EFSA, autoritatea UE pentru siguranță alimentară, a recomandat ca fermierii să nu mai țină păsările în cuști și să ia diverse măsuri pentru bunăstarea găinilor și puilor. Cum aceste recomandări ar putea fi transpuse în legislație, crescătorii de păsări au reacționat rapid, avertizând asupra impactului negativ al reglementărilor.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) cere schimbarea regulilor privind creșterea găinilor (și a porcilor), care să ia în considerare și bunăstarea acestor animale.

Cum ar trebui crescute găinile, conform experților UE

Studiile realizate de EFSA la cererea Comisiei Europene arată că, în cazul puilor de carne, ritmul de creştere ar trebui redus la cel mult 50 de grame pe zi, densitatea de păsări în ferme ar trebui micșorată drastic, găinile ouătoare nu ar trebui ţinute în cuşti iar practici precum tăierea ciocului ar trebui interzise.

De asemenea, păsările ar trebui să aibă acces la voliere și "verande acoperite pentru a putea să se plimbe, să caute hrană și să se tăvălească prin praf” – altfel spus, să nu mai fie închise.

Recomandările EFSA sunt foarte importante pentru sectorul avicol, chiar dacă autoritatea este doar un for consultativ. Și asta deoarece Comisia Europeană a comandat aceste studii cu scopul de a revizui legislaţia UE în domeniul bunăstării animalelor, în conformitate cu cele mai recente date ştiinţifice, până la sfârșitul lui 2023. Concret, în toată Uniunea Europeană ar putea fi interzisă ținerea păsărilor de curte închise 24/7.

Femierii vorbesc de distrugerea sectorului avicol european

Mai multe organizații ale producătorilor din domeniu au reacționat deja. Copa-Cogeca, EFFAB și AVEC susțin, într-un comunicat, că aceste recomandări ”fără precedent” ar putea duce la ”pierderea celei mai mari părți a sectorului avicol din Europa, atât ca producție de carne cât și de ouă”.

Cea mai controversată recomandare, afirmă reprezentanții fermierilor, este cea privind reducerea densității păsărilor, care ar impune investiții majore. Practic, numărul de animale într-un spațiu închis ar scădea cu 72%.

Crescătorii de păsări spun că încă nu și-au recuperat costurile suplimentare generate de introducerea regulilor din 2012. Ca urmare, un nou set de reglementări la nivel european ”va avea ca rezultat închiderea fermelor mici și mijlocii, reducerea competitivității și creșterea importurilor, iar pentru consumatori, va duce la o creștere masivă a prețului cărnii de pasăre”.

Gripa aviară a afectat deja femrele de păsări

În plus, atrag atenția asociațiile fermierilor din UE, recomandările nu țin cont de faptul că producătorii din afara Uniunii nu aplică astfel de reguli, deci sectorul avicol european va deveni necompetitiv. ”Se va ajunge pur și simplu la o creștere substanțială a importurilor de carne de pasăre din Ucraina, Brazilia sau Thailanda, un trend care deja există”.

În plus, Europa se confruntă cu o pandemie fără precedent de gripă aviară, care a ucis deja zeci de milioane de păsări. De asemenea, aceasta a impus ţinerea păsărilor în spaţii închise în unele ţări. Găinile ouătoare au fost afectate în mod special.

În mai 2023, EFSA urmează să emită recomandări și privind creșterea vacilor, gâștelor, rațelor și chiar prepelițelor. Recomandările vizând porcii au fost anunțate în august 2022.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri