Adevarul

AdevarulSediul Realitatea TV a fost, duminica seara, campul primei infruntari intre bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vintu si cei ai lui Sebastian Ghita. Miza razboiului dintre cei doi o reprezinta spatiile inchiriate de postul de televiziune in Casa Presei, scriu jurnalistii de la Adevarul.

Au fost momente foarte tensionate pe parcursul a mai bine de sase ore, dar, in final, a fost evitat un conflict violent. Totul a inceput in jurul pranzului, cand un reprezentant al lui Vintu a ajuns la Realitatea TV, insotit de bodyguarzi pentru a duce la indeplinire ordinele patronului. Oamenii de ordine ai lui Sebastian Ghita s-au grabit sa ia cheile de la tabloul electric, pentru a preveni intreruperea emisiei, povestesc martori din interior.

Gandul

GandulJurnalistii de la Gandul scriu astazi ca Mark Taplin este adevaratul autor al telegramelor despre Romania aparute in Wikileaks.

A facut doi ani de scoala in Romania, inainte de 1989, cand l-a urmat pe tatal sau, aflat in misiune la Bucuresti.

Mark Taplin, fost insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti (2005 - 2008), este, conform unor surse diplomatice, nu doar autorul formal al unora dintre telegramele secrete expediate la Washington, ci si autorul moral al telegramelor semnate de fostul ambasador, Nicholas Taubman. Oficial, este autorul telegramei cu topul oligarhilor romani si al celei in care relateaza concluziile intrevederii cu Viorel Hrebenciuc, "eminenta cenusie" a PSD, care se opunea, pe tacute, suspendarii presedintelui Basescu.

Curierul National

Curierul National"Va rezista sistemul de sanatate pana la anul?", titreaza jurnalistii de la Curierul National.

Romania aloca cele mai mici fonduri din UE pentru cheltuielile din sistemul sanitar, care se afla in pragul dezastrului. Probleme exista in toate tarile Uniunii, insa alte state mai au timp sa aplice masuri drastice pentru reformarea sistemelor.

Sursele traditionale de finantare a sistemelor de sanatate din Europa s-au dovedit a fi invechite si inaccesibile, iar nevoie de inovatie este din ce in ce mai mare in multe tari.

Romania libera

Romania liberaTelegramele diplomatilor americani dezvaluie fara echivoc adevaratele culise ale jocurilor politice de la Bucuresti, titreaza Romania libera.

Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucuresti si intrate in posesia WikiLeaks radiografiaza o Romanie aflata in mijlocul unei batalii crancene, de multe ori inconstiente, pentru putere. Telegramele au rezultat in urma unor discutii purtate, in ultimii cinci - sase ani, de reprezentanti ai ambasadei americane cu politicieni, sefi de institutii sau alti oficiali romani. Multe dintre informatiile din telegrame nu reprezinta noutati absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, in schimb, altele prezinta intr-o lumina absolut inedita personalitati din prim-planul vietii publice.

Evenimentul Zilei

Evenimentul ZileiGeoana lasa deschisa negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relatia cu Moscova doar ca sa se distanteze de Basescu, scrie Evenimentul Zilei.

Ministri, prezidentiabili, politicieni de rangul al doilea sau oligarhi, toti fac parte dintr-un puzzle pus pe masa de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesai de potentialul Rusiei in relatia cu Romania, mai ales in contextul situatiei politice tensionate de la Bucuresti.

O atentie sporita este acordata in cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relatie privilegiata cu oameni de afaceri controversati. Calin Popescu- Tariceanu si Crin Antonescu pe relatia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoana si Varujan Vosganian pe relatia cu Sorin Ovidiu Vintu.