Informatia disponibila

Informatia disponibilaInformatii care pot parea obisnuite pe BVB sunt in anumite cazuri mult mai greu de accesat in pietele straine, chiar si in cele dezvoltate.

Un exemplu este reprezentat de cotatiile “live”. In SUA, de exemplu, investitorii trebuie sa plateasca firmelor de brokeraj un abonament separat pentru a primi cotatii in timp real.

“Eu platesc circa 28 de dolari pentru a putea accesa cotatiile in timp real pe Bursa de la New York. In caz contrar acestea sunt oferite de intermediar cu o intarziere de circa 15 minute. Accesul la informatia disponibila in piata este foarte important pentru investitori. Multi brokeri romani ofera astfel de informatii fara costuri suplimentare si chiar si pe BVB cotatiile apar cu un delay foarte mic”, spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Daca pentru un investitor pe termen lung lipsa cotatiilor in timp real nu reprezinta o piedica, situatia este complet diferita in cazul traderilor, care fac profituri speculand trendurile din timpul zilei ale bursei.

Informatia disponibila poate sa fie privita si din perspectiva companiilor listate pe respectiva bursa. Companiile din pietele foarte dezvoltate, precum cele din SUA, Marea Britanie sau Germania, ofera in general un grad mai ridicat de transparenta, insa nimeni nu garanteaza ca orice informatie cu impact asupra cotatiilor din piata va fi raportata.

Investitorii care aleg piete emergente, sau in curs de dezvoltare, sunt insa cei mai expusi unui grad scazut de transparenta.

Sursa imagini:
freedigitalphotos.net

Costurile tranzactiilor

Costurile tranzactiilorComisioanele brokerilor sunt aproape de fiecare data mai mari in cazul tranzactiilor internationale, in ciuda faptului ca s-au inregistrat imbunatatiri la acest capitol in ultimii ani.

Aceste costuri variaza foarte mult in functie de broker si de piata pe care se investeste.

De exemplu, in oferta unei firme de brokeraj romanesti pentru schimburile realizate pe Bursa din Viena se percepe un comision de 0,3%/tranzactie, insa comisionul minim nu poate sa fie mai mic de 12 euro/tranzactie.

De asemenea, anumite burse percep si o intreaga serie de comisioane fixe, impozite sau taxe.

O parte din aceste costuri pot fi evitate investind prin intermediul unei firme de brokeraj locale care are acces direct la respectiva piata. Brokerii din cadrul bancilor sunt un bun exemplu in acest sens, in special atunci cand banca mama a sucursalei din Romania opereaza in respectiva piata straina.

Costul rapoartelor de cercetare

Costul rapoartelor de cercetareBrokerii straini adesea percep sume importante pentru rapoartele de analiza, fie ca acestea sunt sectoriale, pe o anumita companie, sau la nivelul intregii piete.

“Accesul la research este mult mai dificil din punctul de vedere al costurilor decat in Romania. Ma refer aici in special din perspectiva investitorului obisnuit, de retail. Si in Romania se percep anumite tarife pentru recomandari sau rapoartele de analiza, insa de multe ori acestea pot sa fie accesate si gratis, cu o anumita intarziere”, spune Adrian Lupsan.

Rapoartele de cercetare realizate de analistii din piata respectiva sunt cu atat mai importante cu cat un investitor strain are de cele mai multe ori cunostinte reduse despre actiunile si emitentii de pe acea bursa.

Riscul valutar

Riscul valutarUrmatoare grija pentru investitorii internationali este reprezentata de fluctuatiile cursurilor de schimb. Atunci cand o persoana intre pe o bursa straina, aceasta trebuie sa isi schimbe propria valuta (RON) in valuta din tara respectiva pentru a putea sa cumpere actiuni.

Daca un investitor isi mentine portofoliul strain timp de un an si apoi il vinde, acesta va trebui sa schimbe suma rezultata, din moneda acelei tari in leul romanesc.

Nimeni nu poate sa stie cu siguranta care va fi cursul in momentul iesirii din piata, existand riscul ca o parte din profitul inregistrat de investitor in piata de actiuni sa se evapore la conversie.

Investitorii se pot proteja de acest risc apeland la hedging, prin intermediul unor produse precum contractele futures, optiunile, sau ETF-urile pe valute.

Riscul de lichiditate

Riscul de lichiditateO buna parte din persoanele care investesc pe BVB sunt deja familiarizate cu acest pericol. Riscul de lichiditate reprezinta situatia in care un investitor nu mai poate sa vanda sau sa cumpere indeajuns de repede o anumita actiune, din cauza ca in piata nu exista contraparte.

Daca riscurile prezentate anterior pot fi atenuate, sau in anumite cazuri eliminate complet, nu acelasi lucru se poate spune si despre lichiditate, investitorul neavand cum sa se apere de o astfel de situatie.

Pericolul lipsei de lichiditate este intalnit mai ales pe bursele din tarile emergente sau slab dezvoltate. Randamentele mai mari inregistrate de obicei pe acestea, in comparatie cu bursele foarte dezvoltate, atrag in general investitorii, insa acestia trebuie sa analizeze atent pietele cu un risc mare al lichiditatii.

O metoda usoara pentru a identifica astfel de piete este urmarirea spread-ului dintre bid si ask. Activele nelichide au in general o diferenta mai mare intre pretul cerut de vanzatori si cel oferit de cumparatori.