În agricultură, cea mai mare problemă a celor care activează în acest domeniu o reprezintă dăunătorii animali, în special insectele, dar uneori și rozătoarele. Insectele pot compromite chiar și total o recoltă întreagă, fie că se întinde pe câțiva metri sau pe câteva mii!

Așadar, este important să se intervină asupra acestora, atunci când este constatată problema, cu ajutorul unor pesticide pe măsură.

Iată care sunt cei mai cunoscuți dăunători animali ale recoltelor agricole:

  • Afidele sunt printre cele mai cunoscute insecte, despre care toată lumea știe că atacă plantele. Afidele mai sunt numite și păduchii plantelor, sunt insecte de dimensiuni foarte mici, dar extrem de nocive pentru orice tip de cultură. De asemenea, există mai multe specii diferite de afide. Acestea consumă seva plantelor, pe care o atacă prin înțepături cu ajutorul unor trompe microscopice. Tot prin înțepătura de afide se transmit și boli plantelor atacate;
  • Musca albă este și ea foarte problematică. Acestea formează împreună colonii întregi pe spatele frunzelor plantelor, loc în care sunt depuse și larvele (musca este forma adultă a acestui dăunător), iar frunzele atacate mai întâi de gofrează, după care încep să se îngălbenească. Mai apoi, acestea se ofilesc, se usucă rapid și, în ultimă instanță, cad;
  • Omizile păroase – insecte cunoscute bine, de care sigur ați auzit, pot devora până la 200 de specii diferite de plante, un număr uriaș și îngrijorător pentru cei care dețin recolte agricole sau livezi;
  • Gândacul de Colorado este și el foarte recunoscut, deoarece este cunoscut că atacă recoltele de cartofi, vinete sau tomate;
  • Soarecele de câmp este, probabil, cel mai cunoscut dăunător animal, altul în afară de insecte. Acesta preferă culturile de grâu, orz sau ovăz, deoarece boabele coapte ale acestor plante constituie hrana lor de bază. Un singur exemplar este în măsură să mănânce până la 6 kilograme de boabe uscate și 12 kilograme de plante crude, verzi (la un calcul mai amănunțit, înțelegeți de ce combaterea acestuia trebuie să reprezinte o prioritate dacă dețineti recolte de cereale).

De ce sunt recomandate pesticidele în cazul dăunătorilor animali? Deoarece acestea conțin în compoziția lor substanțe care sunt biologic active împotriva acestora.

Clasa pesticidelor cuprinde: erbicide, insecticide, fungicide, bactericide, nematocide, acaricide, moluscocide și raticide (în funcție de problema cu care vă confruntați, alegeți produsul aferent).

Pesticidele, deși sunt substanțe chimice la baza, pot fi folosite atât timp cât sunt respectate instrucțiunile de aplicare și normele de depozitare al acestora. Chiar și producerea lor, ambalarea, depozitarea sau transportul și în final utilizarea acestora sunt reglementate prin lege!

Utilizarea acestor substanțe vă ajută în următoarele aspecte:

  1. Lupta eficientă împotriva insectelor;
  2. Lupta contra bolilor plantelor;
  3. Combaterea buruienilor dăunătoare;
  4. Alungarea sau eliminarea rozătoarelor;
  5. Protecția plantelor.

De ce sunt atât de recomandate aceste produse?

Era în care trăim ne pune în fața unor provocări pe măsură: dăunători sau boli noi, care nu existau în agricultură în urmă cu sute sau mii de ani. Deja dăunătorii care pun în pericol integritatea unei recolte au dezvoltat o anumită rezistentă la unele pesticide sau metode de eliminare mai învechite și exemplele pot continua. De aceea, știința este cea care lucrează constant și în acest domeniu, deoarece trebuie să ofere populației soluții simple și eficiente cu care să contraatace eventualele pericole.

Hrana este indispensabilă pentru supraviețuirea umană, deci mereu se vor investi timp și bani în acest domeniu de activitate, deoarece este de o importanță colosală.

În cazul în care vă întrebați, pesticidele se pot achiziționa de la producători în mod direct, ca să fiți siguri că alegeți produse eficiente. Doar producătorii certificați sunt în măsură să ofere pesticide care să aibe rezultate semnificative, încă de la prima utilizare.

Atentie! Nu folosiți o cantitate mai mare de pesticid, decât cel recomandat în instrucțiunile de aplicare! Efectele vor fi inverse și puteți pierde recoltele, deoarece acestea vor omorî plantele dacă sunt aplicate în exces.

Este mai ușor să practicați agricultura, dacă alegeți să faceți acest lucru la o scară mai mică: o seră sau un solar pot fi soluția ideală, în special dacă locuiți în mediul rural, deoarece aici se oferă subvenții nerambursabile care au rolul de a dezvolta zonele și de a încuraja micii antreprenori să își continue activitatea. O recoltă de dimensiuni modeste peste mult mai ușor de supravegheat, mai ușor de întreținut, dar și mai ușor de tratat dacă apar probleme. Și având în vedere că trăim în secolul vitezei, este cea mai practică soluție pe care o puteți alege, o soluție cu un raport calitate – eficiență – preț mult mai ușor de manageriat.

Tot în seră sau în solar se pot instala și sisteme moderne de irigații, astfel încât să nu mai stați cu teamă că aversele nu sunt suficiente (practic, nu mai stati la ‘’mâna Mamei Natură’’).

Nu vreți să aplicați pesticide pe recolte? Dacă aceste practici nu vă surâd din diverse motive, atunci puteți oricând să vă orientați către agricultura bio, pentru că și aceasta a început să devină din ce în ce mai populară și în România, tocmai pentru că presupune alte metode de combatere a dăunătorilor sau de fertilizare – agricultura bio se îndreaptă către metode mai curate, care seamănă mult cu practicile de odinioară (se dorește o revenire la origini, ca să spunem așa). Agricultura bio presupune și o grijă sporită față de natură, deoarece pesticidele pot afecta solul pe o perioada foarte lunga de timp, daca sunt folosite in mod constant sau in exces pe o anumită suprafață de teren.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri