Ambasadorul SUA: Romania este un mediu extraordinar pentru a atrage investitii

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca Romania este un mediu extraordinar pentru a face investitii, o tara cu un "potential de extindere si dezvoltare enorm, daca se rezolva problemele legate de transparenta", conform Mediafax.

"Daca va intrebati de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce ma pronunt adeseori cu privire la statul de drept, este pentru ca prima intrebare pe care mi-o adreseaza un potential investitor american este: «Voi fi tratat in mod echitabil in Romania? Se aplica legile statului de drept? Exista decizii predictibile cum sunt in SUA, in Slovenia, in Germania, in Cehia?». Daca veti face schimbarile despre care am tot vorbit, veti atrage investitii straine. De ce? Pentru ca Romania este un mediu extraordinar pentru a atrage investitii, costul cu forta de munca este scazut, romanii sunt foarte talentati si calificati. Si piata de capital nu este suficient exploatata. Potentialul de extindere si dezvoltare este enorm, daca se rezolva problemele legate de transparenta. Stiu ca este foarte enervant, dar am sa spun aceasta pana plec de la post", a spus Gitenstein intrebat despre posibile investitii americane in Romania

Gitenstein a subliniat ca autoritatile americane nu au capacitatea de a dirija investitiile private catre un anume stat, dar pot sustine Romania sa creeze un mediu de afaceri favorabil.

"Nu stiu cum este in alte state, dar noi, in SUA, nu avem capacitatea de a dirija investitiile private intr-un alt stat. Aceasta este o decizie privata, pe care o ia fiecare companie, pe baza analizelor sale. Capitalul este in general foarte flexibil si volatil, el se poate muta in orice colt al lumii. Mai ales in SUA, el se deplaseaza acolo unde profiturile sunt cele mai mari. Un investitor american se poate indrepta la fel de bine catre Slovenia, Bulgaria, Ungaria, dar si catre Romania. Nu am cum sa influentez o astfel de decizie, in afara faptului de a incuraja Romania pentru a crea cel mai favorabil climat pentru investitii", a explicat Gitenstein.

Ambasadorul a mentionat ca investitiile americane directe in Romania continua sa creasca, iar incepand din 2008 companiile americane au anuntat planuri de investitii in Romania de 1,2 miliarde dolari.

El a amintit ca peste 100 de mari companii americane sunt prezente in Romania, avand in total 150.000 de angajati.

In 31 martie, la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului facute in special in ultimul an, precizand ca este vorba despre masuri dificile, dar care nu sunt suficiente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri