Sunt ani întregi de când fermierilor li s-au promis investiții consistente în irigații, dar acestea nu s-au materializat. Ba, mai mult, deși perioada călduroasă s-a prelungit foarte mult anul acesta, în continuare în unele zone ale țării se practică ritualuri străvechi pentru aducerea ploii. În fața unei asemenea situații, fermierii trebuie, prin urmare, să-și calculeze bine investițiile pentru a vedea dacă are sens implementarea unui sistem de irigații în regie proprie. Iar dacă nu, aceștia fie își cumpără drone, fie, dacă decid că investiția nu merită, apelează la firme care închiriază astfel de echipamente, cum este și Aeriaagri.

"Am luat decizia de a înființa această societate ce prestează servicii în domeniul agricol, în special cu drone, din dorința de a aduce tehnologia către fermieri", a declarat pentru wall-street.ro Marius Tatu, Manager Proiect Aeriaagri.

Compania, conform acestuia, a fost înființată în august 2022, iar investiția a fost una "medie", de 80-100.000 de euro, echipa Aeriaagri dispunând de drone de cartografiere, de analiză de cultură, dar și de stropit.

Astfel, arată managerul de proiect Aeriaagri, compania a testat echipamentele și a hotărât că trebuie să-i îndrume pe fermieri în acest domeniu, din moment ce, adaugă acesta, nu este o perioadă, din păcate, foarte favorabilă pentru noi ca popor.

Acesta își motivează afirmația explicând că apa este foarte greu de găsit, "nu prea mai plouă cum ploua", astfel că dronele, care folosesc o cantitate foarte redusă de apă raportată la cantitatea pe care o folosesc fermierii cu metodele convenționale, sunt binevenite în acest context.

Concret, arată Marius Tatu, fermierii folosesc între 200 și 400 de litri de apă pentru un hectar, în vreme ce echipa Aeriaagri folosește 15 litri de apă cu aceste drone, iar efectul este cel puțin același.

Specialistul explică de asemenea că echipa Aeriaagri acetivează în toată țara, dar este prezentă mai mult în zona de sud-est.

Zona Brăila-Galați, spre exemplu, este o zonă foarte bine irigată și atunci, în momentul în care culturile sunt mari și ajung la un grad de maturitate ridicat, fermierii nu le mai pot trata, pentru că, fiind irigate și creându-se noroi, nu mai pot intra cu utilajele. Dar cu dronele, venim ca o gură de aer pentru ei, i-am salvat de fiecare dată.

Marius Tatu, Manager Proiect Aeriaagri

De asemenea, specialistul mai spune că o altă zonă în care Aeriaagri activează este zona de vest, în special în Timiș.

Conform acestuia, însă, situația pedologică de acolo este exact opusă, cu alte cuvinte dacă în sud-este secetă și fermierii se chinuie să obțină o picătură de apă, în partea de vest plouă prea mult.

Din această cauză, prin urmare, explică reprezentantul Aeriaagri, ei nu pot trata culturile la momentul optim, astfel că echipa sa le vine și acestora în sprijin pe cale aeriană.

Cât despre cel mai mare beneficiu pe care îl au fermierii prin folosirea dronelor, Marius Tatu spune că este vorba despre economisirea apei, dar și reducerea forței de muncă.

Implicit, însă, arată acesta, este vorba și despre partea financiară, pentru că folosirea dronelor compensează cheltuielile cu motorina, dar și cu salariile care nu mai este necesar să le fie plătite persoanelor care ar lucra în mod normal culturile în absența echipamentelor moderne.

E avantajos pentru fermieri să cumpere o dronă, dar în egală măsură este avantajos să și închirieze. Depinde foarte mult ce se vrea. Nu oricine poate să piloteze o dronă și ai nevoie de anumite certificări, îți trebuie anumite licențe, permise, nu e ca la mașină.

Marius Tatu, Manager Proiect Aeriaagri

Nu în ultimul rând, specialistul mai spune că, în cazul cumpărării unei drone, fermierul își poate amortiza investiția într-un an, la o suprafață medie de 5-700 de hectare, ba chiar poate ieși și pe profit.

Sursa foto: Facebook / Ariaagri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri