Demisia directorului de operatiuni al Renault, Patrick Pelata, din cauza scandalului de spionaj pune in pericol planul grupului francez de a revitaliza vanzarile din Europa si de a se extinde pe pietele emergente, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.
Demisia lui Pelata, anuntata pe 11 aprilie, lasa Renault fara un responsabil permanent pentru operatiuni intr-un moment in care constructorul auto incearca sa-si aduca afacerile de baza la o profitabilitate consistenta.

"Cea mai mare provocare pentru Renault este sa faca in asa fel incat sa nu mai piarda din cota de piata din Europa. Nu pare sa existe un plan pentru inlocuirea lui Pelata, asa ca nu va fi o tranzitie usoara", a afirmat Philippe Houchois, analist la UBS AG.

In timp ce Dacia se bucura de vanzari in crestere, ponderea marcii Renault in inmatricularile de masini noi de pe piata vest-europeana a fost, in medie, de mai putin de 8% in ultimii trei ani, fata de aproape 11% in 2002, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Auto Europeni.

Compania mizeaza pe imbunatatirile realizate de seful de proiectare Laurens van den Acker si pe castigarea de teren pe pietele emergente pentru a ajunge la vanzari de trei milioane de unitati si o marja de profit operational de 5% in 2013.

"Renault si-a stabilit tinte care s-au dovedit dificile chiar si cu o echipa de management stabila. Plecarea lui Pelata va intarzia luarea unor decizii importante, iar problemele partenerului Nissan aparute dupa cutremur reduc si mai mult sansele indeplinirii obiectivelor", a spus Albrecht Denninghoff, analist la Silvia Quandt Bank.

Renault ar putea raporta pentru primul trimestru vanzari de 9,5 miliarde de euro, in crestere cu 4,7%. In schimb, vanzarile PSA Peugeot Citroen, principalul concurent din Franta al grupului, au avansat cu 10%.

Pelata a demisionat in fata presiunii exercitate de guvernul francez, cel mai mai mare actionar al constructorului auto cu o participatie de 15%, in urma adimiterii de catre conducerea grupului ca a concediat pe nedrept mai multi directori, acuzati fara temei de spionaj.

Actiunile Renault au scazut cu 12% de la inceputul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri