Principala calitate a ovăzului constă în faptul că poate valorifica solurile de slabă calitate, solurile sărace și zonele cu climat mai aspru. Asta pe lângă faptul că boabele de ovăz își găsesc utilitatea atât în alimentația omului (poate fi consumat sub formă de fulgi, griș și ovăz decorticat sau poate fi folosit pentru prepararea produselor de panificație), cât și ca plantă furajeră pentru hrana animalelor (conține o cantitate mare de proteină digestibilă și bine valorificată de cabaline, păsări, vaci de lapte și berbeci, poate fi folosit fie sub formă de masă verde pentru animale, fie uscat sau combinat cu mazăre ori măzăriche sub formă de borceag de primăvară).

Grație acestor particularități, cultura ovăzului s-a răspândit de-a lungul timpului, mai ales în zonele cu climat mai umed şi răcoros. Însă, chiar și aici, orice fermier trebuie să cunoască o serie de aspecte dacă își dorește să obțină o producție semnificativă. Iată câteva dintre cele mai importante recomandări pentru a maximiza profitul adus de producția de ovăz.

Care sunt cerințele culturii de ovăz față de climă și sol

Așa cum s-a menționat și anterior, ovăzul nu are cerințe mari față de sol. Poate fi cultivat pe soluri care au un pH situat între 5.5 și 7. Sunt potrivite chiar și soluri argiloiluviale acide, cernoziomurile, solurile brun-roșcate de pădure. În România, zonele favorabile pentru cultura de ovaz sunt: Câmpia de Vest, sud-estul Olteniei, Câmpia Banatului, Nordul Moldovei, Podișul Transilvaniei. Aceste zone au un nivel de umiditate mai ridicat, ceea ce oferă un avantaj mai ales în etapa în care planta își formează paiul sau în faza de înspicare-înflorire. Ca temperatură optimă pentru dezvoltarea culturii, ovăzul are nevoie de minimum 2-3 grade Celsius pentru a germina și de 17-20 de grade Celsius pe toată perioada de vegetație.

Cum protejăm cultura de ovăz de boli, dăunători și buruieni

În ceea ce privește rotația culturilor, ovăzul nu trebuie niciodată semănat pe terenuri pe care au fost înainte cultivate sfecla de zahăr sau ovăzul. Acest lucru poate duce la apariția bolilor și a dăunătorilor. Printre cele mai periculoase boli la ovăz putem menționa:

  • Făinarea – produsă de ciuperca Erysiphe graminis și care se manifestă prin apariția unor pete albe, pâsloase pe tulpini și pe frunzele bazale ale plantei;
  • Piticirea ovăzului – produsă de virusul Barley yellow dwarf și transmisă de către afide. Se manifestă prin faptul că plantele atacate prezintă o culoare mai închisă și apoi se îngălbenesc;
  • Rugina neagră – este produsă de ciuperca Puccinia graminis și duce la apariția de pustule pe toate organele aeriene ale plantei, în special tulpină;
  • Pătarea brună – este provocată de ciuperca Pyrenophora avenae și se manifestă prin apariția unor pete mici, galbene situate pe partea superioară a frunzelor.

Toate aceste boli trebuie luate în vedere pentru a putea fi combătute din timp prin aplicarea unui tratament cu un fungicid eficient.

De asemenea, pentru a obține performanțe maxime, trebuie respectate și celelalte măsuri de îngrijire și prevenire, în special tratamentele pentru combaterea buruienilor. De regulă, buruienile se distrug prin aplicarea unui erbicid. Ideal este ca erbicidul să fie aplicat chiar în stadiile timpurii de dezvoltare, deoarece în stadii avansate buruienile devin mai dificil de combătut. Orice întârziere în aplicarea erbicidului duce la și mai multe pierderi de producție. Erbicidul Biathlon® 4D este unul dintre puținele erbicide ce se poate aplica la cereale încă din toamnă și până primăvara târziu și chiar și atunci când există fluctuaţii de temperatură. Poate fi folosit între stadiile BBCH 13 și BBCH 39 (adică de la 3 frunze și până la apariția frunzei stindard). Cu alte cuvinte, produsul poate fi aplicat foarte devreme, de la începutul vegetației și până la finalizarea creșterii. Se aplică în doza recomandată de 40 – 70 grame/ha, împreună cu adjuvantul Dash.

Fără ajutorul acordat la momentul optim plantelor de ovăz, recolta poate fi compromisă. Pentru a evita o astfel de problemă, cultivatorii de ovăz trebuie să acorde atenție fiecărei etape de dezvoltare a plantei, să supravegheze îndeaproape lucrările agricole și să aleagă produse eficiente și ajutoare performante atunci când vine vorba de combaterea buruienilor, a bolilor sau a dăunătorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri