Șoferii ar trebui să prezinte asigurarea RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original, atunci când poltistii le solicită acest lucru, întrucât în lege nu există o reglementare expresă cu privire la prezentarea unei polițe în format electronic. Prin urmare, rămâne la latitudinea polițiștilor dacă vor aplica sau nu amenzi contravenționale pentru lipsa poliței în original.

Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Citiți și Amenzi de până la 2.000 lei pentru proprietarii maşinilor abandonate.

Polițele RCA emise online, întrucât nu au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic, îi obligă pe polițiști să verifice valabilitatea acestora în baza de date AIDA.

Comisarul șef Răzvan Rădoi a precizat pentru HotNews.ro că "din perspectiva controlului efectuat în trafic, nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimată și nu olografă din moment ce rubrica aferentă este completată, iar verificările relevă faptul că polița se află în perioada de valabilitate."

Citiți și Mașini electrice second-hand sau noi? Ce să cumpăr?.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spune că potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.

Amenzi șoferi fară RCA

Actul normativ prevede că, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele, asigurarea auto fiind unul dintre acestea. Șoferii pot primi de la 6 la 8 puncte-amendă, adică intre 870 lei și 1.160 lei.

Citiți și Cât costă mașinile electrice la mâna a doua în România. Top vânzări.

Lipsa poliței RCA se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri