Deși denumirea de produse bio, ecologice și organice s-a împământenit în limbajul curent, publicul nu reușește încă de multe ori să facă diferența între acestea. O simplă privire mai atentă asupra produselor bio, ecologice sau organice arată însă că între acesea sunt mult mai puține diferențe decât ne-am putea imagina.

De unde vin denumirile de "bio", "ecologic" și "organic"

Termenul "organic” cu referire la agricultură și produsele derivate din aceasta este folosit mai ales în Statele Unite, Canada și Anglia. În același timp, noțiunile de "bio" sau "eco" se folosesc în special în spațiul franco-german.

În România, după cum arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) termenul corect este de „agricultură ecologică” (AE).

De asemenea, MADR precizează și ce anume face ca agricultura ecologică să fie definită ca atare, mai precis interzicerea utilizării organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

Există diferențe între produsele bio, ecologice și organice?

Biologic, ecologic și organic, sau prescurtările acestora, înseamnă același lucru. Mai precis produse toate sunt produse ecologice realizate conform legii și certificate ca atare. Astfel, se poate spune că cele trei denumiri se referă la unul și același lucru.

Mai precis, alimentele etichetate "bio", "eco" sau "organic" au fost produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate și distribuite în cel mai natural mod cu putință, cu reducerea la minimum a impactului asupra mediului.

Pe scurt, între cele trei denumiri, "bio", "eco" sau "organic" există diferențe minimale, care țin mult mai degrabă de poziționarea de marketing decât de realitate.

"Produsele bio, eco sau organice sunt în aceeași categorie"

"Când ne referim la produse bio, organice sau eco, sunt în aceeași categorie, deci nu există diferențe între ele", a declarat pentru wall-street.ro Sorin Chelmu, profesor universitar în cadrul Universității Bioterra.

"Dacă ne referim însă la prețuri, prețurile diferă pentru că sunt costurile mai mari. Adică produsele din zona agriculturii normale au niște costuri de producție mai mici, cele din zona bio au costuri de producție mult mai mari, pentru că și producțiile sunt diferite. Dar între ele nu există diferențe", a completat acesta.

În concluzie, sintagma ,,agricultură ecologică”, atribuită de Uniunea Europeană României pentru acest tip de agricultură, este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică”, aceștia desemnând, în esență, produse realizate într-un mod identic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri