Masinile electrice au in prezent o autonomie destul de mica, mai ales iarna, cand temperaturile coboara sub 5 grade. De aceea, in acest articol aveti cateva idei despre cum sa economisiti energie cu o masina electrica, indiferent de anotimp.

Sfaturi pentru soferii de masini electrice de la inginerii care au testat Volkswagen e-Golf

- Conducere lejera, economisire lejera

Cine conduce preventiv, se adapteaza traficului, lasa autovehiculul sau electric sa si ruleze liber si utilizeaza momentul, economiseste multa energie. Acest lucru creste autonomia, face bine mediului si va protejeaza psihic.

- Lasati autovehiculul sa ruleze

La utilizarea rularii libere in treapta de deplasare D (drive), autovehiculul electric ruleaza aproape fara niciun fel de rezistenta din partea motorului - deci fara consum de energie pentru propulsie. Avantajul: autonomie mai mare. Pur si simplu luati piciorul de pe pedala de acceleratie la momentul oportun, lasati autovehiculul sa ruleze si economisiti.

- Utilizati profile de deplasare

Printr-o apasare de buton puteti adapta performantele autovehiculului electric la comportamentul dorit: autonomie mai mare? Mai multa dinamica? In functie de dorinta se limiteaza viteza maxima sau se adapteaza de ex. climatizarea. Apasati butonul Mode (pentru modurile de rulare) si porniti la drum.

- Evitati balastul inutil

Fiecare kilogram de bagaj inseamna energie: 100 kg reduc autonomia cu circa 5 km. De aceea, mai aruncati cate o privire in portbagaj. Unele lucruri nu trebuie sa va insoteasca pretutindeni.

- Verificati presiunea in anvelope

Economia de energie incepe deja inainte de deplasare, cu o simpla verificare a presiunii din anvelope: presiunea din anvelope corespunde cu presiunea maxima indicata pe partea interioara a clapetei rezervorului sau de pe cadrul usii. In acest caz, rezistenta la rulare este redusa - la fel si consumul de energie.

- Utilizati consumatorii confort cu masura

Climatizarea si incalzirea sunt confortabile, insa afecteaza autonomia masinilor electrice daca functioneaza permanent. Reglati temperatura cel mai bine deja in timp ce se incarca, confortabil, din e-Manager si acordati atentie si in timpul conducerii, care consumatori confort sunt in uz - si de care chiar aveti nevoie.

Masinile electrice sau cele hibride plug-in merg mai placut decat cele conventionale, accelereaza rapid, amortizeaza mai frumos drumurile proaste, baga cald instant, dar inca au o problema cu frigul, la zero grade, consumul urban sare de 20 kWh.

Ce autonomie reala are un Volkswagen e-Golf facelift iarna puteti afla aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri