Statul intentioneaza sa penalizeze soferii cu masini poluante in 2020 prin majorarea impozitului pe mijloacelor de transport, a ITP-ului, sau introducerea vinietelor de oras. Eliminarea timbrului de mediu prin Legea nr. 1/2017 a avut ca urmari importul a aproximativ o jumatate de milion de masini second-hand din Europa de Vest.

Faptul ca romanii importa masini rulate din tarile din Vest nu ar fi ceva negativ, insa mai mult de jumatate dintre acestea au peste 8 ani vechime.

Iata cum vrea statul sa taxeze masinile poluante fara a introduce o noua taxa auto:

- ITP cu pret diferit in functie de norma de poluare a vehiculului

Ministrul Mediului a spus la finalul anului trecut ca ar trebui introdusa componenta de mediu la taxarea ITP. Actuala forma nu reglementeaza distinct si nu aplica principiul "poluatorul plateste".

- Impozit in functie de norma de poluare

Este luata in calcul si modificarea impozitului pe mijloace de transport, prin introducerea componentei de mediu, aceasta urmand sa contina emisia de CO2, norma de poluare, tipul de combustibil folosit, capacitatea cilindrica si, eventual vechimea autovehiculului.

Citeste si:
Rabla 2020 vine si cu vouchere pentru motociclete si masini GPL/GNC
Rabla 2020 vine si cu...

Majoritatea statelor UE implementeaza un mecanism de impunere a unor taxe, contributii sau impozite pentru prevenirea poluarii provenite de la autovehicule.

- Vinieta in Bucuresti pentru masini cu norma de poluare Euro2 sau mai mica

Primarul Bucurestiului vrea sa interzica in centru autoturismele nonEuro, Euro1 si Euro2, iar in restul zonelor vor plati o vinieta pentru poluare. Sunt discutii si pentru a taxa vehiculele Euro3. Proiectul se numeste "Oxigen pentru Bucuresti".

In prezent, ITP-ul costa intre 80 si 150 de lei in functie de service, iar impozitul anual in Bucuresti este destul de mic, sub 60 lei pentru masini cu motorizari sub 1.600 cmc.

Citeste si:
Cum au reusit autoritatile din HAGA sa ii faca pe locuitori sa...
INTERVIU cu viceprimarul din...

Sursa foto: disq / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »



Citeste si
Ce spune ministrul Mediului despre combaterea poluarii
Setari Cookie-uri