Renault a organizat un scurt test drive cu doua din cele patru modele 100% electrice pe care le va vinde pe piata romaneasca spre finalul anului, Fluence ZE si Kangoo ZE, masini care sunt mai rentabile decat cele pe carburant doar daca parcurgem cel putin 12.000 de km anual.
Oficialii Renault spun ca in prezent masinile electrice se adreseaza companiilor, acestea putand sa isi lase noaptea masinile la incarcat in Wall-Box (borne de perete speciale), al caror pret variaza in functie de producator de la cateva sute de euro la cateva mii. Producatorul nu recomanda romanilor sa isi incarce masina direct la priza de acasa, intrucat in timp instalatia locuintei cedeaza, iar capacitatea bateriilor poate fi afectata.

Pentru a folosi o masina electrica 100 de km un roman ar trebui sa plateasca 1,4 euro (echivalentul unui litru de carburant), iar verificarile la service vor costa cu 30% mai putin fata de motorizarile termice. Reviziile pentru automobilele electrice Renault se fac la 30.000 de km sau un an.

In Romania, Renault are in vizor 25 de orase cu peste 100.000 de locuitori. Compania este in discutii cu furnizorii de energie, dar si cu autoritatile din orasele luate in calcul pentru vanzarea masinilor electrice.

Fluence ZE 95 CP are un pret de 26.400 de euro
cu TVA si subventia de 5.000 euro inclusa (echivalentul motorizarii diesel). Pretul este fara baterie, aceasta va fi platita lunar timp de trei ani (79 euro/luna cu TVA). Masina atinge o viteza maxima de 135 km/h si are o autonomie de 185 de km. Bateria este amplasata in portbagaj.

Modelul electric Fluence ZE (1.453 kg) are o transmisie directa cu reductor care ii permite sa accelereze foarte bine, atingand 100 km/h in 7 secunde.

In masina nu se aude absolut nimic, doar daca acceleram puternic apare un suierat placut, care dispare odata ce am ramas la o viteza constanta. Spre deosebire de masinile cu motorizari pe combustibil, cele electrice intra imediat in frana de motor daca ridicam piciorul de pe acceleratie.

Renault vrea sa adauge zgomote masinilor electrice, pentru ca acestea nu se aud punand in pericol pietonii.

Vehiculul comercial Kangoo ZE 60 CP (1,425 kg) costa 18.600 euro cu TVA si subventia de 5.000 euro inclusa
, taxa lunara pentru baterie este de 72 euro cu TVA si trebuie platita timp de patru ani. Autonomia este de 170 km/h. Bateria este amplasata sub masina.

Fluence ZE va fi fabricat la uzina Renault din Bursa (Turcia), iar Kangoo la uzina MCA de la Mauberge (Franta).

Renault va mai aduce in Romania si cvadriciclul Twizy (8.680 euro cu TVA + abonament lunar baterie 45 euro cu TVA) si citadina compacta Zoe, al carui design interior a fost realizat de romanul Bogdan Popescu.

Romanii care vor opta sa achizitioneze masini electrice vor beneficia de o subventie de maximum 5.000 de euro sau sase vouchere "Rabla", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Renault estimeaza piata de masini electrice la trei milioane de unitati in 2016 si la 6 milioane in 2020.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri