Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor vest-europene si a scazut cu 0,2%, intr-o piata cu rulaje reduse pe majoritatea actiunilor, un deal cu 28,7% din titlurile Biofarm acoperind 87% din lichiditate. In acelasi timp, subscrierile investitorilor mici la oferta Romgaz au ajuns la aproape 40% din transa alocata acestora, scrie Mediafax.

"Piata sta de cateva zile sub semnul ofertei Romgaz, majoritatea investitorilor gestionandu-si pozitiile pentru o posibila participare in aceasta oferta. Acest aspect s-a facut deja simtit la nivelul cotatiilor, care au inregistrat usoare deprecieri", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Pana miercuri la ora 17:00, a doua zi subscrieri la oferta de la Romgaz, micii investitori au subscris 39% din actiunile disponibile pe transa lor (care reprezinta 15% din toate titlurile scoase la vanzare), in valoare de 108,7 milioane lei (24,5 milioane euro).

Statul a lansat marti oferta prin care vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Micii investitori beneficiaza de discounturi doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la pretul maxim, de 32 lei/actiune.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate in primele cinci zile, iar din a sasea zi reducerea va fi de 3% fața de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor inregistra in ultimele doua zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri si luni.

Oferta se va incheia pe 31 octombrie, iar actiunile vor fi vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic,au inchis sedinta la niveluri foarte apropiate de cele de marti.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,1%.

In acelasi timp, indicii extinsi BET-XT si BET-BK se plasau la aceleasi niveluri cu cele de la finalul sesiunii precedente.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul total pe segmentul de actiuni a fost de 109,84 milioane lei (24,7 milioane euro), din care 87% a fost reprezentat un transfer deal cu 28,77% din actiunile Biofarm (BIO).

SIF Oltenia (SIF5) a vandut miercuri pachetul de 28,77% din actiunile producatorului de medicamente catre SIF Muntenia (SIF4), printr-o tranzactie deal in valoare de 96,07 milioane lei (21,6 milioane de euro).

Cele 315 milioane de actiuni au fost vandute la un pret de 0,305 lei, cu 3,39% peste nivelul de referinta.

Actiunile au inchis sesiunea la un pret de 0,2949 lei, in stagnare fata de marti. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 322,9 milioane lei.

SIF Banat Crisana controleaza direct 21,29% din Biofarm, iar in actionariatul producatorului de medicamente se mai regaseste si SIF Moldova (SIF2), cu 13,06% din capital.

In urma tranzactiei, prin care SIF Muntenia a cumparat 28,77% din titluri, SIF Banat si-a majorat indirect detinerea, la circa 50% din Biofarm. SIF Banat-Crisana a cumparat in acest an Muntenia Invest, societatea de investitii financiare ajungand astfel sa detina indirect controlul SIF Muntenia (SIF4). SIF Banat-Crisana ar urma sa imparta administrarea SIF Muntenia cu SIF Moldova (SIF2), care a anuntat in luna august ca vrea sa preia aproape 50% din actiunile Muntenia Invest, in aceleasi conditii de pret ca SIF Banat-Crisana.

Pe piata principala, cele mai lichide au fost actuinile Fondul Proprietatea, cu operatiuni de 2,77 milioane lei. Titlurile au inchis ziua in scadere cu 0,38%, la 0,7855 lei.

Investitorii au suprasubscris de aproape 2,85 ori oferta lansata saptamana trecuta de Fondul Proprietatea pentru rascumpararea unui pachet de 4,35% din actiuni. Doar din trei ordine a fost depasit cu 16% volumul de titluri pe care FP il vizeaza in aceasta operatiune. Pana la finalul sedintei de marti, au fost plasate 586 de ordine pentru 1,711 miliarde de actiuni, reprezentand 12,42% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

Oferta se va incheia pe 14 noiembrie.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au scazut cu 0,36%, la pretul de 10,95 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate transferuri in valoare cumulata de doar 107.000 lei.

Cotatia de la inchidere este cu 2,2% sub pretul de 11,2 lei/actiune la care au fost vandute titlurile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat luni actiuni de 1,1 milioane lei, dublu fata de rulajul de 516.000 de lei din sedinta precedenta.

Marile burse europene consemnau pierderi de pana la 0,8%, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de miercuri in scadere, in urma unor rezultate trimestriale mixte raportate de companii, care au dezamagit analistii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri