Proprietarii de masini inmatriculate in alte state si folosite pentru perioade mai lungi in Romania vor avea posibilitatea sa efectueze in tara inspectia tehnica, operatiune care nu a fost permisa de lege pana in prezent, certificatul de inspectie avand insa in acest caz doar valabilitate nationala, potrivit Mediafax.
Procedura va fi aplicata incepand cu luna aprilie a acestui an, releva o ordonanta aprobata recent de Guvern.

Modificarea este argumentata prin faptul ca, in ultimii ani, s-a constatat ca exista persoane fizice sau firme care lucreaza in Romania pentru perioade mai indelungate si care utilizeaza vehicule inmatriculate in statul in care au resedinta principala sau sediul social, dar carora legea nu le permite sa efectueze pe teritoriul statului roman inspectia tehnica periodica.

"In perioada de utilizare a acestor vehicule, este posibila expirarea inspectiei tehnice periodice acordata in statul de inmatriculare. Efectuarea inspectiei tehnice periodice in statul de inmatriculare este uneori dificila din cauza distantelor ce trebuie parcurse si a imposibilitatii circulatiei cu un vehicul a carui inspectie tehnica periodica a expirat. In acest moment, aceste vehicule nu pot efectua inspectia tehnica periodica in Romania si, in consecinta, in multe cazuri circula cu inspectia tehnica periodica expirata, ceea ce poate afecta siguranta rutiera. Din acest motiv, este important ca si aceste vehicule sa poata fi verificate tehnic in Romania, pentru a circula intr-o stare tehnica corespunzatoare", arata Guvernul.

Astfel, Executivul a decis ca Registrul Auto Roman (RAR) sa poata efectua inspectia tehnica periodica si pentru aceste vehicule, prin care sa fie atestata starea tehnica a masinii. Aceasta inspectie tehnica periodica va avea insa doar valabilitate nationala, recunoasterea sa de alte state depinzand de legislatia nationala a acestora.

Periodicitatea de efectuare a inspectiei tehnice periodice pentru vehiculele inregistrate va fi cea aplicata pentru vehiculele inmatriculate, similare din punct de vedere constructiv.

Ordonanta Guvernului reduce totodata la jumatate, de la doi ani la un an, termenul in care pentru masinile de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone trebuie efectuata inspectia tehnica periodica. Pana in prezent, pentru acest tip de masini de transport marfa a fost aplicat un regim similar autoturismelor, cu efectuarea inspectiei tehnice la doi ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri