Agricultorii, cu ochii cand pe cifre, cand pe vreme

Agricultorii, cu ochii cand pe cifre, cand pe vremeAnul agricol 2011 a adus o crestere de 25-30% fata de 2010, crede Culita Tarata, omul de afaceri care exploateaza 56.000 de hectare de teren agricol prin intermediul companiei TCE 3 Brazi.

”Am avut un an foarte bun, fapt care se vede si in cifrele anuntate de INS. Dumnezeu ne-a ajutat ca a plouat, insa ne este frica sa ne bucuram pentru 2012. Am mari emotii pentru anul viitor”, spune Culita Tarata (foto).

Principala sa ingrijorare se bazeaza pe faptul ca plantatiile de rapita pentru anul viitor sunt compromise din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, in timp ce culturile de grau si orz sunt mult mai reduse decat cele din acest an.

”Vorbim de o seceta foarte mare. Rapita este compromisa, graul si orzul au fost semanate pe suprafete mici”, explica omul de afaceri. In acest context, investitiile in sisteme de irigatii reprezinta o masura urgenta. ”Daca anul viitor nu va ploua prevad o scadere de 30-40% a productiei agricole. Apa si irigatiile reprezinta o stare de necesitate maxima”, avertizeaza Culita Tarata.

O parere similara are si Jean Valvis, omul de afaceri care a investit pana in prezent, prin intermediul companiei Dorna Agri, peste 10 mil. euro in agricultura. ”Agricultura si energiile regenerabile sunt atuurile Romaniei. Spuneam lucrul acesta in urma cu doi ani. Trebuie continuat insa procesul de comasare al terenurilor si investitiile in infrastructura si retelele de irigatii”, sustine Valvis.

In ceea ce priveste nivelul de fiscalizare in agricultura, Tarata subliniaza importanta intensificarii controalelor la punctele de frontiera in cazul importurilor de fructe si legume. ”Aici se pierd anual sute de milioane de euro”, afirma Tarata.

Pe de alta parte, Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova, se arata mai optimist in privinta evolutiei agriculturii in 2012. ”Anul trecut vorbeam de o crestere de 4-6% a PIB in trimestrul 3, fapt care s-a si adeverit. Prognozez cresteri semnificative in continuare, insa trebuie sa acordam mai multa atentie agriculturii. Sunt optimist, numai sa nu ne trezim cu inghet mai devreme decat ne asteptam”, spune Porumboiu.

Cu toate acestea, omul de afaceri vasluian se asteapta la o productie mai mica in 2012 comparativ cu acest an, pe fondul intarzierii lucrarilor agricole. ”Nu s-a semanat aceeasi suprafata de grau. Noi avem deja 37.000 de hectare semanate cu grau si rapita, insa multi au ramas in urma. Costurile sunt foarte ridicate”, explica Adrian Porumboiu.

Slide realizat de Alina Stan

In agricultura se investeste mult pentru a se castiga putin

In agricultura se investeste mult pentru a se castiga putinCresterea Produsului Intern Brut (PIB) reflecta in primul rand cresterea activitatii in anumite sectoare economice, cel mai important motor de crestere fiind agricultura, care ramane insa un domeniu in care se investeste mult pentru a se castiga putin, spune Daniel Guzu (foto), proprietarul producatorului de materiale de constructii Duraziv.

„Agricultura este probabil cel mai important domeniu care a contribuit la cresterea economica din trimestrul al treilea, sau cel putin ar trebui sa fie, desi este un segment in care se investeste mult pentru a se castiga putin, iar afacerile in agricultura se construiesc incet si cu multa munca”, a declarat Daniel Guzu, pentru Wall-Street.ro.

In Romania, continua el, inca mai depindem de vreme, ceea ce nu este tocmai normal in secolul in care ne aflam, iar cei care se avanta in acest domeniu nu cauta intotdeauna sa produca cele mai bune recolte, cele mai naturale si mai sanatoase pentru consumator.

„Eu cred mult in agricultura ecologica si sunt norocos ca pot sa investesc in ea, ca am resursele necesare sa astept, sa nu uit motivul principal pentru care am intrat in argicultura: pasiunea pentru o viata mai frumoasa si mai sanatoasa pentru mine si pentru copiii mei. Romania ar avea enorm de mult de castigat, atat financiar cat si ca imagine, daca s-ar concentra mai mult pe acest aspect”, afirma Guzu, care mai detine o livada si o vie in localitatea Panciu, din Vrancea.

O pondere semnificativa in formarea PIB au avut-o in continuare constructile, estimeaza seful Duraziv, desi considera ca nu putem spune ca pe parcursul acestui an constructiile au influentat pozitiv evolutia economica a tarii, dar nici nu au constituit o frana a dezvoltarii economice.

Activitatea din constructii a fost una la fel de intensa ca si in anul precedent, spune Guzu, stagnarea pietei fiind cauzata de faptul ca nu a fost vorba de un an cu investitii substantiale in dezvoltarea unor proiecte ample. O contributie importanta la rezultatele inregistrate de sectorul constructiilor au avut-o insa investitiile individuale. Autoritatile publice au mentinut un nivel constant al investitiilor, astfel incat dezvoltatorii au stat inca in expectativa. In schimb, persoanele fizice si companiile au investit in reamenajarea spatiilor personale sau a celor de lucru.

„Constructiile, ca si agricultura, sunt domenii influentate foarte mult de starea vremii. Chiar daca ar exista fonduri in piata, ele nu pot fi cheltuite decat daca temperaturile de afara permit acest lucru. Toamna a fost una propice lucrarilor de constructii. Acum a dat frigul, dar activitatea din domeniu inca nu a stagnat. Vom vedea ce va urma, dar evident vom fi influentati mai mult de vreme decat de evolutia PIB”, a incheiat Guzu.

Citeste si cum a influentat programul Prima Casa cresterea economiei.

Slide realizat de Sorina Negrila.

Bursa nu crede in sustenabilitatea cifrelor

Bursa nu crede in sustenabilitatea cifrelorDesi datele privind cresterea spectaculoasa a economiei in trimestrul al treilea au surprins placut economomistii si analistii, Bursa nu a reactionat aproape deloc la aceasta stire. Sa fie pentru ca investitorii nu cred in sustenabilitatea acestor cifre sau sunt prea concentrati pe contextul international?

Per ansamblu, Bursa a scazut cu 0,33%, intr-o piata cu rulaj in revenire. Practic, piata nu a reactionat aproape deloc la stirea privind avansul spectaculos al economiei, in trimestrul al treilea. Investitorii au fost preocupati cu alte stiri, in special cea legata de discutarea pragului la SIF-uri in Camera Deputatilor, saptamana viitoare.

„Cred ca toata lumea pune avansul spectaculos al PIB pe seama unei situatii conjuncturale si foarte putini se asteapta ca aceasta crestere sa fie sustinuta si in ultimul trimestru”, a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca investitorii nu mai sunt foarte atenti la datele interne. Tonul pe bursa este dat in mare parte de stirile externe, dar si de anumite zvonuri sau informatii punctuale (cum este pragul la SIF-uri), pe care le speculeaza.

„Din cauza contextului international, investitorii reactioneaza mai greu la stirile aparute din zona macro. Acum, ei isi conserva puterea, banii si eforturile pentru ceea ce se va mai intampla pe plan extern. Aceste date vor avea impact mai tarziu si tonul va fi dat tot de investitorii institutionali, strategici”, a explicat Murgoci.

Citeste aici mai multe detalii

Slide realizat de Diana Cioltei Cretu

Consultantii imobiliari: Este nevoie de mai multe vesti pozitive

Consultantii imobiliari: Este nevoie de mai multe vesti pozitiveCriza cu care ne confruntam deja de trei ani este in primul rand o criza de incredere, spune Mihnea Serbanescu (foto), director general al companiei DTZ Echinox si unul dintre cei mai experimentati consultanti imobiliari. Aceasta lipsa de incredere se manifesta atat pe plan international, cat si pe plan local, adauga el.

Piata imobiliara locala nu face exceptie si deci este nevoie de cat mai multe vesti pozitive care sa redea optimismul investitorilor pe termen scurt si mediu. Datele recent publicate privind cresterea economica neasteptat de mare pe trimestrul al treilea reprezinta o astfel de stire pozitiva, spune managerul, dar ea nu va conduce automat la o revigorare substantiala si sustenabila a sectorului imobiliar.

Este nevoie si de alte stiri favorabile privind viitorul zonei euro – ceea ce nu depinde de noi – precum si de masuri guvernamentale de stimulare a cresterii in sectorul constructiilor, in zona publica si in cea privata deopotriva, in special de facilitati fiscale care sa stimuleze investitiile din domeniul imobilar”, afirma Serbanescu.

O opinie similara impartaseste si Radu Lucianu, managing partner in cadrul companiei Capital Property Advisors, care este de parere ca este bine sa fim prudenti, avand in vedere perioada dificila pe care am traversat-o.

Cresterea economica pe parcursul unei perioade scurte nu inseamna neaparat revigorare a mediului de afaceri.
Aceasta crestere trebuie sustinuta pentru a nu se transforma intr-o evolutie de tip W, subliniaza Lucianu.

„Vanzarea activelor neperformante, folosirea asidua a fondurilor europene pentru investitii, in conditiile in care finantarea bancara este limitata sau aproape inexistenta, concentrarea pe proiecte cu randament bun in conditiile actuale, de 10-15%, si abandonarea celor megalomanice sau cu localizare discutabila, precum si folosirea tehnologiei verzi si moderne in dezvoltarile imobiliare, reprezinta caile de urmat pentru aceasta industrie”, spune Lucianu.

Este important sa nu uitam lectiile perioadei de criza, afirma el, cea mai importanta fiind aceea ca lacomia te poate distruge.

Slide realizat de Sorina Negrila.

Ce cred reprezentantii agentiilor de turism

Ce cred reprezentantii agentiilor de turismAlin Burcea, proprietar al Paralela 45, unul dintre cei mai mari tour-operatori de pe piata locala, a declarat pentru Wall-Street.ro ca avansul inregistrat de economia romaneasca in trimestrul al treilea din acest an se datoreaza in mare parte sectorului agricol si nu influenteaza in turismul din Romania.

“S-a produs foarte mult anul acesta in sectorul agricol, insa si aici este o problema pentru ca nu exista piata pentru toata aceasta productie. Chiar si cu rezultatele bune din agricultura, pe noi nu ne incalzeste cu nimic”, a spus Alin Burcea.

Potrivit acestuia, desi afacerile rulate au crescut, comisionele incasate de tour-operatori scad de la an la an.

“Noi, la Paralela 45, in primele 9 luni, pentru nu putem evalua pe trimestre, din cauza sezonalitatii, am inregistrat o crestere de 20% a vanzarilor. Problema vine insa din comisioane, care sunt foarte mici”, a explicat Burcea.

El a adaugat ca in ciuda evolutiei pozitive inregistrate la nivelul economiei romanesti, in turism situatia nu este deloc roz, nu mai putin de patru tour-operatori intrand in faliment in trimestrul al treilea al anului, fiind afectate pentru 200 de agentii de turism.

De asemenea, potrivit lui Burcea, pentru bunul mers al companiilor din turism sunt importante si evolutiile celorlalte state din Europa, unde calatoresc de obicei romanii.

“Anul 2011 a mers bine penru vacantele in Grecia, dar nu stim ce va fi la anul, ne asteptam si la scaderi pe aceasta destinatie, din cauza problemelor economice. In turism totul e imprevizibil, asa cum a fost si cu Egiptul, care nu s-a vandut deloc in 2011. Nu sunt pesimit, dar degeaba e bine in Romania, daca nu este bine si in restul Europei”, a incheiat Burcea.

Pe de alta parte, Lucia Morariu, proprietarul agentiei de turism Eximtur din Cluj, sustine ca anul 2011 s-a dovedit pana in prezent unul destul de bun pentru turism, compania pe care o conduce inregistrand un avans al afacerilor cu 19%, dupa primele 10 luni din an.

“Incepem sa ne apropiem incet de cifrele din 2008. Merge din ce in ce mai bine business travel-ul, dar si ticketing-ul, ceea ce rezulta ca si clientii nostri companii au dus-o mai bine anul acesta si au marit bugetele alocate calatoriilor”, a explicat Lucia Morariu.

Ea se arata optimista si in ceea ce priveste finalul de an si inceputul lui 2012.

“Noi avem in octombrie o crestere a cifrei de afceri de 30%, ceea ce ne indeamna sa credem ca si noiembrie si decembrie au perspective bune. De asemenea, la inceputul anului viitor va fi bine pentru ca observam un transfer al turistilor romani catre vacante dupa zilele de revelion. Prefera sa mearga la schi incepand din 6-7 ianuarie, in special in Austria, din aceasta perioada tarifele fiind cu pana la 30% mai mici”, a adaugat Lucia Morariu.


Slide realizat de Alice Gheorghe.