Bursa a trecut pe crestere usoara chiar la inchidere, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar trei sferturi din lichiditate au reprezentat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, Erste si cateva deal-uri cu titluri BRD, Transelectrica si OMV Petrom, informeaza Mediafax.
Piata a deschis ziua in stagnare, insa apoi a inceput sa scada usor si a stat pe rosu pana in ultimele minute de tranzactionare, cand a trecut pe crestere usoara. La finalul sedintei, indicele general BET-C a fost cu 0,46% peste inchiderea de miercuri.

La fel ca in precedentele sedinte, rulajele au continuat sa fie reduse pentru majoritatea actiunilor, tranzactii de peste 20.000 de lei inregistrand titluri emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,57%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu in imediata apropiere a nivelului de miercuri.

La un nivel in imediata apropiere a celui de miercuri a incheiat ziua si indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avansat cu 0,46%, dupa patru sedinte consecutive in care au coborat cumulat cu 3,8%.

Pe de alta parte, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cea mai vizibila scadere din acest indice, coborand cu 2,15%, si au ajuns la 0,66 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest si indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de catre SIF Banat-Crisana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana.

"Nu cred ca asta este o mare veste si cred ca este inclusa in pret deja. La prima vedere nu inteleg prea bine beneficiile pentru niciuna dintre parti. Cred ca pentru actiunile SIF Banat-Crisana este lipsa de interes de mai mult timp si poate ca reflecta strategia mai putin transparenta de investitii", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa ceha de brokeraj Wood&Company Financial Services, care tranzactioneaza si pe bursa de la Bucuresti.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,29%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,1%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 6% peste rulajul de miercuri, de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro). Trei sferturi din lichiditatea pietei a fost sustinuta de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (6,3 milioane lei), Erste (3,3 milioane lei) si cateva deal-uri cu titluri BRD (2 milioane lei), Transelectrica (650.000 de lei) si OMV Petrom (430.000 de lei).

"Cred ca este interes redus deocamdata, iar pana cand vom avea noi vesti despre listarea Nuclearelectrica sau Romgaz nu vad sa se schimbe mare lucru. Poate un nou acord cu FMI va avea un impact temporar. Rezultatele trimestriale pe care le vor anunta companiile listate ma indoiesc sa aduca ceva spectaculos, mai ales ca sunt in mijlocul lunii august (cand, de regula, investitorii au activitate foarte redusa pe bursa - n.r.)", a mai spus analistul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 93.000 de lei, fata de 108.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri