Cauze frecvente - incendiile si accidentele aviatice

Cauze frecvente - incendiile si accidentele aviaticeClasificarea a fost intocmita exclusiv pe baza celor mai mari sume platite anul trecut de catre asiguratorii care au raspuns solicitarilor Wall-Street.ro, indiferent de tipul de polita pentru care a fost achitata despagubirea sau cauza care a condus la aceasta situatie.

Plata unor daune demonstreaza ca o companie de asigurari are un grad de solvabilitate ridicat, indicator care releva sanatatea financiara a societatii. Trebuie mentionat, totusi, faptul ca domeniile in care activeaza fiecare companie difera de la un caz la altul, cu medii diferite si factori de risc diferiti.

Ordonand datele furnizate in sens crescator, pe pozitia a 17-a, Ergo Asigurari de Viata este singura companie a inregistrat o valoare nula a volumului daunelor platite, in conditiile in care compania si-a inceput activitatea comerciala in luna mai a anului trecut. De asemenea, rezerva de daune constituita a fost relativ redusa. Locurile 16 - 11 sunt prezentate in tabelul alaturat.

Primele locuri in clasament sunt ocupate, in special de catre despagubiri acordate in urma incendiilor sau a accidentelor aviatice (asigurari generale), in timp ce segmentul asigurarilor de viata a ramas si in 2010 la un nivel scazut.

Alte companii de asigurari cu activitate pe piata locala, precum Allianz-Tiriac, Eureko, Asirom VIG, Aegon etc., si care nu sunt prezente in acest articol, nu au dat curs solicitarii noastre, ori nu au putut fi contactati.


Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla cele mai mari 10 despagubiri platite de asiguratori in 2010.

Locul 10: Aviva - 0,2 mil. euro

Locul 10: Aviva - 0,2 mil. euroPe pozitia a zecea se situeaza compania Aviva Romania, cu cea mai mare despagubire platita anul trecut in valoare de 200.000 de euro (aproximativ 842.000 de lei). Cu privire la tipul de polita, compania Aviva a mentionat ca aceasta era o asigurare de viata atasata unui credit.

Volumul total al daunelor achitate in 2010 de companie s-a ridicat la valoarea de 2,2 milioane de euro.

Aviva Romania este o companie specializata in asigurari de viata, fiind activa totodata pe segmentul pensiilor private.

Locul 9: Fata Asigurari - 0,2 mil. euro

Locul 9: Fata Asigurari - 0,2 mil. euroCea mai mare despagubire platita de compania Fata Asigurari, parte a grupului Generali, in 2010 a fost pentru o asigurare de culturi agricole, in valoare de 200.121 de euro (842.490 de lei), in urma unor precipitatii sub forma de grindina din luna mai.

Volumul total al daunelor platite anul trecut de companie in Romania s-a ridicat la valoarea de 8,8 milioane de euro (37,2 milioane de lei).

Locul 8: Ardaf - 0,25 mil. euro

Locul 8: Ardaf - 0,25 mil. euroArdaf Asigurari, parte a grupului Generali, a inregistrat cea mai mare dauna pentru o polita de tip RCA , in urma unui accident rutier care s-a soldat si cu un deces. Valorea daunei platite a fost de aproximativ 250.000 de euro (1,05 milioane de lei).

Valoarea indemnizatiilor brute platite de Ardaf, in primele 9 luni, a fost de circa 178 milioane de lei. Cu privire la volumul total al daunelor aferente anului 2010, Ardaf nu a oferit informatii.

Locul 7: Euroins - 0,3 mil. euro

Locul 7: Euroins - 0,3 mil. euroEuroins, companie specializata in asigurari generale si membra a grupului bulgar Eurohold, a platit cea mai mare despagubire pentru un dosar de dauna pe o polita de asigurare de tip RCA in valoare de aproximativ 300.000 de euro (1,2 milioane de lei).

In acest dosar, persoana vinovata de producerea accidentului a intrat pe contrasens si a lovit un alt autoturism care se deplasa regulamentar. Accidentul s-a soldat cu moartea a trei persoane si o alta a suferit vatamari corporale foarte grave.

Volumul total al daunelor platite in 2010 de Euroins in Romania, se ridica la valoarea de aproximativ 43,1 milioane de euro (181,6 milioane de lei).


Locul 6: Astra - 0,68 mil. euro

Locul 6: Astra - 0,68 mil. euroCea mai mare dauna inregistrata anul trecut de Astra Asigurari a fost platita pe segmentul asigurarilor de aviatie: o despagubire de aproape 900.000 de dolari (circa 680.000 de euro) pentru o aeronava apartinand Blue Air. Incidentul a avut loc in data de 28 ianuarie 2010.

Pe segmentul asigurarilor generale, volumul total al daunelor platite (date preliminare) este de peste 522 milioane de lei (124 de milioane de euro), iar pentru asigurari de viata, compania a achitat 380 dosare dauna, in valoare de peste 2.000.000 de lei (aproximativ 475.070 euro), majoritatea pe tipuri de polite Garant Grup, Garant Bancar, Respect si Tezaur.



Locul 5: Uniqa - 0,79 mil. euro

Locul 5: Uniqa - 0,79 mil. euroUniqa Asigurari, fosta societate Unita, ocupa locul cinci in ierarhia Wall-Street.ro. Compania specializata in asigurari generale a platit in 2010 pentru o asigurare de tip Carte Verde suma de 791.500 de euro (3,3 milioane de de lei).

Cartea verde este inclusa in pretul asigurarii RCA si reprezinta asigurarea obligatorie in spatiul Uniunii Europene. In functie de asigurator, aceasta poate acoperi si tari in afara spatiului Uniunii Europene.

Cu privire la volumul total al despagubirilor platite in 2010, Uniqa Asigurari nu a oferit informatii.


Locul 4: Generali - 1,3 mil. euro

Locul 4: Generali - 1,3 mil. euroCea mai mare dauna platita de Generali Asigurari a fost de 1,3 milioane de euro (5,5 milioane de lei), suma care plaseaza compania pe locul patru in topul celor mai mari despagubiri platite anul trecut in Romania.

Dauna s-a produs din cauza unui incendiu, Generali Asigurari fiind nevoita sa plateasca suma unei fabrici de incaltaminte, pe o polita pentru riscuri industriale si comerciale.

Valoarea indemnizatiilor brute platite de Generali, in primele 9 luni ale anului precedent, a fost de circa 200 milioane lei (47,5 milioane de euro).

Locul 3: BCR Asigurari - 2,5 mil. euro

Locul 3: BCR Asigurari - 2,5 mil. euroCompania BCR Asigurari Vienna Insurance Group a platit suma de 2,5 milioane de euro (aproximativ 10,5 milioane de lei), anul trecut, pentru o polita de tip Property, reprezentand cea mai mare despagubire onorata de companie in perioada analizata.

Despagubirea a fost achitata in urma unei explozii urmata de un incendiu la o societate cu activitate industriala (vopsitorie, turnatorie), a declarat, pentru Wall-Street.ro, presedintele BCR Asigurari, Mihail Tecau (foto).

Dauna a fost recuperata aproape integral din contractul de reasigurare, BCR Asigurari VIG platind in final suma de aproximativ 250.000 de euro.

Locul 2: Platinum - 2,9 mil. euro

Locul 2: Platinum - 2,9 mil. euroPe pozitia a doua se situeaza societatea Platinum Asigurari cu cea mai mare dauna survenita pe o polita de asigurare de bunuri, in valoare de 2,9 milioane de euro (12,4 milioane de lei).

"Dauna a fost recuperata integral din contractul de reasigurare incheiat de Platinum", a declarat pentru Wall-Street.ro, Anca Babaneata (foto), directorul general adjunct al societatii.

Volumul total al daunelor platite anul trecut de Platinum in Romania se ridica la suma de aproximativ 3,2 milioane de euro (13.4 milioane de lei).

Locul 1: Omniasig VIG - 6,9 mil. euro

Locul 1: Omniasig VIG - 6,9 mil. euroCea mai mare dauna de anul trecut a fost inregistrata de compania Omniasig Vienna Insurance Group pentru o polita de tip "Asigurare de raspundere aeroportuara", in urma careia societatea a platit suma de 6,9 milioane de euro (29 de milioane de lei). Despagubirea a fost achitata in urma unui accident suferit de o aeronava de pasageri la momentul decolarii de pe aeroport.

Tot in functie de valoare, a doua despagubire platita de companie in 2010 a fost pentru o asigurare de culturi agricole, in valoare de 2,3 milioane de lei, pentru o dauna la o cultura de vita de vie, urmata de o asigurare pe segmentul lucrarilor de constructii-montaj si a raspunderii civile, de 1,4 milioane de lei, pe fondul avarierii unui drum judetean.

Cu privire la volumul total al despagubirilor platite in 2010, Omniasig nu a oferit informatii.