Cei 5 indicatori ecologici

Cei 5 indicatori ecologiciAnaliza Reader’s Digest a relevat ca exista diferente mari intre angajamentele ecologice ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Majoritatea tarilor vad o oportunitate in aplicarea imperativelor ecologice, dar unele trebuie inca impinse de la spate prin directive dure instituite la Bruxelles.

Analiza a fost realizata luand in considerare Indicele Verde, calculat pe baza a cinci indicatori care masoara performantele ecologice ale tarilor. La fiecare dintre acestia s-a stabilit o ierarhie a celor 29 de tari europene. Apoi au fost adaugate scorurile si totalul obtinut de fiecare tara. Tarile cele mai “verzi” sunt cele care au obtinut cel mai mic punctaj total.

Indicatorii luati in considerare sunt: 1. Indicele de performanta a mediului (Environmental Performance Index – EPI), conceput de Universitatile Yale si Columbia. 2. Indicele planetei fericite (Happy Planet Index – HPI), care masoara gradul in care resursele utilizate in fiecare tara se reflecta intr-o viata fericita. 3. Indicele de performanta in schimbarea climatica (Climate Change Performance Index – CCPI). La baza acestui indicator stau emisiile de gaze de sera, precum CO2 si eficienta politicilor guvernamentale privind schimbarea climatica. 4. Biodiversitatea si 5. Sistemele de energie regenerabila (Renewable Energy Systems – RES).

Suedia, cea mai verde tara

Suedia, cea mai verde taraCei mai preocupati de “inverzirea” mediului sunt suedezii, potrivit studiului Reader’s Digest. Principala trasatura a suedezilor pare a fi entuziasmul de a ecologiza orice, iar ministrul Mediului, Andreas Carlgren, a declarat ca “au cea mai ambitioasa strategie verde din Europa”. Conform acesteia, jumatate din productia lor de energie va fi regenerabila, in anul 2030 masinile nu vor mai merge cu benzina si motorina, iar in 2050 tara nu va mai emite dioxid de carbon. De asemenea, Suedia are peste 5.000 de companii producatoare de energie curata, cu previziuni de crestere uimitoare.

Urmatoarele doua locuri in top sunt ocupate de Elvetia si Norvegia. In Zurich, de pilda, reteaua de cai ferate este atat de buna incat doar o treime din navetisti mai folosesc masini. Primaria, un hotel si aeroportul sunt incalzite si climatizate ieftin, prin instalatii subterane.

Romania, pe locul 18 in topul celor mai verzi tari din Europa

Romania, pe locul 18 in topul celor mai verzi tari din EuropaTara noastra ocupa pozitia 18 in topul celor mai ecologice state europene. Cu un total de 84 de puncte, Romania se claseaza dupa Spania si Cehia, dar inaintea Olandei, Ungariei si Luxemburgului.

Romania a avut cel mai bun scor (9) la indicele RES, al sistemelor de energie regenerabila, sic el mai slab (21) la indicele EPI, de performanta a mediului.

Codasele “topului verde”, tarile care au obtinut cel mai mic punctaj, sunt Bulgaria, Estonia si Grecia.