Est dupa valoarea contabila. Fata de indicatorul P/E este apreciata la mijloc comparativ cu tarile de frontiera si zona ECE.

In privinta evolutia economiei romanesti, seful Templeton se asteapta la o crestere de 1,-2% la 2011. “Romania are un potential si poate avea o crestere economica de 4-5%, insa nu o poate face daca investitorii straini si locali nu simt ca nu primesc un tratament egal”, a apreciat Mobius.

Franklin Templeton Investment Management a fost desemnat, in septembrie, administrator al Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).