Potrivit unui proiect de lege depus in Parlament, persoanele care cumpara teren agricol sunt obligate sa il pastreze timp de 15 ani. Sau, daca doresc sa il vanda, singurul cumparator poate fi statul. Intentia declarata este de a preveni specula, discutia pornind de la faptul ca mari suprafete agricole din Romania se afla in proprietatea unor cetateni straini, scrie Digi24.

Mai bine de o treime din cele 10 milioane de hectare de teren agricol apartin strainilor, cele mai multe suprafete fiind detinute de italieni si de cetateni germani, arata datele europene.

Terenuri revandute doar statului

Potrivit unui proiect de lege, terenurile cumparate mai pot fi revandute doar statului in urmatorii 15 ani pentru a se evita specula.

„De la data liberalizarii vanzarii terenurilor agricole catre straini, in 2014, ofertele de vanzare au tot crescut. Daca in urma cu 4 ani erau disponibile 58.000 de hectare de teren agricol, s-a ajuns la 144.000 in 2016 si la 109.000 in primele 9 luni ale anului trecut”, scrie Digi24.

Sunt prevazute si conditii speciale pentru tinerii care vor sa inceapa o afacere in mediul rural. Asta in conditiile in care mai mult de jumatate din cei 866.000 de fermieri care au depus cereri pentru subventii pe teren au peste peste 60 de ani. Doar 75.915 au intre 31 si 40 de ani.

Astfel, potrivit documentului, tinerii fermierii vor avea intaietate la cumparare, dupa coproprietari, rude, si arendasi. Urmeaza apoi proprietarii de terenuri agricole din zona si statul roman.

Mai trebuie rezolvata insa si problema cadastrului, spun fermierii.

„De exemplu in Moldova, vale, panta, platou, in Ardeal se lucreaza pe bucatele. La noi in Baragan suprafetele sunt putin mai mari, sunt localitati care nu au planuri parcelate, o interventie pe legea vanzarii terenurilor si chiar o eventuala lege a comasarii mai poate fi facuta dupa ce vom sti cat teren avem, pentru ca acum nu stim exact”, adauga un fermier.

„Cadastru este o operatiune grea, sunt multi bani alocati, prin POR, de la UE, sunt si de la bugetul stat, peste 400 milioane de euro. Undeva in jur de 4 milioane de hectare sunt cadastrate”, afirma Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Sursa foto: Budimir Jevtic/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri