Panamerica este cea mai lunga cale rutiera din lume, strabate zeci de mii de kilometri si leaga Alaska de Tara de Foc. Istoria celui mai lung drum incepe in 1923, la congresul al cincilea al statelor americane, cand a aparut ideea construirii unei magistrale transamericane, hotarare care a fost acceptata si semnata in Buenos Aires la finalul lunii decembrie din 1936.

Autostrada 1 din Australia ocupa locul al doilea in clasament, cu o lungime de 14.500 de kilometri, iar podiumul este completat de autostrada Transsiberiana, care are aproape 11.000 de kilometri.

Panamericana, Statele Unite

Panamericana, Statele Unite

Panamerica (Pan-American Highway) este cea mai lunga cale rutiera din lume si este realizata dintr-o retea de sosele care incepe in Prudhoe Bay in Alaska si ajunge in Ushuaia, Argentina, acoperind o distanta de 48.000 de kilometri. La Congresul al cincilea al statelor americane din anul 1923 a aparut ideea construirii unei magistrale transamericane, hotarare care a fost acceptata si semnata in Buenos Aires la data de 23 decembrie 1936.

Autostrada traverseaza 14 tari din America de Nord, de Sud si Centrala si leaga alte tari. Drumul trece prin diferite zone climatice, jungle tropicale, deserturi aride, paduri, tundre si munti. Cea mai dificila sectiune a drumului este in Costa Rica.

Sursa foto: By Steve Allen | Shutterstock.com

Autostrada 1, Australia

Autostrada 1, Australia

Autostrada 1 din Australia (Highway 1) este o retea de autostrazi care trece prin toate capitatele de state de pe continent. Drumul acopera o distanta de 14.500 de kilometri. Zilnic, mai mult de un milion de oameni calatoresc pe aceasta ruta.

Highway 1 a fost construita in 1955, dupa ce au fost legate mai multe drumuri deja existente. Este singura ruta care conecteaza toate teritoriile si statele australiene in afara Australian Capital Territory.

Sursa foto: By Jessika Knaupe | Shutterstock.com

Autostrada Transsiberiana, Rusia

Autostrada Transsiberiana, Rusia

Autostrada Transsiberiana din Rusia este numele neoficial al retelei de autostrazi federale care se intinde de-a lungul intregii tari. Incepand din St. Petersburg, in partea de est, pana la Vladivostok, drumul are o distanta de 11.000 de kilometri.

Partea dintre St. Petersburg si Irkutsk a existat inainte ca sinele de cale ferata sa apara. Cea mai mare parte a drumului a fost construita de prizonierii din gulaguri. Partea estica, care este foarte bine pavata, difera de partea vestica, care poate deveni nepracticabila in timpul verilor ploioase, scrie World Atlas.

Sursa foto: By Vladimir B. Aleksandrov | Shutterstock.com

Autostrada Trans-Canada, Canada

Autostrada Trans-Canada, Canada

Autostrada Trans-Canada este un sistem de drumuri transcontinental mentinut atat de guvernul federeal, cat si de cel provincial si se intinde de la coasta vestica a Oceanului Pacific, trecand prin cele 10 provincii ale Canadei pana la coasta de est a Oceanului Atlantic. Autostrada acopera o distanta de 7.821 de kilometri. Drumul a fost aprobat de actul autostrazii Trans-Canada, in 1949, iar constructia a inceput in 1950. A fost inaugurata, in mod oficial, in 1962 si a fost terminata in 1971. In momentul in care a fost terminata era cea mai lunga autostrada care nu avea intreruperi. In 2012 au fost instalate mai multe statii de incarcare electrice.

Sursa foto: By Janice Chen | Shutterstock.com

The Golden Quadrilateral, India

The Golden Quadrilateral, India

The Golden Quadrilateral, din India, este o retea de autostrazi care conecteaza patru mari state indiene (Mumbai, Delhi, Chennai si Kolkata). Planificarea drumului a fost facuta in 1999, iar constructia a inceput in 2001 si a fost finalizata in 2012. Are 5.846 de kilometri si este administrata de Autoritatea Nationala de Autostrazi din India. Are intre 4 si 6 benzi si a fost construita in 4 sectiuni.

Sursa foto: Wikipedia

Autostrada Nationala G010, China

Autostrada Nationala G010, China

Autostrada Nationala G010 din China (China National Highway 010) se intinde intre provinciile Tonjian si Heilongjiang, trecand prin provinciile Jilin, Jiangsu, Liaoning, Shanghai, Shandong, Fujian si Guangdong si acopera o distanta de 5.700 de kilometri pana in Sanya, Hainan. Pana in prezent, este cea mai lunga autostrada din China.

Sursa foto: By Phuong D. Nguyen | Shutterstock.com

Ruta 20, Statele Unite

Ruta 20, Statele Unite

Ruta 20 din Statele Unite (US Route 20) traverseaza Statele Unite de la est la vest. Cifra “0” semnifica fapul ca ruta ajunge de la o coasta la alta. Drumul de 5.415 kilometri este cel mai lung din tara si este aproape paralel cu Interstate 90.

Sursa foto: By Tristan Brynildsen | Shutterstock.com

Autostrada Nationala 44, India

Autostrada Nationala 44, India

Autostrada Nationala 44 (National Highway 44) este cea mai lunga autostrada de la nord la sud a Indiei. Autostrada incepe in Srinagar, in nord, si este finalizata in Kanyakumari, in sud si are o lungime de 3.745 de kilometri.

Sursa foto: By Harikesh PK | Shutterstock.com

BR-153, Brazilia

BR-153, Brazilia

BR-153 este principala autostrada federala din Brazilia, numita, anterior, autostrada Transbraziliana. Drumul taie Brazilia de la nord la sud, incepand din Sao Domingos do Araguaia, Para, finalizandu-se in Rio Grande do Sul si are o lungime de 3.595 de kilometri.

Sursa foto: By Filipe Frazao | Shutterstock.com

Sursa foto: Christian Mueller / Shutterstock