Pretul unui sistem de videoconferinta ajunge si la 340.000 dolari

Pretul unui sistem de videoconferinta ajunge si la 340.000 dolariSistemul Cisco TelePresence este, in esenta, o tehnologie noua care creeaza senzatia de intalnire „fata-in-fata” celor care iau parte la o intanire desfasurata prin acest sistem de colaborare. Pentru a crea aceasta senzatie sunt combinate diverse tehnologii video si audio.

In ceea ce priveste costurile de implementare a serviciilor de TelePresence oferite de Cisco, o cifra exacta este dificil de estimat. „Implementarea unui astfel de sistem de colaborare depinde de mai multi factori, cum ar fi dimensiunea companiei sau numarul de birouri ale companiei in care se doreste instalarea unei astfel de solutii. De asemenea, in functie de sistemul de colaborare ales, este nevoie ca incinta in care este instalat sa aiba dimensiuni variabile si sa fie adaptata din punct de vedere vizual, fonic si al mobilierului”, explica Cristian Popescu (foto), director general interimar Cisco Romania.

Pretul de lista al unui sistem TelePresence poate varia intre 33.900 si 340.000 dolari in cazul versiunii de top a sistemului de colaborare. Aceste costuri reprezinta exclusiv valoarea echipamentului oferit de Cisco, fara alte costuri adiacente.

Compania are un astfel de sistem instalat, care este functional in biroul Cisco din Bucuresti. „Aducerea unor astfel de sisteme pe piata din Romania depinde de cererea pe care o vom avea din partea companiilor active pe piata”, arata Popescu.

Solutia de colaborare Cisco TelePresence a fost conceputa pentru a crea o experienta de comunicare intr-o multitudine de medii si poate rula aplicatii care, prin intermediul altor tehnologii, nu ar putea fi folosite.

„Cisco TelePresence este un sistem de colaborare care usureaza comunicarea atat interna, cat si externa, se adreseaza tuturor domeniilor de activitate. Indiferent de dimensiunea organizatiei, Cisco Telepresence este adoptata atunci cand este necesara colaborarea in interior, intre colegi, si in exterior, cu clientii si partenerii. Interesant este ca avem clienti in lume care deja utilizeaza teleprezenta pentru a evita aglomeratia marilor orase, iar altii care evalueaza teleprezenta pentru a oferi interactiuni de un alt nivel pentru clientii lor”, arata directorul interimar al companiei.

Cisco a constatat ca departamentele dintr-o companie care utilizeaza acest sistem de colaborare includ managementul superior, departamentul de IT, de inginerie si proiectare, marketing, vanzari si management de produs.

Amortizarea medie a costurilor acestui sistem a fost, in unele situatii, de 14 luni. Bineinteles, exista companii care au reusit acest lucru in 6 luni, dupa cum spune reprezentantul companiei.

Piata solutiilor de videoconferinta online, 12 mil. dolari/an

Piata solutiilor de videoconferinta online, 12 mil. dolari/anInterglob, unul dintre jucatorii pietei de telecomunicatii din Romania si Europa de Sud-Est, a lansat pe plan local o solutie de videoconferinta si comunicare online, VIA3, care asigura in proportie de 100% securitatea comunicatiilor si integreaza toate instrumentele necesare pentru a reproduce intocmai conditiile unor intalniri fata in fata, cu tot ce inseamna spatiu de lucru online.

Conform statisticilor publicate, in Romania sunt 5 milioane de utilizatori de Internet. Estimarile Interglob sunt ca aproximativ 1% din acestia au nevoie de solutii de videoconferinta.

„Avand in vedere un pret de 20dolari/utilizator/luna putem estima ca piata solutiilor de videoconferinta online este de aproximativ 1 milion dolari/luna, respectiv 12 milioane dolari/an”, a spus, pentru Wall-Street, Gheorghe Rusu, presedinte Interglob.

Compania isi propune o cota de piata de 10-20% din aceasta valoare totala.

Ritmul de crestere al pietei de videoconferinta este strans legat de cel al Internetului, deoarece serviciile de videoconferinta se bazeaza pe infrastructura de tip broadband.

In ultimii ani, ritmul de crestere al disponibilitatii infrastructurii broadband a avut o evolutie impresionanta (100% pe an), drept pentru care reprezentantul interglob se asteapta ca, pe viitor, acest ritm sa se pastreze la un nivel destul de ridicat - in jurul valorii de 50%/an.

„In acest moment, piata de solutii de videoconferinta din Romania ofera in principal produse ce presupun achizitionarea unor echipamente foarte scumpe, care necesita mult timp pentru amortizarea investitiei facute si nu permit scalabilitate si flexibilitate”, conchide Rusu.

Citeste si Videoconferinta, o piata de 2-3 mil. euro in Romania